Πώς θα προετοιμαστείτε σωστά για να κάνετε εξετάσεις

εξετάσεις αίματος

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν έχετε προγραμματίσει να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για την προετοιμασία.

Η σωστή προετοιμασία για όλες τις εξετάσεις (αίματος, ούρων, ακτινογραφίες) προβληματίζει συχνά τον ασθενή την παραμονή.

Συνήθως αναρωτιόμαστε, τι πρέπει να έχω φάει και μέχρι τι ώρα το βράδυ; Πόσες ώρες θα πρέπει να έχω μείνει νηστικός; Μπορώ να πιώ νερό και πόση ποσότητα; Μπορώ να πάρω κανονικά τα φάρμακά μου; Επιτρέπεται καφές ή γάλα το πρωί; Επιτρέπεται να έχω μασήσει τσίχλα; Να έχω πλυθεί πριν τις εξετάσεις ούρων;

Τι συμβουλεύουν οι γιατροί

Παρακάτω, δείτε τι συμβουλεύουν οι γιατροί για να προετοιμαστείτε σωστά πριν πάτε να κάνετε τις εξετάσεις σας.

Προετοιμασία για γενικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων

Οταν θέλουμε να κάνουμε γενική ή καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να προμηθευτούμε από το φαρμακείο έναν ειδικό αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη. Ειδικά όταν πρόκειται για καλλιέργεια ούρων θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι παρακάτω κανόνες:

Ξυπνάμε το πρωί, πλενόμαστε τοπικά καλά (με νερό και σαπούνι) και ξεπλενόμαστε επιμελώς (αν είναι δυνατό με φυσιολογικό ορό).

Επειτα, θα πρέπει να αφήσουμε να πέσουν οι πρώτες σταγόνες των ούρων (τα πρώτα πρωινά ούρα) στη λεκάνη και αμέσως μετά συλλέγουμε τα υπόλοιπα στο ουροσυλλέκτη, τον οποίο ανοίγουμε την τελευταία στιγμή.

Στη συνέχεια θα κλείσουμε τον ουροσυλλέκτη και θα πάμε τα ούρα όσο το δυνατόν γρηγορότερα στον μικροβιολόγο, αν πρόκειται να αργήσουμε (πράγμα που πρέπει να αποφεύγουμε) θα πρέπει να τα φυλάξουμε σε δροσερό μέρος (π.χ. ψυγείο).

Στην περίπτωση που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε εξετάσεις ούρων, θα πρέπει αρχικά να έχουμε προμηθευτεί έναν ειδικό αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη από το φαρμακείο.

Τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούμε είναι τα εξής:

-. Ξυπνάμε το πρωί
-. Πλενόμαστε καλά τοπικά με σαπούνι και νερό
-. Ξεπλενόμαστε καλά με φυσιολογικό ορό αν είναι δυνατό
-. Αφήνουμε τα πρώτα πρωινά ούρα να τρέξουν στη λεκάνη και συγκεντρώνουμε αυτά του μέσου της ούρησης στον ουροσυλλέκτη, τον οποίο φροντίζουμε να ανοίξουμε την τελευταία στιγμή ώστε να μην έρθει άσκοπα σε επαφή με τον αέρα
-. Κλείνουμε το δοχείο και το μεταφέρουμε στο μικροβιολόγο το συντομότερο δυνατό
-. Δεν πρέπει να καθυστερήσουμε αλλά εάν δεν γίνεται αλλιώς, φυλάσσουμε το δοχείο σε κάποιο δροσερό μέρος όπως είναι το ψυγείο

Προετοιμασία για αιματολογικές εξετάσεις

Οι εξετάσεις αίματος θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα το πρωί και να μην έχουμε φάει από το προηγούμενο βράδυ από τις 19.00 κι έπειτα.

Γενικότερα η διατροφή μας κατά την προηγούμενη μέρα θα πρέπει να μην περιέχει πολλά λιπαρά, ιδιαίτερα εάν επιθυμούμε να ελέγξουμε τα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Εάν παίρνουμε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός μας είναι εκείνος που θα καθορίσει εάν θα πρέπει να πάρουμε τα φάρμακά μας πριν πραγματοποιηθεί η αιμοληψία.

Προετοιμασία για απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπέρηχοι, triplex κλπ)

Δεν υπάρχουν κάποιες γενικές οδηγίες ως προς κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία και ώρα πραγματοποίησή τους, ωστόσο καλό θα είναι πάντα να ζητάμε τις κατευθύνσεις του ιατρού μας.

Εξαίρεση αποτελούν οι 2 κάτωθι περιπτώσεις:

Προετοιμασία για υπέρηχο άνω κοιλίας όπου ο εξεταζόμενος παραμένει νηστικός 5 – 6 ώρες πριν την εξέταση χωρίς να διακόπτει την φαρμακευτική αγωγή.

Προετοιμασία για υπέρηχο κάτω κοιλίας: Ο εξεταζόμενος μπορεί να φάει κανονικά αλλά μία ώρα πριν την εξέταση θα πρέπει να πιεί 4 – 5 ποτήρια νερό ώστε να έχει γεμάτη την κύστη του και να μην ουρήσει πριν την εξέταση.

Πηγή: iatropedia.gr
Πηγή φώτο: Envato