#SKG Bridges Festival: Ερχεται για 2η χρονιά το μεγαλύτερο «πάρτι πολιτισμού» του Ευρωπαϊκού Νότου στη Θεσσαλονίκη! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Από τις 8 έως και τις 12 Μαΐου

Το 2ο #SKG  Bridges  Festival είναι γεγονός… Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωσή του, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Πολιτισμού για νέους του Ευρωπαϊκού Νότου γίνεται πλέον θεσμός. Για ένα πενθήμερο, από τις 8 έως και τις 12 Μαΐου, η «καρδιά» του πολιτισμού και των τεχνών θα… χτυπάει στη Θεσσαλονίκη.

Μουσική, χορός, κινηματογράφος, θέατρο, φωτογραφία, performance, εικαστικές τέχνες με τη ματιά νέων δημιουργών και καλλιτεχνικών ομάδων από τον Ευρωπαϊκό Νότο, θα «κατακλύσουν» την πόλη και θα μετατρέψουν τον αστικό ιστό σε ένα υπαίθριο και απέραντο «πάρκο» πολιτισμού!  

Η διοργάνωση, αποτελεί μια πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Υπουργείο Τουρισμού.

thessaloniki 2o skg bridges festival neoi ekdiloseis

Η συνέντευξη Τύπου

Οι διοργανωτές, οι οποίοι φιλοδοξούν φέτος σε ένα ακόμη πιο πλούσιο Φεστιβάλ, παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στην παρουσίαση του φετινού 2ου #SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival μίλησαν ο Σταύρος Παναγιωτίδης, προϊστάμενος του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού, υπό την αιγίδα της οποίας διοργανώνεται το Φεστιβάλ, η Ματούλα Κούτσαρη, συντονίστρια του Φεστιβάλ, και  ο Νικήτας Μυλόπουλος, πρόεδρος του δ.σ. του ΟΜΜΘ. Μέσω Skype παρενέβη και η υπουργός  Πολιτισμού και  Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά.

thessaloniki 2o skg bridges festival neoi ekdiloseis

Ν. Μυλόπουλος: «Το Φεστιβάλ εμπίπτει στο οραματικό πλαίσιο του ΜΜΘ»

Τη συνέντευξη Τύπου άνοιξε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης Νικήτας Μυλόπουλος, ο οποίος είπε ότι οι στοχεύσεις του Φεστιβάλ –όπως η εξωστρέφεια, ο ρόλος των πολιτών στην πολιτιστική δημιουργία, η έμφαση στους νέους, αλλά και ο παρεμβατικός ρόλος των φορέων πολιτισμού–συντονίζονται απολύτως με τις στοχεύσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. «Το SKG Bringes Festival, που φέτος γίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και είναι πλέον θεσμός, είναι πολύ σημαντικό για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Εμπίπτει στο οραματικό πλαίσιο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτισμική και καλλιτεχνική εξωστρέφεια. Στόχος είναι η συμμετοχικότητα των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έδωσε και την «είδηση» της συνέντευξης, ότι δηλαδή ο ΟΜΜΘ από φέτος αναλαμβάνει το ρόλο του φορέα κεντρικής διαχείρισης του Φεστιβάλ, κυρίως της οικονομικής, κάτι που αναμένεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες, καθώς όλοι οι φορείς και οι καλλιτεχνικές ομάδες θα έχουν μόνο ένα σημείο αναφοράς για αυτά τα ζητήματα.

Μ. Ζορμπά: «Πρόκειται για μία έκρηξη νεότητας και τεχνών»

Στη συνέχεια, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά έκανε παρέμβαση μέσω Skype τονίζοντας για το SKG Bringes Festival, πως «πρόκειται για μία έκρηξη νεότητας και τεχνών. Ο ευρωπαϊκός νότος, τα βαλκάνια, δίνουν ένα νέο μήνυμα… Οι τέχνες θα διαισθανθούν το μέλλον από τη νεανική ματιά». Η κα Ζορμπά τόνισε επίσης την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοκρατία στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού ενώ έδωσε έμφαση σε τρία από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Φεστιβάλ: τη συνεργασία των φορέων αλλά και των τεχνών μεταξύ τους, τις πρωτοβουλίες με γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και την πρόσβαση όλων των πολιτών στις εκδηλώσεις, καθώς αυτές πραγματοποιούνται δωρεάν και αξιοποιούν κατά κανόνα τον δημόσιο χώρο της πόλης.

