Θεσσαλονίκη: 12 χρόνια μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τις υπερ-προμήθειες αντιδραστηρίων στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, υπόθεση που φαίνεται να προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιά άνω των 4 εκατ. ευρώ, κατά το διάστημα 2007 – 2012, η Δικαιοσύνη κατέληξε στην ετυμηγορία της, καταδικάζοντας 3 από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους που είχαν παραπεμφθεί σε δίκη.
Πρόκειται για την 72χρονη (τότε) διευθύντρια του Εργαστηρίου Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας του Ιπποκρατείου, τον σύζυγό της κι έναν 56χρονο υπάλληλο φαρμακευτικής εταιρείας που μετείχε επί 15 χρόνια στη λειτουργία του συγκεκριμένου εργαστηρίου, διενεργώντας εργαστηριακές εξετάσεις και καταρτίζοντας παραγγελίες που υπέγραφε η κατηγορούμενη διευθύντρια, χωρίς όμως ο ίδιος να συνδέεται μισθολογικά με το νοσηλευτικό ίδρυμα. Στην πρώτη, που είναι γιατρός, επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 7 ετών, την οποία καλείται να εκτίσει κατ’ οίκον, στον δεύτερο κάθειρξη 5 ετών (για νομιμοποίηση εσόδων ύψους 1,1 εκατ. από κοινού με τη γυναίκα του) και στον τρίτο φυλάκιση 4 ετών. Σε όλους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, ενώ για τον σύζυγο και τον υπάλληλο η ποινή ανεστάλη είτε με 3ετία, είτε ενόψει της έφεσης.
Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από τις Αρχές μετά από επώνυμες καταγγελίες που προκάλεσαν τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, ενώ το κατηγορητήριο στηρίχθηκε στις εκθέσεις ελέγχου που συνέταξαν τα Σώματα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). Όπως προέκυψε, κατά το επίδικο διάστημα οι ποσότητες αντιδραστηρίων που προμηθεύτηκε το «Ιπποκράτειο» για εξετάσεις που αφορούν ασθένειες, όπως λευχαιμία ή νοσήματα του μυελού των οστών, ήταν υπερβολικά μεγαλύτερες των ποσοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν για τη διενέργεια συγκεκριμένων εργαστηριακών εξετάσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 το νοσοκομείο προμηθεύτηκε 3.040 αντιδραστήρια και χρησιμοποιήθηκαν μόνο τα 21, δηλαδή προμηθεύτηκε σχεδόν 144 φορές περισσότερα αντιδραστήρια από τον απαιτούμενο αριθμό. Ανάλογα ήταν τα νούμερα και για τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2012. Επίσης, η προμήθεια των αντιδραστηρίων για τη διενέργεια άλλων εργαστηριακών εξετάσεων ήταν υπερδεκαπλάσια της απαιτούμενης.
Ύστερα από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αποφάσισε την ενοχή των τριών παραπάνω προσώπων, κατά περίπτωση, για υπηρεσιακή απιστία και συνέργεια σε αυτή την πράξη, όπως επίσης για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Με την ίδια απόφαση αθωώθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι εταιρειών εμπορίας ιατρικών υλικών, που είχαν καταστεί κατηγορούμενοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