Ολοι οι γονείς και ειδικά οι νέοι θεωρούν πως πρέπει να είναι τέλειοι και πως είναι απαραίτητο να μην κάνουν λάθη στην ανατροφή των παιδιών τους.
Αν νιώθετε και εσείς συχνά έτσι, τότε θέτετε τον εαυτό σας σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Κανείς γονιός δεν είναι τέλειος. Μπορείτε όμως να είστε… υπέροχοι, ακολουθώντας αυτούς τους κλασικούς κανόνες ανατροφής, που είναι πάντα επίκαιροι και «στη μόδα».
Μην προσπαθείτε να “φτιάξετε” τα πάντα
Το παιδί θα πρέπει να βρει τη λύση σε ό,τι ψάχνει από μόνο του, μην υπεραναλύετε τα πάντα. Δώστε του την ευκαιρία να βρει τις απαντήσεις του- ανάλογα με την ηλικία του, φυσικά. Είναι εντάξει να αναγνωρίσετε ότι μπορεί να είναι απογοητευμένο, απλά λέγοντας του «Βλέπω ότι είσαι απογοητευμένη/ος». Το σημαντικό είναι να είστε δίπλα του. Αυτή η αντιμετώπιση θα βοηθήσει στο μέλλον και θα αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και πίστη στον εαυτό του.
Μιλήστε τη “γλώσσα” του παιδιού σας
Το παιχνίδι είναι η παγκόσμια γλώσσα των παιδιών. Προσαρμόστε τον τύπο του παιχνιδιού ανάλογα με την ηλικία τους. Τα νήπια αγαπούν να πηδούν γύρω-γύρω και να τρέχουν, οπότε δώστε τους τον χώρο να το κάνουν. Δοκιμάστε να παίζετε και εσείς μαζί με τα παιδιά σας, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες- τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτελούν μια καλή επιλογή. Το παιχνίδι παραμένει ένας από τους καλύτερους τρόπους για να συνδεθείτε με το παιδί.
Η συμμετοχή των γονιών στο παιχνίδι των παιδιών τους είναι απαραίτητη για την συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Οι διαδραστικές εμπειρίες παιχνιδιού προάγουν τις γνωστικές, κοινωνικές, συναισθηματικές και φυσικές ικανότητες, ενδυναμώνουν τους δεσμούς, ενισχύουν την ομιλία και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 υποδεικνύει ότι η συμμετοχή σε παιχνίδια με τους γονείς μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη εκτελεστικών λειτουργιών, όπως ο προγραμματισμός, η προσοχή και ο αυτοέλεγχος.
Βάλτε τους όρια
Τα παιδιά θέλουν και χρειάζονται όρια. Αυτό τους δείχνει ότι τα αγαπάτε και τα νοιάζεστε. Μπορεί επίσης να τα βοηθήσει να κατανοήσουν έναν περίπλοκο κόσμο. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς και να τους δείχνετε ποια είναι τα όρια τους. Για παράδειγμα, ποια ώρα πρέπει να είναι στο σπίτι μετά το σχολείο; Πότε πρέπει να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους; Πόση ώρα μπορούν να παίζουν και πόση να κάνουν τα μαθήματά τους.
Τα βιβλία είναι το κλειδί
Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τα παιδιά σας από το να τους διαβάζετε βιβλία από μικρή ηλικία, ακόμα και όταν είναι νεογέννητα. Τα μωρά αγαπούν να ακούν τη φωνή σας. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις λέξεις σας, αλλά αντιλαμβάνονται τους τόνους, τη ζεστασιά και τη γλώσσα του σώματος.
Το να αγκαλιάζετε το παιδί σας και να του διαβάζετε ένα παραμύθι ή ένα βιβλίο με ήχους, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να ενδυναμώσετε τη σχέση σας. Διαβάστε του μια ιστορία όταν ετοιμάζεστε να το βάλετε στο κρεβάτι, κάντε το σαν ένα μικρό τελετουργικό. Θα το λατρέψει. Αυτή η πρακτική ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη της γλώσσας, την απόκτηση λεξιλογίου και την κατανόηση της ανάγνωσης, ιδιαίτερα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Επίσης, ενισχύει την ανάπτυξη της φαντασίας του παιδιού, σημαντικό εφόδιο για όλη του τη ζωή.
Μια μελέτη, έδειξε ότι τα παιδιά που οι γονείς τους τους διαβάζουν τακτικά, εκτίθενται σε πολύ μεγαλύτερο λεξιλόγιο και είναι καλύτερα προετοιμασμένα για την ανάγνωση όταν ξεκινούν το σχολείο.
Βρείτε χρόνο για ιδιαίτερες στιγμές
Το να είσαι γονιός είναι full-time job, και η πίεση του χρόνου είναι πάντα εκεί, να σας το θυμίζει. Δεν είστε οι σούπερ γονείς και τα παιδιά σας δεν περιμένουν να είστε. Μπορείτε, ωστόσο, να αφιερώσετε 15-20 λεπτά την ημέρα για να περάσετε χρόνο με το παιδί σας. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να του δείξετε την αγάπη σας. Μπορείτε να το κάνετε όταν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο ή λίγο πριν από τον ύπνο.
Ρωτήστε το πώς ήταν η μέρα του και κάντε του άλλες ερωτήσεις. Αυτό θα το κάνει να καταλάβει ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη ζωή του. Φροντίστε να περιμένετε τις απαντήσεις και να ακούτε ενεργητικά, ο χρόνος με τα παιδιά μας είναι πολύτιμος.
Μέσα από αυτούς τους κανόνες, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι είναι εντάξει να κάνετε λάθη ως γονείς και να μαθαίνετε από αυτά. Αυτό διδάσκετε άλλωστε και στο παιδί σας. Για την αποφυγή της δικής σας εξουθένωσης, είναι πολύτιμο να βρίσκετε χρόνο για ανασυγκρότηση, έτσι θα οικοδομήσετε μια θετική δυναμική γονιού-παιδιού.
Πηγή φωτό: Envato.com
Πηγή: imommy.gr