Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει, από τις 3 έως τις 26 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Αμαλία, την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου».
Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου». Πρόκειται για ένα πρωτότυπο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, που, μιλώντας με τρυφερότητα και χιούμορ για το εφήμερο της ύπαρξης (το βέλος του χρόνου), μας προσκαλεί να δούμε την ομορφιά της ζωής σε όλα της τα στάδια, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας.
Haru. Natsu. Aki. Fuyu. Άνοιξη. Καλοκαίρι. Φθινόπωρο. Χειμώνας. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής παράδοσης, η παράσταση μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές του χρόνου και της ζωής. Πώς είναι να ζεις με ηλικιωμένα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας; Η αληθινή ιστορία της Χριστίνας Κοροβίλα, ηθοποιού και φροντίστριας κατ’οίκον ηλικιωμένων γυναικών που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης, συνδυάζεται με ερευνητικό υλικό για την τρίτη ηλικία και ζωντανεύει επί σκηνής σε μία σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης με τρεις ηθοποιούς, προσκαλώντας μας να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer αλλά και στη θέση των φροντιστών ή των οικείων τους. Πόσο διαφορετική είναι η βιωμένη εμπειρία από τις στερεοτυπικές εικόνες που μπορεί να έχουμε για την τρίτη ηλικία και τις αλλαγές που τη συνοδεύουν;
Παραλληλίζοντας τη ζωή με το hanami (χανάμι), το ιαπωνικό έθιμο της θέασης της εφήμερης ομορφιάς των ανθισμένων κερασιών, η παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» μας θυμίζει ότι η ζωή μας είναι μία παροδική γιορτή. Ακόμα κι όταν η γιορτή τελειώσει, πάντα μένει κάτι που δεν χάνεται ποτέ: η αγάπη που πήραμε και η αγάπη που δώσαμε στους άλλους.
Λίγα λόγια για την ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»
Η ομάδα «Άνθρωπος Στη Θάλασσα» δημιουργήθηκε το 2010 από τη σκηνοθέτιδα και ηθοποιό Κλαίρη Χριστοπούλου, τον εικαστικό Νάσο Χαλκίδη και τη Ροδή Στεφανίδου στην οργάνωση παραγωγής, ενώ από το 2014 στο δυναμικό της ομάδας προστέθηκε η ηθοποιός Νατάσσα Αστρεινίδη.
Κύριο στόχο της ομάδας αποτελεί η σύνδεση του καλλιτέχνη με την εποχή του, μέσα από τη θεώρηση του θεάτρου ως τόπο συνάθροισης, συνάντησης με την ετερότητα και διαμόρφωσης πολιτικής και κοινωνικής ταυτότητας. Η ευαισθητοποίηση του κοινού σε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η άρση των στερεοτύπων, η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, η φωνή στον αδύναμο και τον καταπιεσμένο ορίζουν αυτό που σημαίνει για μας το θέατρο: μία σχεδία που απλώνει το χέρι στον άνθρωπο στη θάλασσα.
Ανοιχτές συζητήσεις με τους θεατές μετά από κάθε παράσταση
Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» οργανώνει μία σειρά ανοιχτών συζητήσεων με τους θεατές, το Σάββατο 4, το Σάββατο 11, την Πέμπτη 16 και το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου. Οι ανοιχτές συζητήσεις θα πραγματοποιούνται μετά από κάθε παράσταση (22:45-23:45) και οι θεατές θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν δωρεάν.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των ανοιχτών συζητήσεων:
Σάββατο 4 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): Ομιλία της κ. Μαγδαληνής Τσολάκη, Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών.
Η κ. Τσολάκη ενημερώνει για το έργο της Ομοσπονδίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Alzheimer, μιλά για τους τρόπους που εκδηλώνεται η νόσος, για τις διαφορές του Alzheimer από την άνοια, τις δυνατότητες περίθαλψης ασθενών και εκπαίδευσης φροντιστών στην Ελλάδα.
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): «Το παιχνίδι της μνήμης. Η τέχνη της ζωής», μία ανοιχτή συζήτηση με την καλλιτεχνική ομάδα Sempreviva.
Πώς λειτουργεί η ομάδα με όχημα το παιχνίδι, ως τόπο συνάντησης και επικοινωνίας αλλά και ως τρόπο επανεκπαίδευσης και δημιουργίας, με πρώτες ύλες τη μνήμη και το βίωμα;
Η καλλιτεχνική ομάδα Sempreviva, μια κολεκτίβα γυναικών που ασχολούνται με διαφορετικά είδη τέχνης, δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Η ιδέα για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου, που θα απευθύνεται σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, στάθηκε αφετηρία για την υλοποίηση του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Παίζουν και τα μεγάλα παιδιά» και πρόσφερε έμπνευση και διέξοδο σε πιο βαθιές αναζητήσεις, που αφορούν στον ρόλο της τέχνης στην καθημερινή ζωή, τη συνύπαρξη και τη συμμετοχικότητα. Τα εργαστήρια της Sempreviva εμψυχώνουν οι Αμαλία Κοντογιάννη (Θεατρολόγος), Κατερίνα Λιάκου (Σκηνογράφος), Ανέτα Λιάπτση (Θεατρολόγος), Γεωργία Τέντα (Μουσικός), Μαριάνθη Ψωματάκη (Χορογράφος).
Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): «Γνωριμία με τη μουσικοθεραπεία», με τον μουσικοθεραπευτή Ανδρέα Ασημακόπουλο (MA, MSc).
Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος παρουσιάζει τι είναι η μουσικοθεραπεία, ποιες είναι οι διαφορές της από ένα μάθημα μουσικής και πώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Μιλά για τα είδη της μουσικοθεραπείας, τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται, τις διαφορές ατομικών και ομαδικών συνεδριών, τα οφέλη τους αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από συγκεκριμένες νόσους (άνοια, Alzheimer κτλ.).
Σάββατο 18 Δεκεμβρίου (22:45-23:45): «Μία συνομιλία-συνέντευξη γύρω από το θέατρο ντοκουμέντο, τη δυναμική, τις μεθόδους και τις λειτουργίες του», με την πανεπιστημιακό Ζωή Βερβεροπούλου.
Η πανεπιστημιακός Ζωή Βερβεροπούλου, που ασχολείται ερευνητικά με το θέατρο ντοκουμέντο, προλογίζει και θέτει τις ερωτήσεις και η σκηνοθέτις της παράστασης Κλαίρη Χριστοπούλου απαντά και αναπτύσσει την οπτική της. Ένας ζωντανός διάλογος ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη του θεάτρου, ώστε να φωτιστούν καλύτερα και οι δύο.
Η “ταυτότητα” της παράστασης
Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Σκηνικά: Μαρία Όσσα
Κοστούμια – Ειδικές κατασκευές: Πένη Ντάνη
Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος
Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Ειδική συνεργάτιδα έρευνας: Κατερίνα Κανδυλίδου
Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
Trailer: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»
Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας και καθώς το Θέατρο Αμαλία λειτουργεί ως «αμιγής» χώρος, η είσοδος επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και η μάσκα είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής των θεατών μέσα στο θέατρο.