Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Ενα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο φαίνεται πως προκάλεσε χάος τόσο σε Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία με αποτέλεσμα ένα μαζικό μπλακ άουτ που χαρακτηρίστηκε «ιστορικών διαστάσεων» προκαλώντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων.
Ο μετεωρολόγος και πρώην διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, τοποθετήθηκε επί του θέματος και εξήγησε τους λόγους πίσω από τους οποίους ενδεχομένως να σημειώθηκε αυτή μεγάλη διακοπή ρεύματος. Όπως ξεκαθαρίζει, στην ανάρτησή του που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ίδιος δεν είναι ειδικός αλλά εξηγεί τι είναι το φαινόμενο της «επαγόμενης ατμοσφαιρικής δόνησης» που προκάλεσε τη διακοπή του ρεύματος στην Ιβηρική χερσόνησο.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
«Δεν είμαι ειδικός, όμως ως η ”επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση” που δημιουργείται στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (όπως αυτές των 400 kV) είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται πάνω σε αυτά τα πολύ μακριά καλώδια, τα οποία είναι εκτεθειμένα στον αέρα και στις ατμοσφαιρικές συνθήκες.
Όταν υπάρχει απότομη και ακραία αλλαγή της θερμοκρασίας -για παράδειγμα, απότομα κύματα ψύχους ή καύσωνα- τότε δημιουργούνται ισχυρά ανοδικά ή καθοδικά ρεύματα αέρα (θερμικές ανωμαλίες). Αυτές οι θερμικές μεταβολές προκαλούν ταλαντώσεις στα καλώδια μέσω δύο κυρίως μηχανισμών. Αρχικά, θερμική διαστολή και συστολή όπου το μέταλλο των καλωδίων διαστέλλεται ή συστέλλεται απότομα. Ακολουθούν και οι ατμοσφαιρικές ταλαντώσεις, όπου οι διαφορές στην πυκνότητα του αέρα δημιουργούν τοπικούς ανέμους ή ρεύματα που επηρεάζουν τις γραμμές, προκαλώντας τις να πάλλονται.
Αυτό το φαινόμενο λέγεται επαγόμενη ατμοσφαιρική δόνηση (induced atmospheric vibration) και μπορεί να οδηγήσει σε κραδασμούς, ταλαντώσεις σε μεγάλη κλίμακα, ακόμη και μηχανικές καταπονήσεις που απειλούν τη δομική ακεραιότητα των γραμμών. Είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο “galloping” που προκαλείται από πάγο και άνεμο
Ένας Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Πολυτεχνείου θα μπορούσε να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Καλό απόγευμα».