Κεταμίνη: Ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως στην κτηνιατρική βρέθηκε στην Τζωρτζίνα

κεταμίνη κορονοϊού Remdesivir Kawasaki υδροξυχλωροκίνη ΠΟΥ

Τι είναι η ουσία που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εντοπιστεί

Καθημερινά νέες εξελίξεις έρχονται στο φως για το θάνατο των τριών κοριτσιών στην Πάτρα. Σύμφωνα με το Mega και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο στην Τζωρτζίνα βρέθηκε η ουσία κεταμίνη.

Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

To 2010-13 έγιναν κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης, ενώ έπειτα από επιστημονική έρευνα του Αμερικανού ψυχιάτρου ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Πάπολος, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα συνταγογραφημένης δόσης κεταμίνης που χορηγήθηκε από τον ίδιο σε εξήντα άτομα τα οποία υπέφεραν από διπολική διαταραχή και από αυτούς μόνον οι δύο δεν είχαν βελτίωση από τη θεραπεία.

Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

Στην Κλίμακα και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, γνωρίζουμε ότι στην Αμερική η κεταμίνη χρησιμοποιείται ενδορινικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού από διάφορα κέντρα. Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη δράση της αντιστοιχεί σε δύο έως οχτώ μέρες, παρέχοντας στον οργανισμό τα αντικαταθλιπτικά της αποτελέσματα με το δικό της τρόπο, θα θέλαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης και της κεταμίνης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αυτοκτονικής κρίσης, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.

Η κεταμίνη εγκρίθηκε για χρήση σε Ευρώπη, Ελλάδα και Αμερική το 2019.

Τύποι

Δύο είναι οι κύριοι τύποι κεταμίνης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της μείζονος κατάθλιψης που δεν ανταποκρίνεται στην τυπική φαρμακευτική αγωγή (ανθεκτική στη θεραπεία κατάθλιψη), όπως για παράδειγμα στα SSRI αντικαταθλιπτικά ή στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά TCA.

Διαβάστε επίσης  ΙΧ παραβίασε την μπάρα και συγκρούστηκε με τρένο - Βίντεο ντοκουμέντο

Η κεταμίνη συνήθως εγχέεται ενδοφλεβίως στην κυκλοφορία του αίματος. Χρειάζονται επαναλαμβανόμενες εγχύσεις ανά διαστήματα για να διατηρηθεί το θετικό αποτέλεσμα. Η ρακεμική κεταμίνη είναι μίγμα δύο μορίων, της (R)-κεταμίνης και της (S)-κεταμίνης.

Η εσκεταμίνη (Spravato), είναι ένα ρινικό σπρέι και περιέχει μόνο την (S)-κεταμίνη.

Οι δύο μορφές της κεταμίνης δρουν με διαφορετικό τρόπο στους υποδοχείς του εγκεφάλου. Η μορφή της κεταμίνης και ο τύπος της καθορίζουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και τις παρενέργειες. Η κεταμίνη αυξάνει τον αριθμό των υποδοχέων 1Β της σεροτονίνης. Η κεταμίνη έχει το πλεονέκτημα ότι δρα πολύ γρήγορα, αλλά την ίδια στιγμή είναι ένα φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Η κεταμίνη δρα στους υποδοχείς NMDA.

Καθώς η χρήση της κεταμίνης ως αντικαταθλιπτικό είναι κάτι καινούργιο, ακόμα γίνονται μελέτες για το δοσολογικό σχήμα που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με ανθεκτική κατάθλιψη. Γίνονται ήδη έρευνες για άλλες οδούς τρόπους χορήγησης, όπως μέσω της ενδομυϊκής και της υποδόριας οδού.

Αντενδείξεις

Η χρήση της κεταμίνης αντενδείκνυται για ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, ψυχωσικές διαταραχές, όσους έχουν κίνδυνο εμφάνισης ενδοκρανιακής υπέρτασης, αυξημένη πίεση στους οφθαλμούς και σε ασθενείς με οξεία πορφυρία.

Παρενέργειες

Η χρήση της κεταμίνης μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως:

Υπνηλία
Αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων ή του ήχου
Η κεταμίνη και η εσκεταμίνη έχουν αποσυνδετική επίδραση. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η αρκεταμίνη είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης, και προκαλεί πιο ήπια αποσυνδετικά συμπτώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρεται ότι η αρκεταμίνη δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα αποσύνδεσης.
Παραισθήσεις, σύγχυση και παραλήρημα
Ταραχή
Δυσκολία συγκέντρωσης
Ναυτία
Διεσταλμένες κόρες των ματιών και διαταραχές οράσεως
Αδυναμία ελέγχου της κίνησης των ματιών
Ακούσιες μυϊκές κινήσεις και μυϊκή δυσκαμψία
Μπερδεμένη ομιλία
Μούδιασμα
Αμνησία
Βραδυκαρδία
Συμπεριφορικές αλλαγές
Αυξημένη ενδοκράνια πίεση και στους οφθαλμούς

Μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια όρεξης, αναστάτωση στο στομάχι και εμετό.

Πηγές: therapia.gr, klimaka.org.gr