Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρής Βόλβης πραγματοποίησε γι’ ακόμη μία χρονιά με απόλυτη επιτυχία την 28η Γιορτή Λιπαριάς.
Η Λιπαριά είναι ένα πολύ νόστιμο ψάρι που ζει μόνο στην λίμνη Βόλβη και δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο! Το επιστημονικό του όνομα είναι «alosa macedonica».
Τρώγεται ψητή, αλλά και παστή, όπως συνηθίζουν να την απολαμβάνουν όλο τον χρόνο οι ντόπιοι.
Στην όμορφη γιορτή, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρής Βόλβης, δίπλα στη λίμνη, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γευτεί το πεντανόστιμο αυτό ψάρι.
Οι ψαράδες έδωσαν στον Σύλλογο 70 κιλά λιπαριά, την οποία και έψησαν στα κάρβουνα την ημέρα της γιορτής, συνοδεύοντας την με τσίπουρο και τοματοσαλάτα.
Στο καθάρισμα της παστής, συμμετείχαν περίπου 15 εθελοντές, μαζί με το κόψιμο ψωμιού, τα τυριά και τις σαλάτες.
Ηταν μία όμορφη βραδιά, με καλή μουσική δίπλα στη λίμνη και φυσικά πολύ λιπαριά.
Η Μικρή Βόλβη πάλι είναι ένα γραφικό, φιλόξενο χωριό στην βόρεια όχθη της λίμνης, από την πλευρά Λαγκαδά, ακριβώς κάτω από την Εγνατία Οδό.
Πώς θα απολαύσετε μόνοι σας τη λιπαριά
Αν είστε τυχεροί και προμηθευτείτε λιπαριές παρακάτω μπορείτε να δείτε μία συνταγή που μοιράστηκαν μαζί μας οι ντόπιοι και την έφεραν οι μικρασιάτες.
Συνταγή για λιπαριά
1. Καθαρίζουμε τις λιπαριές και τις τοποθετούμε σε ταψάκι με λαδόκολλα.
2. Ρίχνουμε από πάνω αλάτι, κόκκινο πιπέρι, τριμμένο σκόρδο και λαδάκι και ψήνουμε σε φούρνο με αντιστάσεις στους 180 με 200 βαθμούς.
3. Αφού ψηφούν, ρίχνουμε από πάνω φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τις συνοδεύουμε με τοματοσαλάτα και τσιπουράκι.
Καλή σας επιτυχία και καλή απόλαυση!