Στο πρώτο επεισόδιο της νέας χρονιάς, το Σάββατο 4 Ιανουαρίου στις 14:30, η εκπομπή «ΠαράγωΓΗΝ» μπαίνει στο Κέντρο Εντομολογίας του Α.Π.Θ. και μαθαίνει τα πάντα για τα ωφέλιμα έντομα στις καλλιέργειες.
Το 14ο επεισόδιο της εκπομπής «ΠαράγωΓΗΝ» θα είναι αρκετά ενδιαφέρον απ’ όλες τις απόψεις.
Αρχικά, μιλάει στην εκπομπή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο οποίος αναφέρεται στις προκλήσεις αλλά και στα επόμενα βήματα στήριξης.
Στη συνέχεια, η «ΠαράγωΓΗΝ» σας μεταφέρει στον άγνωστο κόσμο των εντόμων και κατά πόσο αυτά ωφελούν τις καλλιέργειες.
Παράλληλα, βρίσκεται στη λίμνη Βόλβη και μαθαίνει για το μοναδικό ψάρι που ζει στα νερά της.
◉ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ – ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Μίνι συνέντευξη στην εκπομπή «ΠαράγωΓΗΝ», του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κωνσταντίνου Τσιάρα. Ο Υπουργός μίλησε για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες ανάπτυξης των Ελλήνων Αγροτών και Κτηνοτρόφων.
Παράλληλα, αναφέρεται στα επόμενα βήματα στήριξης, τις δυνατότητες του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και το μέλλον της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην Μακεδονία.
Μιλούν:
Κωσταντίνος Τσιάρας, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
◉ ΩΦΕΛΙΜΑ ΕΝΤΟΜΑ & Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ – ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ Α.Π.Θ.
Η εκπομπή «ΠαράγωΓΗΝ» μεταφέρει μοναδικές εικόνες μέσα από το Κέντρο Επιστήμης των Εντόμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.
Εκεί γίνονται έρευνες για τα λεγόμενα «ωφέλιμα» έντομα και κατά πόσο αυτά είναι πολύτιμα στις αγροτικές καλλιέργειες και τον άνθρωπο.
Θα δείτε εικόνες από το εργαστήριο και θα μάθετε τα πάντα για τον άγνωστο αυτόν κόσμο.
Οι φοιτητές τους τμήματος Γεωπονίας μαζί με τους καθηγητές τους, κάνουν ξενάγηση στο χώρο και παρουσιάζουν τα έντομα που μελετούν, λύνοντας εύλογες απορίες.
Με τη χρήση μικροσκοπίου θα δείτε έντομα, που δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού ενώ παράλληλα θα παρακολουθήσετε πως κινούνται και πως «εργάζονται» πάνω στα φυτά.
Θα γνωρίσετε έντομα που δεν είναι βλαβερά για τα φυτά αλλά απαραίτητα στη φύση και πολύτιμοι σύμμαχοι για τους αγρότες. Οπως οι επικονιαστές, που βοηθούν στην αναπαραγωγή και την εξέλιξή τους.
Θα ενημερωθείτε για το πως αυτά ωφελούν τις καλλιέργειες, τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των φυτών καθώς και τη χρήση τους, μεταξύ αυτών, και στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Μιλούν:
■ Δημήτρης Κωβαίος, καθηγητής εντομολογίας ΑΠΘ, πρώην πρύτανης
■ Νίκος Κουλούσης, καθηγητής ΑΠΘ, Διευθυντής Εργαστηρίου Εντομολογίας
■ Ελένη Γιακουμή, υποψήφια διδάκτωρ Εργαστηρίου Εντομολογίας
■ Μαρία Γκαμσίζη, φοιτήτρια Γεωπονίας ΑΠΘ
■ Μαριάννα Παλιεράκη, φοιτήτρια Γεωπονίας ΑΠΘ
■ Μιχάλης Θεμελής, φοιτητής Γεωπονίας ΑΠΘ
■ Ευαγγελία Μπαλαμπέκου, διδάκτωρ τμήματος Εντομολογίας ΑΠΘ
■ Βασιλική Νταμπαλή, φοιτήτρια Γεωπονίας ΑΠΘ
■ Γιώργος Φλώρος, μεταδιδάκτορας Εργαστηρίου Εντομολογίας
■ Αναστασία Κοκκάρη, μεταδιδακτορική ερευνήτρια Εργαστηρίου Εντομολογίας
■ Μένια Μανάρα, φοιτήτρια Γεωπονίας ΑΠΘ
■ Χρύσα Κανταρτζή, φοιτήτρια Γεωπονίας ΑΠΘ
◉ Η ΑΛΙΕΙΑ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ ΒΟΛΒΗ
Η εκπομπή «ΠαράγωΓΗΝ» βρίσκεται στη λίμνη Βόλβη και μαθαίνει τα πάντα για τον ιστορικό δεσμό της με τους κατοίκους των γύρω χωριών.
Ποιος είναι ο ρόλος που παίζει η λίμνη στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και ποια είναι τα πολύτιμα δώρα της στους ανθρώπους;
Ενας ψαράς που ζει στην περιοχή και ψαρεύει στη Βόλβη δίνει τις απαντήσεις ενώ παράλληλα, αποκαλύπτει στην εκπομπή ποιο είναι το σπάνιο και μοναδικό ψάρι στον κόσμο, που ζει αποκλειστικά σ’ αυτήν.
Μιλούν:
Κωνσταντίνος Χρυσανίδης, Ψαράς
ΠαράγωΓΗΝ: Μία παραγωγή της LIFE EVENTS ΚΟΙΝΣΕΠ

Η εκπομπή παρουσιάζει σε πρώτο πλάνο όλους τους πρωταγωνιστές της πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, που αποτελούν βασικό συντελεστή της εθνικής μας οικονομίας καθώς και καινοτόμες ιδέες που γεννιούνται και αναπτύσσονται στην ελληνική ύπαιθρο.
Η ΠαράγωΓΗΝ ταξιδεύει και σας μεταφέρει όλο τον παλμό της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής ζωής καθώς και την προσπάθεια των ανθρώπων για επιβίωση, ανάπτυξη, εξωστρέφεια και καινοτομία.
Οι συντελεστές της εκπομπής
Παρουσίαση: Γιώργος Νταλιάρης
Αρχισυνταξία: Θένια Μυλωθρίδου
Διεύθυνση Παραγωγής: Κυριακή Σεφερίδου
Βοηθός Παραγωγής: Κατερίνα Χατζηνικολάου
Μοντάζ: Ζαφείρης Σαλμανλής
Οπερατέρ: Κωνσταντίνος Κατραντζής & Μάκης Αβραμίδης
Χειριστής Drone: Ζαφείρης Σαλμανλής
Σύμβουλος Εκπομπής: Αντώνης Βουτσάς
Social Media: Θένια Μυλωθρίδου
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κατραντζής
Σχεδιασμός-Οργάνωση και Εκτέλεση Παραγωγής:
Life Events
● Η εκπομπή ΠαράγωΓΗΝ προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 2:30 μ.μ. στην TV100 ενώ μεταδίδεται και από τις πλατφόρμες COSMOTE TV και NOVA. Παράλληλα, για όσους δεν μπορούν να την παρακολουθήσουν, θα προβάλλεται σε επανάληψη, κάθε Τρίτη στις 10.00 το βράδυ.
Μπορείτε να βρείτε όλα τα επεισόδια της εκπομπής στο κανάλι μας στο Youtube