Το ΑΠΘ γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΑΠΘ Παιδεία πανεπιστήμια

Η επέτειος θα τιμηθεί με λαμπρό τρόπο όλη τη διάρκεια του έτους

Θεσσαλονίκη: Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος Εορτασμού για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΦΕΚ 22/6/1925), πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, υπογράμμισε τη σημασία της επετείου για το Ίδρυμα, την πόλη της Θεσσαλονίκης, τη Μακεδονία και ολόκληρη τη χώρα. Όπως τόνισε, «θα γιορτάσουμε με λαμπρότητα την επέτειο ενός πανεπιστημίου σύγχρονου που πρωταγωνιστεί στη νέα εποχή που διαμορφώνεται στην ανώτατη εκπαίδευση, ένα πανεπιστήμιο που διεθνοποιείται».

Ο Πρύτανης τόνισε τη βαρύτητα του καθήκοντος που αναλαμβάνει κατά την ιστορική αυτή επέτειο, αναφερόμενος στον προκάτοχό του Πρύτανη Ιωάννη Δεληγιάννη, ο οποίος το 1976 ευχήθηκε να εορταστούν τα 100 χρόνια «σε ένα πανεπιστήμιο ακμαίο, γεμάτο ακτινοβολία και δράση».

Στις 12 Ιουνίου του 1925 υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Β΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη το ΦΕΚ ίδρυσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα φέτος, 12 Ιουνίου 2025, το ΑΠΘ θα γιορτάσει τα 100 του χρόνια με την κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρύτανης «η πόλη θα γνωρίσει το ΑΠΘ μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα εκτείνεται σε όλο το 2025». Η Οργανωτική Επιτροπή έχει σχεδιάσει θεματικούς κύκλους δράσεων, με σκοπό να προβληθεί η διαχρονική συμβολή του ΑΠΘ στην καινοτομία, τον πολιτισμό, την επιστήμη και τη δημοκρατία. «Δράσεων καλλιτεχνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικών, αναστοχασμού, οραματισμού, που θα αναδείξουν τον διαχρονικό ρόλο του Αριστοτελείου στην ανάπτυξη, την καινοτομία, τον πολιτισμό, και τους αγώνες του για την ελευθερία και τη δημοκρατία και το όραμά του για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Φείδας και επισήμανε «Οργανώσαμε τις δράσεις μας σε κύκλους θεματικούς –που θα παρουσιαστούν- με σκοπό να φέρουμε ξανά τη Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ, να βγούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην Πόλη, να αναστοχαστούμε την πορεία μας και να ανταμώσουμε με τους πτυχιούχους των παλαιοτέρων γενεών, να συζητήσουμε με ειδικούς, με επιχειρηματίες και με πολιτικούς, αποφοίτους του ΑΠΘ, για τον ρόλο του στην επιστήμη, την κοινωνία και την οικονομία, για το μέλλον του».

Ο Πρύτανης επισήμανε πως όλες οι δράσεις βασίζονται στις δυνάμεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, «Καταλαβαίνουμε όλες και όλοι ότι γράφουμε ιστορία», δήλωσε, αναδεικνύοντας την επέτειο ως αφετηρία για τη δεύτερη εκατονταετία του Ιδρύματος.

ΑΠΘ

Ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Διά Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Γεώργιος Τζέτζης τόνισε ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν αποτελεί μόνο έναν κορυφαίο ακαδημαϊκό και ερευνητικό θεσμό, αλλά λειτουργεί και ως μοχλός ανάπτυξης για την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό. Υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ιδρύματος έχουν πολυδιάστατο χαρακτήρα, με στόχο τόσο την απόδοση τιμής στην ιστορική διαδρομή του ΑΠΘ όσο και την ανάδειξη της στρατηγικής του για το μέλλον.

Ο Αντιπρύτανης επισήμανε ότι βασικοί άξονες της στρατηγικής είναι η αριστεία στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, η διεθνοποίηση, η εξωστρέφεια και η σύνδεση με την αγορά εργασίας. Τόνισε, επίσης, ότι η φιλοσοφία των δράσεων βασίστηκε στην ενεργή συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.

Αναφέρθηκε στην επικοινωνιακή στρατηγική που ξεκίνησε με τη δημιουργία ταυτότητας των εκδηλώσεων και το μότο «Γνώση Καινοτομία Πολιτισμός». Ο κ. Τζέτζης υπογράμμισε ότι μόνο τον Μάιο 2025 θα υλοποιηθούν 108 δράσεις ανοιχτές στο κοινό, με τη συμμετοχή 1.000 εθελοντών, αναδεικνύοντας την έντονη κοινωνική διάσταση του ΑΠΘ ενώ τόνισε πως το ΑΠΘ είναι το μοναδικό ελληνικό πανεπιστήμιο που διατηρεί Γραφείο Συντονισμού Εθελοντών.

Επιπλέον, στάθηκε στη σημασία των πολιτιστικών και ακαδημαϊκών εκδηλώσεων, καθώς και στη διασύνδεση με την επιχειρηματικότητα. Τέλος, τόνισε ότι σχεδιάστηκε ένα δυναμικό πρόγραμμα χορηγιών με τη συμβολή του Ειδικού Λογαριασμού Έρευνας, διασφαλίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα των εορτασμών.

Αναλυτικά, τον Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

-«η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ» με 36 δράσεις με τη συμμετοχή 44 μελών ΔΕΠ από 24 τμήματα και 250 εθελοντές (Δευτέρα 19/05 έως Σάββατο 24/05).

-«ΑΠΘ την Κυριακή» με 44 δράσεις με τη συμμετοχή 64 μελών ΔΕΠ από 20 Τμήματα και 500 εθελοντών (Κυριακή 18/05 και Κυριακή 25/05).

-Φοιτητική Eβδομάδα με 28 δράσεις με τη συμμετοχή 38 φοιτητικών ομάδων και 200 εθελοντών (Δευτέρα 12/05 έως Κυριακή 18/05).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού των 100 Ετών του ΑΠΘ, Καθηγητής Βασίλειος Γούναρης στην εισήγησή του ανέφερε «Το πρόγραμμα εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση του ΑΠΘ συνδυάζει επιτυχημένες δομές δράσης, όπως η “Φοιτητική Εβδομάδα”, “Κυριακή στο ΑΠΘ” και “Το ΑΠΘ στην πόλη”, με νέες θεματικές ενότητες, που θα αναδείξουν τον διαχρονικό ρόλο του Πανεπιστημίου στην εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τον πολιτισμό.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν τον Μάιο με μια λαμπρή φοιτητική εβδομάδα 25 τουλάχιστον δράσεων και ακολουθούν δέκα ημέρες ανοιχτού campus, με πάνω από 70 ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις κάθε είδους, για μεγάλους και παιδιά. Για τον Σεπτέμβριο σχεδιάζουμε μια ξεχωριστή συμμετοχή στη ΔΕΘ και θα ακολουθήσει ένα 15νθήμερο εκδηλώσεων στην πόλη, εικαστικών και άλλων, αλλά και εκδηλώσεις όλων των Σχολών ξεχωριστά, χάριν των παλαιών αποφοίτων τους. Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι αφιερωμένοι σε δημόσιες συζητήσεις με διακεκριμένους αποφοίτους του ΑΠΘ για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ιδρύματος, στην παρουσίαση του ερευνητικού του έργου και των διεθνών του σχέσεων.

Κορωνίδα των εκδηλώσεων θα είναι η τελετή μνήμης της 12ης Ιουνίου, ημέρα υπογραφής του ιδρυτικού ΦΕΚ, στο Μέγαρο Μουσικής, με ανάλογο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ η καταληκτική δράση για το 2025 θα είναι πανηγυρική συναυλία στα τέλη Νοεμβρίου. Προφανώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει και πολλές άλλες διάσπαρτες εκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν και το 2026.

Εναρμονίσαμε τις δράσεις μας με την ακαδημαϊκή ζωή και προσπαθήσαμε, με τη βοήθεια του Δήμου, του ΕΛΙΑ, του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και άλλων φορέων, ο εορτασμός να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αποτύπωμα στη ζωή της πόλης. Στηριζόμαστε στις δυνάμεις του ΑΠΘ, όλων των Τμημάτων, του διοικητικού προσωπικού και των εθελοντών αλλά και στον Σύλλογο των Αποφοίτων του. Τα εκατοστά γενέθλια του ΑΠΘ θα είναι σταθμός στην ιστορία του Ιδρύματος αλλά και της Θεσσαλονίκης».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

12-18 Μαΐου 2025: Φοιτητική Εβδομάδα Εκατονταετηρίδας: «Ας αρχίσουν οι χοροί!»
25 μουσικές, θεατρικές, εικαστικές, αθλητικές, φωτογραφικές, επιστημονικές εκδηλώσεις φοιτητικών ομάδων όλων των Σχολών καθώς και δράσεις κοινωνικής παρέμβασης. Ενδεικτικά:

⦁ 12/5: 60+ Φωτογραφική έκθεση για τη φοιτητική εβδομάδα του 1965 (συνεργασία ΕΛΙΑ και Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας).
⦁ 12,13 και 20/5: «Ονόριο-τα ανομήματα ενός εγκληματία». Παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Νομικής Σχολής στο Βασιλικό Θέατρο.
⦁ 14/5: Auth All Star game, Αγώνας Καλαθοσφαίρισης Κοινωνικών vs Θετικών Επιστημών
⦁ 17/5: Παρουσίαση 25 εθελοντικών φοιτητικών ομάδων στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.
18/5 και 25/5 ΑΠΘ την Κυριακή
20+20 ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις για το κοινό της πόλης, για μεγάλους και παιδιά, στο campus του ΑΠΘ, οργανωμένες από τα Τμήματα Φυσικής, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Γεωλογίας, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής, Εικαστικών Τεχνών, Χημικών Μηχανικών, Θεολογίας και το Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

19-24 Μαΐου 2025: Η Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ

30+ αθλητικές, εκπαιδευτικές και μουσικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις σε μουσεία και εργαστήρια, ενημερωτικές ομιλίες και μαθήματα προϊστορικής μαγειρικής στο campus του ΑΠΘ, των Τμημάτων: Οικονομικών Επιστημών, Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Βιολογίας, Μουσικών Σπουδών, Πολιτικών Επιστημών, Φυσικής, Γερμανικής Γλώσσας & Φιλολογίας, Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ, Φιλολογίας, Κοινωνικής Θεολογίας και του Πανεπιστημιακού Γυμναστηρίου.

