Μπαρούτι… μυρίζει η κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα του Έβρου μετά και το άνοιγμα των συνόρων από την πλευρά της Τουρκίας.
Την ίδια στιγμή, κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για το προσφυγικό καθώς μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ της Συρίας η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της Θράκης, ένταση επικράτησε στην περιοχή του Έβρου όλο το βράδυ. Η αστυνομία, ενισχυμένη με νέες δυνάμεις, «απάντησε» με ρίψη δακρυγόνων επιχειρώντας να τους αναχαιτίσει.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, Γιώργος Χρηστίδης, ανέφερε ότι πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν επί πολλές ώρες στον Εβρο, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να περάσουν στην Ελλάδα.
Happening now in Kastanies #Evros where hundreds of migrants and refugees are trapped between Greece and Turkey, after Ankara stopped border controls and allowed -if not actively pushed- them there to pressure Europe. Greek police deter any crossing attempt with tear gas pic.twitter.com/M78yuSBNqQ
— Giorgos Christides (@g_christides) February 28, 2020
Το Σάββατο το πρωί η εικόνα παραμένει η ίδια. Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του Der Spiegel εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στις Καστανιές, ενώ η ρίψη δακρυγόνων συνεχίζεται κάθε φορά που πλησιάζουν προς τα σύνορα.
#Evros this morning: hundreds of migrants and refugees remain stuck at Kastanies crossing point Tear gas deterrence by Greek authorities continues when they get too close to police cordon Refugee who shot this video says they are afraid to go back, intend to stay pic.twitter.com/wwL32OIGD1
— Giorgos Christides (@g_christides) February 29, 2020
Πηγή: ethnos.gr