Μαλβίδες: Τι κάνει ένα νησί χωρίς παραπανίσια γη για να απαλλαγεί από εκατοντάδες τόνους σκουπιδιών που δημιουργούνται από τους 1.000.000 τουρίστες που δέχεται ετησίως και τους σχεδόν 400.000 μόνιμους κατοίκους;
Τα ξεφορτώνεται φυσικά σε ένα άλλο νησί!
Τα παραδεισένια τροπικά νησιά των Μαλδιβών (1200 στο σύνολο), νοτιοδυτικά της Ινδίας, είναι γνωστά για τις αμμώδεις παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά τους.
Αντίθετα πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι 7 χιλιόμετρα δυτικά του Μαλέ (πρωτεύουσα των Μαλδιβών και ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της γης) βρίσκεται το νησί Thilafushi με εγκαταστάσεις υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Αλλά το Thilafushi δεν ήταν πάντα ένα νησί σκουπιδιών. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, το Thilafushi δεν ήταν καν νησί.
Πριν από σχεδόν 30 χρόνια, το Thilafushi ήταν μια παρθένα λιμνοθάλασσα.
Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο του 1991, ελήφθη η απόφαση να ανακτηθεί η λιμνοθάλασσα ως χώρος υγειονομικής ταφής για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου προβλήματος της διάθεσης αποβλήτων που παράγεται από την τουριστική βιομηχανία.
Μέσα σε ένα μήνα άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα σκουπίδια από το Μαλέ και τα άλλα κατοικημένα νησιά, τα οποία τοποθετήθηκαν σε τεράστιους λάκκους που είχαν σκαφτεί από πριν.
Οι λάκκοι αυτοί καλύπτονται στη συνέχεια με στρώματα από μπάζα και μετά ισοπεδώνονται ομοιόμορφα με λευκή άμμο.
Καθώς η γη του νησιού Thilafushi άρχισε να αυξάνεται, η κυβέρνηση αποφάσισε την εκμίσθωση κομματιών γης σε μεγάλες αποθήκες και σε βιομηχανίες κατασκευής σκαφών, συσκευασίας τσιμέντου και εμφιάλωσης μεθανίου.
Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 30 εργοστάσια στο Thilafushi, ένα τζαμί και αρκετά σπίτια για τους περίπου 150 μετανάστες από το Μπαγκλαντές που “τακτοποιούν” τους 330 τόνους απορριμμάτων που φτάνουν στο νησί κάθε μέρα αφού πρώτα τους κοσκινίσουν για τυχόν χρήσιμα υλικά.
Είναι τόσο πολλά τα σκουπίδια που το μέγεθος του νησιού αυξάνεται κατά ένα τετραγωνικό μέτρο κάθε μέρα.
Δεν τελειώνουν εδώ τα δυσάρεστα καθώς μερικά από τα απόβλητα παρασύρονται στον ωκεανό με αποτέλεσμα να ξεβράζονται στις παραλίες του Μαλέ και να μολύνουν ταυτόχρονα πολλές καταδυτικές τοποθεσίες στην περιοχή. Οι περιβαλλοντολόγοι ρίχνουν ευθύνες και στους υπεύθυνους των πλοιαρίων που μεταφέρουν απορρίμματα γιατί αντί να περιμένουν τις 7 ώρες που διαρκεί μια σωστή εκφόρτωση αδειάζουν τα απορρίμματα απευθείας στη λιμνοθάλασσα.
Τα απόβλητα κάποια στιγμή είχαν γίνει τόσο έντονο πρόβλημα που η κυβέρνηση απαγόρευσε την ρίψη σκουπιδιών στο νησί το 2011. Έκτοτε ένα μέρος των απορριμμάτων εξάγεται στην Ινδία για ανακύκλωση.
Πηγή φωτογραφιών: Dying Regime/Flickr
Πηγές:
geografikoi.gr, Wikipedia, BBC, The Guardian