Παστελάκι αγαπημένο… Δεν είναι τυχαίο πως το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι ενώ αποτελεί κομμάτι της ελληνικής μας παράδοσης.
Ειδικά σε περιόδους νηστείας ή διατροφής, είναι ένα από τα πιο υγιεινά, αγνά και τονωτικά σνακ, με υψηλή διατροφική αξία.
Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο αποτελεί αναμφισβήτητα μία εξαιρετική πηγή ενέργειας.

Αλλωστε, ο συνδυασμός μελιού με σουσάμι δεν είναι τυχαίος ενώ έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Αναφέρεται τόσο στην Ιλιάδα του Ομήρου αλλά και από τον Ηρόδοτο κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.: «ἱστάντες δὲ τοὺς χοροὺς τρωκτὰ σησάμου τε καὶ μέλιτος ἐποιήσαντο νόμον φέρεσθαι, ἵνα ἁρπάζοντες οἱ τῶν Κερκυραίων παῖδες ἔχοιεν τροφήν».

Σκεφθήκατε ποτέ να το κάνετε σπίτι σας όπως σας αρέσει και να απολαμβάνετε τα οφέλη του οποιαδήποτε στιγμή θέλετε; Αλλωστε η παρασκευή του είναι τόσο απλή και γρήγορη ενώ γίνεται με δύο μόλις υλικά. Αν θέλετε βέβαια μπορείτε να το εμπλουτίσετε με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα κτλ. Εσείς αποφασίζετε…
Δείτε παρακάτω την πανεύκολη συνταγή
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. σουσάμι
500 γρ. μέλι
Προαιρετικά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι (ακέρωτο) ή λεμόνι
Κανέλα
EXTRA TIPS: Μπορείτε φυσικά να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς, super foods, όπως κράνμπερι κτλ, κακάο και οτιδήποτε άλλο σας αρέσει. Αν θέλετε να γίνει σκληρό, αφαιρείτε από την ποσότητα του μελιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζετε το σουσάμι να καβουρδιστεί σε χαμηλή θερμοκρασία (5 λεπτά). Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα. Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στο φούρνο, βάζοντας το σουσάμι σε ταψί με λαδόκολλα σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 περίπου λεπτά.
2. Αντίστοιχα, σε μία κατσαρόλα βάζετε το μέλι σας και το βράζετε για δέκα περίπου λεπτά, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 125◦C – 130◦C. Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι έτοιμο, ρίχνετε λίγο σε ένα ποτήρι με νερό. Αν δε διαλυθεί και σχηματιστεί μια ελαστική μπάλα, είναι έτοιμο.
3. Χαμηλώνετε τη φωτιά, ή αφαιρείτε την κατσαρόλα απ’ αυτή και προσθέτετε το ξύσμα, την κανέλα και σιγά σιγά το σουσάμι και ανακατεύετε.
4. Τοποθετείτε το μείγμα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και το απλώνετε καλά για να πάρει σχήμα. Στη συνέχεια, το αφαιρείτε μαζί με τη λαδόκολλα, τοποθετείτε ένα ακόμη κομμάτι από πάνω (λαδόκολλα) και με ένα πλάστη το ισιώνετε.
5. Αφήνετε λίγο να κρυώσει και το κόβετε ή το χαράσσετε (για να κοπεί στη συνέχεια πιο εύκολα), στο σχήμα που θέλετε. Όταν πια κρυώσει, το τυλίγετε και το διατηρείτε μέσα σε κουτί μακριά από υγρασία. Προσωπικά, το τύλιξα με λαδόκολλα.
Είναι έτοιμο για κατανάλωση ή ακόμη και για ένα ξεχωριστό δωράκι. Εχει μεγάλη διάρκεια ζωής.
Καλή σας επιτυχία και καλή σας όρεξη!