Σήμερα το βράδυ η “Ωρα της Γης”

Συμβολική κίνηση σβήνοντας τα φώτα

Για άλλη μια χρονιά εορτάζεται σήμερα η Ώρα της Γης και αναμένεται πλήθος πολιτών σε διάφορες χώρες του κόσμου να ενώσουν συμβολικά την φωνή τους, σε μήνυμα για την προστασία του πλανήτη.

Το Σάββατο 22 Μαρτίου 2025 επιλέχθηκε ως Ώρα της Γης και για την Ελλάδα καλούνται οι πολίτες να κλείσουν τα φώτα και τις συσκευές τους για μία ώρα το βράδυ (20:30-21:30).

Είναι μια συμβολική κίνηση που υιοθετείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε πάνω από 180 χώρες και το μήνυμα που στέλνεται είναι η ευαισθητοποίηση στα σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα.

Η πρωτοβουλία αυτή άρχισε το 2007 από την WWF στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και σταδιακά συμμετείχαν ολοένα και περισσότερες χώρες.

 

Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Φέτος η Ώρα της Γης συμπίπτει με την παγκόσμια ημέρα νερού, με αποτέλεσμα να δίδεται ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα εξοικονόμησης νερού, παράλληλα με την προστασία των θαλασσών και των υδάτινων πόρων.

Για μια χώρα όπως η Ελλάδα περιτριγυρισμένη από θάλασσα, αυτό αποτελεί αυτονόητη προτεραιότητα, τόσο αναφορικά με την ρύπανση σε θάλασσες και παραλίες, όσο και αναφορικά με τα επαπειλούμενα είδη που ζουν στις Ελληνικές θάλασσες, όπως οι χελώνες Καρέτα Καρέτα, οι φάλαινες φυσητήρες και οι φώκιες της Μεσογείου.

Στο σκοτάδι εμβληματικά κτίρια

Σε αρκετές περιπτώσεις οι διακόπτες κατεβαίνουν σήμερα σε ορισμένα εμβληματικά κτίρια (χαρακτηριστικά αναφέρονται ο Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο, ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το Μέγαρο Μουσικής στο Σίδνεϊ,, το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ στην Νέα Υόρκη) που βυθίζονται στο σκοτάδι, με δεδομένο το μήνυμα συμπαράστασης που στέλνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και οι δήμοι. Το πρωταρχικό, ωστόσο, μήνυμα έρχεται από τους ίδιους τους πολίτες που έχουν την δυνατότητα μέσα από μια απλή κίνηση (σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα) να επιβεβαιώσουν πως η ισχύς βρίσκεται εν τη ενώσει.

Γιατί στα τέλη Μαρτίου

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, πως ο εορτασμός της Ώρας της Γης έχει επιλεγεί στα τέλη Μαρτίου, διότι η συγκεκριμένη ημερομηνία προσδιορίζεται πολύ κοντά στην εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο αντίστοιχα.