Δείτε τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν συμβεί σαν σήμερα 17 Απριλίου στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
1080 – Πεθαίνει ο Χάραλντ Γ΄ της Δανίας και τον διαδέχεται ο Κνούτος Δ΄ της Δανίας, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται.
1492 – Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία.
1521 – Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Δίαιτας της Βορμς, ξεκινά η δίκη του Μαρτίνου Λούθηρου για τις διδασκαλίες του. Αρχικά φοβισμένος, ζητά χρόνο για να σκεφτεί πριν απαντήσει και του δίνεται μία ημέρα.
1524 – Ο Τζοβάνι ντα Βερρατσάνο φτάνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
1797 – Οι πολίτες της Βερόνα στην Ιταλία αρχίζουν οκταήμερη εξέγερση εναντίον των γαλλικών δυνάμεων κατοχής.
1861 – Η Βιρτζίνια αποφασίζει την απόσχιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται η 8η Πολιτεία που εντάσσεται στις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.
1895 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Α΄ Σινοϊαπωνικού Πολέμου και η ηττημένη δυναστεία Τσινγκ αναγκάζεται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κορέα και να παραχωρήσει εδάφη στην Ιαπωνία.
1912 – Ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ κατά απεργών εργατών σε κοιτάσματα χρυσού στη βορειοανατολική Σιβηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 150 άτομα.
1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στη Γερμανία.
1944 – Η αντιστασιακή οργάνωση Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση παραδίνεται στον ελεγχόμενο από τους κομμουνιστές Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό. Ο ηγέτης της, Δημήτριος Ψαρρός, δολοφονείται.
1946 – Η Συρία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
1961 – Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: μία ομάδα Κουβανών εξορίστων, χρηματοδοτημένων και εκπαιδευμένων από τη CIA, εισβάλει στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1961 – Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Τα Παιδιά του Πειραιά, που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν.
1967 – Την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα δίνουν στο Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας οι Rolling Stones, ενώπιον 10.000 ή 12.000 οπαδών τους.
1969 – Ο Σιρχάν Σιρχάν κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.
1969 – Καθαιρείται ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.
1970 – Πρόγραμμα Απόλλων: το άτυχο διαστημικό σκάφος Απόλλων 13 επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
1975 – Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη. Οι Ερυθροί Χμερ καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πεν και οι κυβερνητικές δυνάμεις παραδίδονται.
2006 – Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 66.
Φωτογραφία: Eurokinissi