Αγιος Γεώργιος: Πότε γιορτάζει η… μισή Ελλάδα, τι ισχύει με τις ημερομηνίες

Πότε γιορτάζει φέτος ο Αγιος Γεώργιος. Ανάλογα με το Πάσχα, παραμένει σταθερή η ημερομηνία ή μεταβάλλεται;

Η γιορτή του Αγίου Γεωργίου θεωρείται από τις πιο σύνθετες στο Ορθόδοξο Χριστιανικό εορτολόγιο καθώς επηρεάζεται από το πιο ιερό και κατανυκτικό γεγονός της Χριστιανοσύνης – την Ανάσταση του Κυρίου.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό ημερολόγιο, η μνήμη του Μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου δεν είναι σταθερή και υπολογίζεται με έναν ειδικό τρόπο.

Κανονικά τιμάται στις 23 Απριλίου, την ημέρα του μαρτυρίου του, τότε που στέφθηκε με το αιώνιο στεφάνι της δόξας και κατετάγη στη χορεία των αγίων.

Ομως, όταν το Αγιο Πάσχα «πέφτει» νωρίτερα από την 23η Απριλίου – ή ακόμα και την ίδια μέρα – τότε η Εκκλησία μεταθέτει τη γιορτή του στην πρώτη Δευτέρα μετά την Ανάσταση, στη λεγόμενη Δευτέρα της Διακαινησίμου.

Η αιτία δεν είναι διοικητική ή πρακτική. Είναι βαθιά θεολογική. Μέσα στο πένθος της Μεγάλης Εβδομάδας, η Εκκλησία αποφεύγει να εορτάζει άλλους Αγίους. Η Ανάσταση του Χριστού, το κομβικό γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου, δεν επισκιάζεται ούτε από τον πιο ένδοξο μάρτυρα.

Σε κάθε χωριό και πόλη που τιμά τον Αγιο Γεώργιο ως προστάτη, στήνονται πανηγύρια και λιτανείες. Ο λαός, με ευλάβεια και ελπίδα, στρέφεται σε αυτόν για βοήθεια, για προστασία, για παρηγοριά. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί στρατιώτες τον έχουν για προστάτη τους, ούτε ότι δεκάδες χιλιάδες Ελληνες φέρουν το όνομά του.

Διαβάστε επίσης  Γιορτή σήμερα Κυριακή 20 Απριλίου: Σε ποιους να δώσετε ευχές

Αγιος Γεώργιος: Διαχρονικό πρότυπο πίστης και αυταπάρνησης

Ο Αγιος Γεώργιος, ο λαοφιλής Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν είναι απλώς ένας άγιος – είναι σύμβολο ανδρείας, πίστης και αμετακίνητης αφοσίωσης στον Χριστό.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί σε κάθε γωνιά του Ορθόδοξου κόσμου τον τιμούν με θέρμη, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τον προστάτη τους, τον πνευματικό στρατιώτη που έδωσε την ζωή του για τον Χριστό.

Ο Αγιος Γεώργιος ήταν ο ίδιος ένα «φως μέσα στο σκοτάδι» — ένας νεαρός στρατιώτης, ρωμαϊκής καταγωγής, ο οποίος αρνήθηκε να υποκύψει στις προσταγές του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Αντί να προσκυνήσει τα είδωλα, ύψωσε το ανάστημά του και ομολόγησε την πίστη του στον Αναστάντα Χριστό. Υπέμεινε φρικτά βασανιστήρια και τέλος παρέδωσε το πνεύμα του με ειρήνη, γνωρίζοντας ότι έμπαινε στην αιώνια Βασιλεία.

Η γιορτή του, είτε στις 23 Απριλίου είτε τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, είναι πάντα μια υπενθύμιση ότι η αληθινή νίκη είναι η νίκη της ψυχής που εμπιστεύεται τον Θεό, μέχρι τέλους.