12 Ιουνίου 2025: ΑΠΘ 100 χρόνια, γνώση, καινοτομία, πολιτισμός

Κεντρική Εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, κτίριο Μ1, Αίθουσα Φίλων Μουσικής, με τη συμμετοχή της Χορωδίας «Γιάννης Μάντακας ΑΠΘ» και της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΑΠΘ. Wall-mapping event στον Λευκό Πύργο

6-14 Σεπτεμβρίου 2025:

Συμμετοχή στη 89η ΔΕΘ με επετειακό περίπτερο: «Γράψαμε την Ιστορία, σχεδιάζουμε το Μέλλον»

14-28 Σεπτεμβρίου 2025: Το ΑΠΘ στην πόλη: 100 χρόνια προσφοράς

⦁ 14/9: Έκθεση 20 έργων τέχνης της συλλογής δωρεών του ΑΠΘ στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
⦁ 15-26/9: Παρουσιάσεις της ιστορίας, του έργου και των μελλοντικών προοπτικών των Σχολών, ανά μία μέρα, στην Αίθουσα Τελετών με ανοικτό ακροατήριο.
⦁ 21/9: Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Θέατρο Κήπου, αφιερωμένη στα 100 χρόνια του ΑΠΘ
⦁ 28/09: Εκδήλωση/Παρουσίαση του ΑΠΘ στην Πλατεία Αριστοτέλους.
Την εκδήλωση θα κλείσει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.
⦁ Έκθεση χαρτών για τη διαμόρφωση του campus του ΑΠΘ στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Λιμάνι).
⦁ Έκθεση «Τέχνη» / Διαγώνιος, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, 400 έργων των συλλογών της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρείας και της δωρεάς του Ντίνου Χριστιανόπουλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.

Οκτώβριος 2025: Από το παρελθόν στο μέλλον, 100 χρόνια ΑΠΘ

⦁ 11/10: Συζήτηση των πρώην Πρυτάνεων του ΑΠΘ για την εμπειρία της διοίκησης.
⦁ 18/10: Συζήτηση επιφανών αποφοίτων/ακαδημαϊκών για το επιστημονικό μέλλον του ΑΠΘ στα βασικά επιστημονικά πεδία.
⦁ 22/10: Συζήτηση επιφανών πολιτικών, αποφοίτων του ΑΠΘ, για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το μέλλον του Ιδρύματος.
⦁ Έκθεση Αφίσας στο φουαγιέ του Κτιρίου Διοίκησης ΑΠΘ, συνεργασία ΕΛΙΑ και Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ.

Νοέμβριος 2025: Το ΑΠΘ στον Κόσμο

⦁ 2/11: Συζήτηση/ημερίδα επιχειρηματιών, αποφοίτων ΑΠΘ και φορέων (συνεργατών του ΕΛΚΕ) για το ΑΠΘ στην αγορά καινοτομίας και εργασίας.
⦁ 6/11: Παρουσίαση δράσεων 15 ετών Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών ΑΠΘ – ΔΙΚΑΜ.
⦁ 12/11: Παρουσίαση δράσεων 60 ετών Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών ΑΠΘ
⦁ 19-20/11: Διημερίδα Διεθνών Σχέσεων ΑΠΘ
⦁ 20/11: Έκθεση γαλβανοπλαστικών αντιγράφων και υδατοτεχνιών από το εργαστήριο Gilliéron στο Μουσείο Εκμαγείων ΑΠΘ, σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, για τα 100 χρόνια ίδρυσης του Μουσείου.
⦁ 28/11: Ημερίδα παρουσίασης διακεκριμένου Ερευνητικού Έργου ΑΠΘ -ΕΛΚΕ.

23 Νοεμβρίου 2025: 100 χρόνια ΑΠΘ, 100 χρόνια μελωδία

Μουσική εκδήλωση στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ της Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του ΑΠΘ, με έργα Χατζιδάκι και Θεοδωράκη, με τη συμμετοχή του Μανώλη Μητσιά.

Great Aristotelians: Επιφανείς δάσκαλοι και δασκάλες του ΑΠΘ

Κύκλος εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους, με εκδηλώσεις μνήμης για προσωπικότητες του ΑΠΘ: Μ. Ανδρόνικος, Γ. Σηφάκης, Ε. Ευσταθιάδης, Γ. Σωτηριάδης, Α. Βέττας, Φ. Γραμματικός, Λ. Πολίτης, Γ.Π. Σαββίδης, Α. Φραντζή.