Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) Σωτήρης Θεοφάνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει πως πραγματοποιείται κανονικά η τροφοδοσία των γειτονικών χωρών της Ελλάδος, μέσω των πλοίων που αναχωρούν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Επίσης υποστηρίζει πως παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις μεταφορές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από τη Θεσσαλονίκη δεν έχει -μέχρι στιγμής- επηρεαστεί σημαντικά.
Ο ίδιος, υπογραμμίζει ωστόσο ότι μετά τις 20 Μαρτίου αναμένεται σημαντικότερη πτώση στη διακίνηση, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την ένταση των «αρρυθμιών» στις αγορές, εξαιτίας της πανδημίας.
«Προς το παρόν, η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά. Στο επόμενο διάστημα όμως, και ιδίως μετά τις 20 Μαρτίου, αναμένουμε μεγαλύτερη πτώση, λόγω του λεγόμενου “cascading effect” (σ.σ. αλυσιδωτών επιπτώσεων). Κι αυτό γιατί οι επιπτώσεις τέτοιων φαινομένων αρχικά εμφανίζονται στα μεγάλα λιμάνια, που εξυπηρετούν κύριες γραμμές και μετά διαχέονται και στα υπόλοιπα», επισημαίνει ο κ. Θεοφάνης, χωρίς ωστόσο να δίνει συγκεκριμένα μεγέθη για το ποσοστό στο οποίο ανέρχεται η μείωση της διακίνησης.
Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η πτώση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων κυμαινόταν γύρω στο 2,5%, ενώ στο συμβατικό φορτίο ξεπερνούσε το 10%, σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν τρία άτομα για παραβίαση των μέτρων
Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο στη Θεσσαλονίκη αθώωσε τρία άτομα που είχαν συλληφθεί για παραβίαση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.
Πρόκειται για έναν 67χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (sports-cafe) στην Πολίχνη στη Θεσσαλονίκη, μία γυναίκα, 51 ετών, που πουλούσε γλαστράκια ανθοκομίας σε λαϊκή αγορά στην ίδια περιοχή, όπως επίσης έναν 72χρονο ιδιοκτήτη καταστήματος με γεωργικά-γεωπονικά προϊόντα στην περιοχή της Ανάληψης.
Την αθώωσή τους ζήτησε και ο εισαγγελέας της έδρας με τους δικαστές να συντάσσονται με την απαλλακτική του πρόταση, χωρίς όμως να γίνει γνωστό το σκεπτικό κατά την εκφώνηση των αποφάσεων.
Στην περίπτωση του 72χρονου φαίνεται πως το δικαστήριο δέχθηκε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι το κατάστημά του περιλαμβάνεται στον κατάλογο των επιχειρήσεων που εξαιρούνται από το μέτρο προσωρινής αναστολής λειτουργίας λόγω κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά τη γυναίκα που συνελήφθη σε λαϊκή αγορά ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του ανέφερε ότι «δεν γίνεται να πωλούνται στους διπλανούς πάγκους ματσάκια με φυτά και να την πληρώνει η πωλήτρια με τους βασιλικούς…».
Όσον αφορά τον 67χρονο ιδιοκτήτη καφέ, ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν λειτουργούσε την επιχείρηση, ούτε αυτή ήταν προσβάσιμη σε πελάτες. «Φώναξα έναν τεχνικό κι έναν σιδερά για κάποιες εργασίες, εκμεταλλευόμενος το διάστημα της μη λειτουργίας του μαγαζιού. Δεν τους σέρβιρα ούτε καν καφέ» ανέφερε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το περασμένο Σάββατο οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη συνέλαβαν, εκτός από τους τρεις παραπάνω, άλλους έξι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με την κατηγορία ότι «έσπασαν» το μέτρο της απαγόρευσης λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται ιδιοκτήτες καφέ, κουρείου, σνακ-μπαρ, αίθουσας δεξιώσεων αλλά κι ένας προπονητής εφηβικής ομάδας ποδοσφαίρου. Για τους περισσότερους εξ αυτών ορίστηκε ρητή δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι.