Συναυλία Μουσικής Δωματίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου Μια μοναδική συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των Mozart, Schubert και Beethoven θα δοθεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, στις 20.30, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Τα έργα θα ερμηνεύσουν η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε (βιολί), η Kerstin Feltz (βιολοντσέλο) και ο Uwe Matschke […]

Την Τετάρτη 4 Ιουλίου

Μια μοναδική συναυλία μουσικής δωματίου με έργα των Mozart, Schubert και Beethoven θα δοθεί την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018, στις 20.30, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Τα έργα θα ερμηνεύσουν η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε (βιολί), η Kerstin Feltz (βιολοντσέλο) και ο Uwe Matschke (πιάνο).
Με την ευκαιρία της εκδήλωσης το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα είναι ανοιχτό με την καινούργια του έκθεση «Θεσσαλονίκη. Η Συλλογή Γιώργου Κωστάκη. Restart» με δωρεάν είσοδο για το κοινό από τις 18:00 μέχρι τις 20:30 και δωρεάν ξενάγηση από την διευθύντρια του Μουσείου και συνεπιμελήτρια της έκθεσης, κα Μαρία Τσαντσάνογλου στις 19.00.
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Αυστριακής Πρεσβείας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Παύλου Μελά, του Κ.Θ.Β.Ε., του Κ.Μ.Σ.Τ. και του Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών.
Είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί η Αυστριακή Πρεσβεία με τίτλο Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2018.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
W. A. Mozart (1756 – 1791)
Σονάτα σε σι ύφεση μείζονα για βιολί και πιάνο KV 454
1. Largo. Allegro
2. Andante
3. Allegretto

F. Schubert (1797 – 1828)
Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο D 821 “Arpeggione”
1. Allegro moderato
2. Adagio
3. Allegretto

************************* Διάλειμμα ****************************
L. v. Beethoven (1770 – 1827)
Πιάνο – Τρίο σε σι ύφεση μείζονα έργο 97 «Του Αρχιδούκα»
1. Allegro moderato
2. Scherzo. Allegro
3. Andante cantabile, ma pero con moto
4. Allegro moderato

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Η Kerstin Feltz, η οποία γεννήθηκε στη Jena, ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλο σε ηλικία πέντε ετών. Σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής «Franz Liszt» στη Βαϊμάρη και εν συνεχεία στο Ωδείο «Tschaikowski» της Μόσχας στην τάξη του Valentin Fejgin, του οποίου υπήρξε βοηθός στο χρονικό διάστημα 1985-87. Σημαντικά ερεθίσματα για την καλλιτεχνική εξέλιξή της έλαβε από τους Monighetti, Rautio και Pergamenschikow. Σε ηλικία 18 ετών κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό «Johann Sebastian Bach» στη Λειψία, το βραβείο Casals το 1985, το βραβείο Tschaikowski το 1986, ενώ της απονεμήθηκαν βραβεία στο Markneukirchen και στο Βελιγράδι. Ακολούθησαν πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ηχογραφήσεις, καθώς και ηχογραφήσεις CD. Πραγματοποίησε συναυλίες σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Τουρκία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Κίνα, το Βιετνάμ, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, ενώ ως σολίστ συνέπραξε με πολλές διάσημες ορχήστρες. Το φθινόπωρο του 1994 διορίστηκε καθηγήτρια του βιολοντσέλο στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Graz. Έκτοτε έχει αφιερωθεί στη φροντίδα των τεσσάρων παιδιών της, ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται μουσικά, πραγματοποιώντας περιορισμένο αριθμό συναυλιών και επιδεικνύοντας μεγάλη αφοσίωση στην κατάρτιση των νέων βιολοντσελιστών.

