Για μία ακόμη εβδομάδα παρατείνεται η καραντίνα στον Εχίνο, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ο κ. Χαρδαλιάς πρόσθεσε ακόμη, ότι από το πρωί βρίσκεται σε ισχύ η καραντίνα στη Μύκονο καθώς και η απαγόρευση οικοδομικών εργασιών στη Σαντορίνη.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους κατοίκους της Δραγασιάς και της Δαμασκηνιάς που τήρησαν τα μέτρα στην καραντίνα.
«Ο στόχος επιτυγχάνεται και τα μέχρι στιγμής δεδομένα επιβεβαιώνουν τις προσπάθειές μας. Θα ήθελα να τονίσω ότι ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος μήνας και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Τα ευρήματα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν. Εάν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε», τόνισε ακόμη.
«Τον Απρίλιο τον έχουμε συνδέσει με το Πάσχα. Φέτος θα γιορτάσουμε διαφορετικά και δεν θα πάμε στα χωριά μας.
Η αλήθεια είναι ότι μας προβληματίζουν όσα έγιναν σε Πάτρα και Αγία Βαρβάρα. τα φαινόμενα δεν έχουν σχέση με τους πιστούς.Έχουν σχέση με φανατικούς. Η Ιερά Σύνοδος έχει απευθύνει ξεκάθαρη έκκληση και φέτος ας προσευχηθούμε από το σπίτι μας», πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό «Σωτηρία» βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας με γιατρούς του νοσοκομείο Σωτηρία είπε μεταξύ άλλων: «Χρέος μας να εξασφαλίζουμε ότι έχετε όλα τα μέσα που χρειάζεστε για να κάνετε σωστά τη δουλειά σας. Θέλω να σας χαιρετίσω και να σας ευχαριστήσω όλους εσάς τους ήρωες που σώζετε ζωές. Είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, με δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τάχθηκε υπέρ της πρότασης Μόσιαλου να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού στην αγορά αδειών ευρεσιτεχνίας (πατεντών) για νέα εμβόλια και τεστ ταχείας ανίχνευσης, προωθώντας με αυτόν τον τρόπο την ταχύτερη δυνατή διάδοση των μέσων καταπολέμησης του κορονοϊού.
Ο πρωθυπουργός επισημαίνει, επίσης, ότι τουλάχιστον 20 εμβόλια κατά του κορονοϊού αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, πολλά από τα οποία επιδοτούνται από μεμονωμένες κυβερνήσεις ή φιλανθρωπικές οργανώσεις.
«Ιδανικά, μόλις αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητά τους, τα εμβόλια αυτά θα πρέπει να διατίθενται όσο το δυνατόν ταχύτερα, δικαιότερα και σε λογικό κόστος», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα επείγον να λυθεί το πρόβλημα της εξάπλωσης του εμβολιασμού κατά του ιού το συντομότερο δυνατό.
«Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Εάν η πολιτική αυτή εφαρμοστεί σωστά, αφενός δίνει τη δυνατότητα παροχής κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) εμβολίου κατά του κορονοϊού και αφετέρου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι τα χρήματα που δίνουν ως φορολογούμενοι δαπανώνται με το σωστό τρόπο» προσθέτει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Τι προβλέπει η πρόταση Μόσιαλου
Ο Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι μέχρι τώρα η αμερικανική και η βρετανική κυβέρνηση έχουν υποστηρίξει το ερευνητικό έργο των φαρμακοβιομηχανιών για τεστ ταχείας ανίχνευσης και έχουν εξασφαλίσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα για ταχύτερη απόκτησή τους.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος, θα μείνουν πίσω χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, όπου τα τεστ για τον κορωνοϊό είναι επειγόντως αναγκαία.
Όπως τονίζει ο κ. Μόσιαλος, αν αγοράζονταν οι πατέντες για τεστ και εμβόλια, θα υπήρχε η δυνατότητα να οργανωθεί η παραγωγή σε πολλά σημεία (της Ευρώπης), γεγονός που θα επέτρεπε μια ευρεία διανομή.
Τα τεστ και τα εμβόλια, τα οποία θα αποκτούσαν κρατικοί ή ευρωπαϊκοί θεσμοί θα μετατρέπονταν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε «δημόσια αγαθά», τα οποία θα μπορούσαν να διανεμηθούν περαιτέρω, καταλήγει ο καθηγητής του LSE.