Αυξήσεις στην τιμή της ζάχαρης αναμένεται το επόμενο διάστημα, που θα επηρεάσει όχι μόνο το ίδιο το προϊόν, αλλά και όλα τα παράγωγα που την περιέχουν, όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Η παγκόσμια μείωση της παραγωγής σε μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Ταϊλάνδη, εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως η ξηρασία, έχει οδηγήσει σε σημαντική πτώση της παραγωγής κατά 6%-15%. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, έχει εκτοξεύσει την τιμή της ζάχαρης, η οποία έχει αυξηθεί κατά 55% μέσα στο 2023.
Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης σταμάτησε το 2018, με το κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Μέχρι τότε, η καλλιέργεια ζαχαροτεύτλων αποτελούσε σημαντικό τομέα για την οικονομία της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και πηγή σταθερού εισοδήματος για τους καλλιεργητές.
Η παραγωγή ζάχαρης είχε μειωθεί δραματικά ήδη από τις αρχές του 2000 λόγω της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης και των υψηλών λειτουργικών εξόδων της βιομηχανίας, γεγονός που την καθιστούσε μη ανταγωνιστική.
Η έλλειψη εγχώριας παραγωγής έχει αφήσει ένα μεγάλο κενό στην αγορά, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να εξαρτάται πλήρως από εισαγόμενη ζάχαρη. Πριν τη διακοπή της παραγωγής, η τιμή της εγχώριας ζάχαρης ήταν περίπου το 1/3 της τιμής της εισαγόμενης.
Η αυξημένη τιμή σήμερα επιβαρύνει περαιτέρω τους καταναλωτές, ενώ επηρεάζει την παραγωγή και το κόστος προϊόντων που βασίζονται σε αυτή, αναφέρει το newsbomb.gr.