Χωρίς τελειωμό φαίνεται να είναι ο εφιάλτης που ζούνε στο Παγγαίο Ορος καθώς ο φυσικός αυτός θησαυρός της Μακεδονίας είναι παραδομένος στις φλόγες για 6η συνεχόμενη ημέρα.
Το βράδυ που θα ακολουθήσει προμηνύεται δύσκολο για το Παγγαίο, με μεγαλύτερο φόβο αυτόν των αναζωπυρώσεων στις δύο μεγάλες εστίες που καίνε…
Το πρώτο μέτωπο είναι νοτιοδυτικά του Πλατανότοπου και το δεύτερο βορειοδυτικά των κεραιών. Η φωτιά από την πλευρά του δήμου Παγγαίου στην Καβάλα συνεχίζει να καίει σε δύσβατα σημεία πάνω από Μεσορόπη, Πλατανότοπο, Ποδοχώρι ενώ από την πλευρά του δήμου Αμφίπολης στις Σέρρες, προχώρησε από το Ροδολίβος, στην Πρώτη και έφτασε κοντά στην Ηλιοκώμη.
Η φωτιά στο Παγγαίο συνεχίζει ασταμάτητη εδώ και έξι μέρες το καταστροφικό της έργο, καίγοντας σε εξαιρετικά δύσβατα σημεία (σε απότομες πλαγιές και χαράδρες), κάτι που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, που καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια από την πρώτη στιγμή. Παρότι έχει περάσει σε σημεία με μεγαλύτερη βλάστηση, ευτυχώς δεν έχει μπει στο δάσος, κάτι που προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν.
Επτά εναέρια μέσα με 6 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος ξεκίνησαν από το πρωί τις ρίψεις νερού. Ωστόσο στη συνέχεια, κάποια εξ αυτών πήγαν σε άλλο σημείο επειδή υπήρχαν και άλλες πυρκαγιές, όπως η φωτιά στον Λαϊλιά.
Σύμφωνα με το Center TV, θα μεταφερθούν με ελικόπτερα δεξαμενές στην κορυφή του Παγγαίου ώστε να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών στην πυρκαγιά.
Το ελικόπτερο ανεφοδιάζεται με νερό από τη δεξαμενή του Ποδοχωρίου. Απογευματινές εικόνες (Βίντεο: Δημήτρης Μυλωθρίδης)
Στην πυρκαγιά επιχειρούν 280 πυροσβέστες, με 25 οχήματα, 46 πεζοπόρα τμήματα και πολλοί εθελοντές.
Μηχανήματα του Ελληνικού Στρατού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλες αυτές τις ημέρες προχωρούν προληπτικά σε διαπλάτυνση αντιπυρικών ζωνών γύρω από τα χωριά του Παγγαίου.
Ολοι εύχονται να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για βροχή την Πέμπτη καθώς εκεί πλέον έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους.
Συγκινητική είναι και η στήριξη του κόσμου, που με όποιο τρόπο μπορεί προσφέρει την αλληλεγγύη του σε όσους βρίσκονται στο πεδίο της μάχης. Καθημερινά συγκεντρώνονται νερά, ενεργειακά ποτά και ξηρά τροφή ενώ επιχειρήσεις της περιοχής προσφέρουν φαγητό και άλλα είδη.
Η φωτιά ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στην κορυφογραμμή του Ορους Παγγαίου σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο, πάνω από τα 1.500 μέτρα και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο κατακαίγοντας περισσότερα από 20.000 στρέμματα.
Η φωτιά στην κορυφογραμμή ανάμεσα στην Πρώτη και την Ηλιοκώμη Σερρών
Φ. Αναστασιάδης: «Αγωνιούμε να μην φτάσει στο βαθύ δάσος η φωτιά στο Παγγαίο»
Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης δεν έκρυψε το φόβο και την αγωνία του. Σε δηλώσεις του στον Αθήνα 984 είπε: «Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια πυρόσβεσης και από αέρος και από τις επίγειες δυνάμεις. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν ταυτόχρονα δεκάδες τμήματα της Πυροσβεστικής μαζί με εθελοντές, αλλά δυστυχώς το Παγγαίο είναι ένα όρος που δεν προσεγγίζεται εύκολα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες».
Οπως τόνισε, οι ελπίδες να σταματήσει ο οικολογικός αφανισμός εναποτίθενται δυστυχώς πλέον στη βροχή λόγω της ξηρασίας και του ανάγλυφου της περιοχής. Διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κίνδυνος εκκένωσης οικισμών, ενώ ανέφερε πως δεν έχει ακόμα πλήρη εικόνα για την έκταση της καταστροφής.
«Αν δεν βρέξει, το πρόβλημα θα συνεχιστεί. Καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε και αεροπλάνα και ελικόπτερα που κάνουν ρίψεις νερού επί του πεδίου, αλλά το δύσβατο του όρους μαζί με την ξηρασία δεν βοηθούν. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος εκκένωσης κάποιου από τους οικισμούς. Η φωτιά ελέγχεται, όσο μπορούμε, ώστε να μην φτάσει στο βαθύ δάσος. Καίγεται έρπουσα βλάστηση και προσπαθούμε να συγκρατήσουμε το μέτωπο, όσο μπορούμε. Ακόμη δεν ξέρουμε με ακρίβεια τι έκταση έχει καεί».
Η καμένη έκταση στο Παγγαίο
Δεδομένα για την πυρκαγιά στο Παγγαίο εξέδωσε πριν λίγο το σύστημα COPERNICUS μέσα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ανάλυσης. Η δορυφορική εικόνα είναι από σήμερα στις 12:15 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω ανάλυση έχει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από ανάλογες άλλων δορυφορικών συστημάτων, σύμφωνα με το Meteokav.
Στην χρωματισμένη πορτοκαλί περιοχή απεικονίζεται η καμένη έκταση μέχρι και σήμερα στις 12:15 ενώ με τις μικρές κόκκινες φλόγες απεικονίζονται τα ενεργά μέτωπα εκείνη την ώρα κάτι που δείχνει ότι η κύρια δραστηριότητα της φωτιά εντοπίζεται πλέον στην βόρεια πλευρά του βουνού. Η συνολική καμένη έκταση μέχρι εκείνη την ώρα ήταν 13.410 στρέμματα ( δηλαδή 13,41 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή 13.410.000 τετραγωνικά μέτρα). Από την έκταση αυτή το 4,1% είναι δασική έκταση (547 στρέμματα), 83% θαμνώδης περιοχή (11.130 στρέμματα) και το 12,9% ανοιχτή περιοχή με ελάχιστη βλάστηση (1734 στρέμματα).
Οπως γίνεται σαφές, η φυσική καταστροφή είναι σημαντική και είναι η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στον ορεινό όγκο του Παγγαίου των τελευταίων ετών.
Η φωτιά από την πλευρά της Πρώτης Σερρών (Βίντεο: Τα χωριάτικα)