Η Δανάη Παπαματθαίου – Μάτσκε ανήκει στην πολλά υποσχόμενη νέα γενιά των Ελλήνων βιολονιστών. Γεννήθηκε στην Αθήνα και άρχισε να παίζει βιολί σε ηλικία πέντε ετών. Σπούδασε στην τάξη του καθηγητή Igor Ozim στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ. Ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Konzertexamen» το 2017 με διάκριση στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου του Αμβούργου στην τάξη βιολιού της καθηγήτριας Tanja Becker-Bender. Είναι σήμερα υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Κέρδισε τα πρώτα βραβεία – μεταξύ των άλλων και στον Διεθνή Διαγωνισμό «Andrea Postacchini», στον Διεθνή Διαγωνισμό «Henri Marteau», στον Διαγωνισμό «Jugend musiziert». Έχει λάβει επανειλημμένα υποτροφίες από ελληνικά και γερμανικά ιδρύματα και οργανισμούς. Η Δανάη Παπαματθαίου – Matschke έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ελβετία, την Αυστρία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, την Κίνα. Ως σολίστ έχει συμπράξει με πολυάριθμες συμφωνικές ορχήστρες. Στην Ελλάδα συνεργάστηκε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, με την «ΚΑΜΕΡΑΤΑ», καθώς και με την Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης (ΕΡΤ). Δύο CD της με έργα για βιολί και πιάνο έχουν κυκλοφορήσει από την εταιρεία «IRIDA Classical».

Ο Uwe Matschke, πιανίστας από τη Γερμανία, σπούδασε αρχικά στο Μουσικό Πανεπιστήμιο της Βαϊμάρης και εν συνεχεία στη Μουσική Ακαδημία «Franz Liszt» στη Βουδαπέστη. Έως τη μετεγκατάστασή του στην Ελλάδα δίδαξε ως καλλιτεχνικός βοηθός για πιάνο στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής «Franz Liszt» στη Βαϊμάρη. Το 2001 διορίστηκε τακτικός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Ο Uwe Matschke πραγματοποίησε πολυάριθμες solo συναυλίες σε σημαντικές αίθουσες μουσικής και εμφανίστηκε με διάσημες ευρωπαϊκές ορχήστρες. Οι δραστηριότητές του όσον αφορά στη μουσική δωματίου είναι πλούσιες και ποικίλες και περιλαμβάνουν συνεργασίες με καλλιτέχνες και σύνολα μουσικής δωματίου διεθνούς φήμης. Ηχογραφήσεις με τον Uwe Matschke έχουν γίνει από τη γερμανική, ελληνική και κυπριακή Ραδιοφωνία – Τηλεόραση. Στη δισκογραφία του (EMI, Virgin, IRIDA CLASSICAL, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας) περιλαμβάνονται έργα για solo πιάνο των Bach, Schubert, Schumann, Mussorgski, Liszt, καθώς και έργα Ελλήνων συνθετών.

INFO
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη
Τετάρτη 4 Ιουλίου
Ώρα έναρξης: 20:30
Είσοδος ελεύθερη
T: 2310 589239

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Η αναβληθείσα συναυλία των Γιάννη Αγγελάκα & 100°C & Παύλου Παυλίδη & Β – Movies της 16ης Ιουνίου, λόγω των προγνώσεων για ακραία καιρικά φαινόμενα, θα πραγματοποιηθεί την ίδια ημέρα (4/7/2018) με τη Συναυλία Μουσικής Δωματίου στον υπαίθριο χώρο της Μονής Λαζαριστών, με ώρα έναρξης 21.00.

ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΗΣ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ
Το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, έχει χωρητικότητα 150 θέσεων, διαθέτει μετατρεπόμενη πλατεία και είναι προσβάσιμο από άτομα με αναπηρίες.
Πρόσβαση με λεωφορείο: Ο χώρος της Μονής Λαζαριστών είναι προσβάσιμος από κάθε πλευρά της Θεσσαλονίκης με την αστική συγκοινωνία με τα λεωφορεία 27, 27Α, 38, 56, (όλα με κάθοδο στη στάση Παύλου Μελά) και 34 (με κάθοδο στη στάση Μονής Λαζαριστών)
Πρόσβαση με αυτοκίνητο: Η πρόσβαση με ΙΧ αυτοκίνητο είναι πολύ εύκολη μέσω της Περιφερειακής Οδού καθώς μπορεί κανείς να φτάσει σε μόλις 10’ – 15’ από κάθε περιοχή της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

Χορηγός Επικοινωίας το Life-Events.gr