Διαβάστε επίσης  Ολος ο κλάδος της τεχνολογίας στο TechSaloniki 2025 στις 16 και 17 Μαΐου

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού είπε επίσης πως το Φεστιβάλ «είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα πολιτιστικής δημοκρατίας, που δείχνει το δρόμο για μία πιο πλήρη πολιτική δημοκρατία».

thessaloniki 2o skg bridges festival neoi ekdiloseis

Σ. Παναγιωτίδης: «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού νότου»

Ο προϊστάμενος του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού, Σταύρος Παναγιωτίδης, αποκάλυψε την αρχική ιδέα της διοργάνωσης: «Κεντρική ιδέα του Φεστιβάλ είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, να έχουν όσες περισσότερες  ευκαιρίες γίνεται, να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Σκεφτήκαμε το «Bringes», ως μία διοργάνωση – διαδικασία γεφυρώματος, στην οποία μπαίνουν όλες οι τέχνες μαζί, όλες οι μορφές, όλα τα ρεύματα και όλων των τύπων, και τα πιο κλασικά και τα πιο νεανικά και τα ριζοσπαστικά. Είναι ένα Φεστιβάλ, το οποίο διαμορφώνουν από κοινού οι επίσημοι καλλιτεχνικοί φορείς της πόλης και οι νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες».  

Ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης: «Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού νότου. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ που ανοίγει νέες προοπτικές και συμβάλλει στην ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδας, καθώς επίσης στο να γίνει η Θεσσαλονίκη μία Μητρόπολη των Βαλκανίων».

Ο προϊστάμενος του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της γενικής γραμματείας Πρωθυπουργού μίλησε και για την ανάγκη να δοθεί χώρος και στήριξη σε νέους δημιουργούς που ακόμη δεν έχουν καταφέρει να ζουν από την τέχνη τους ενώ αποκάλυψε πως φέτος οι αιτήσεις και οι προτάσεις για το Φεστιβάλ ξεπέρασαν τις 200. Φυσικά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ποικιλία του Φεστιβάλ, με προτάσεις από διάφορα καλλιτεχνικά είδη και ρεύματα.

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης δεν έκρυψε και το όραμά του για το SKG Bringes Festival: «Αυτό το Φεστιβάλ είναι μία ιδέα που μπορεί να ενισχύσει και να βάλει τις βάσεις για την ταυτότητα, την ιστορία που μπορεί να λέει η Θεσσαλονίκη στον εαυτό της. Η πόλη είναι οι άνθρωποί της και αν κάποιος μπορεί να αλλάξει τον χαρακτήρα της, είναι σίγουρα αυτοί».

thessaloniki 2o skg bridges festival neoi ekdiloseis

Μ. Κούτσαρη: « Στο 2ο Bridges το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής»

Η συντονίστρια του Φεστιβάλ, Ματούλα Κούτσαρη αναφέρθηκε στη σημαντική απήχηση των νέων ανεξάρτητων εικαστικών, μουσικών, ηθοποιών, χορευτών και επιμελητών από την Ελλάδα και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς κατατέθηκαν περίπου 200 προτάσεις, τονίζοντας πως οι επιτυχόντες δημιουργοί θα καλύψουν με δράσεις τους σχεδόν το 50% του φετινού προγράμματος, το οποίο θα περιλαμβάνει μεγάλα και μικρά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διάστημα 5 ημερών.

Οσον αφορά τους χώρους φιλοξενίας, η κα Κούτσαρη μίλησε για την ιδιαιτερότητά τους: «Οι χώροι φιλοξενίας ποικίλουν ως προς το χαρακτήρα τους και την ιστορία τους. Οι δράσεις θα λάβουν χώρα σε Μουσεία της πόλης όπως το Βυζαντινό, το Αρχαιολογικό το Τελλόγλειο, σε χώρους του ΜΟΜUS αλλά και σε απρόσμενους χώρους της πόλης όπως ο Επιβατικός Σταθμός των τραίνων, δημόσιες υπηρεσίες, πλατείες και δρόμοι που καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα του αστικού ιστού. Ιδιαίτερη και η σημασία της συνεργασίας του Bridges Festival με την εφορεία αρχαιοτήτων και νεότερων μνημείων της πόλης, η οποία θα επιτρέψει τη χρήση αρχαιολογικών χώρων».

Σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, η συντονίστρια της διοργάνωσης τόνισε: «Το πρόγραμμα του 2ου Bridges περιλαμβάνει όλο το φάσμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις εικαστικές τέχνες με όλα τα παράγωγά τους».

Προσβασιμότητα και για ΑμεΑ

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, με την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου, Φώτης Μπίμπασης, ρώτησε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ σχετικά με την προσβασιμότητα που θα έχουν άτομα με κάποιου είδους αναπηρία.

Ο Σταύρος Παναγιωτίδης, προϊστάμενος του γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, απαντώντας στην ερώτηση τόνισε πως η δυνατότητα πρόσβασης αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας και διασφάλισης των δικαιωμάτων. «Στο Bridges κάνουμε τη μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια που μπορούμε ώστε να έχουμε την υποδομή για προσβασιμότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες εκδηλώσεις».

thessaloniki 2o skg bridges festival neoi ekdiloseis

Το 2ο SKG Bridges Uprising Art & Culture Festival Festival θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 12 Μαΐου  2019.

Η πρόσβαση των πολιτών σε όλες τις εκδηλώσεις, είναι δωρεάν!