Μεσίστιες κυματίζουν σήμερα οι σημαίες στο δημαρχείο Ωραιοκάστρου, το οποίο τιμά τον Μανώλη Γλέζο.
Ο δήμαρχος της περιοχής, μάλιστα, Παντελής Τσακίρδης, έστειλε το δικό του μήνυμα για τον Μανώλη Γλέζο.
Όπως ανέφερε:
«Το έθνος ολόκληρο υποκλίνεται στον μεγάλο αγωνιστή της ελευθερίας.
Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό κι απεριόριστη ευγνωμοσύνη».
Ο Μανώλης Γλέζος πέθανε χθες, 30/3/2020
Απεβίωσε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου ο Μανώλης Γλέζος σε ηλικία 98 ετών. Από τα τέλη του 2019 αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας μπαίνοντας δύο φορές σε νοσοκομείο.
Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.
Ξεχώρισε για τη δράση του στην Αριστερά, ήταν ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.
Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.
Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».
Ηταν πατέρας δύο παιδιών και είχε τέσσερα εγγόνια.