Το ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα έχει και αυτό τη δική του μαεστρία ώστε να το απολαύσετε σωστά χωρίς να κολλήσει ή να διαλυθεί.
Υπάρχουν μερικά… μυστικά για να ψήσετε τέλεια τα ψάρια στα κάρβουνα και να τα γευτείτε μαζί με την οικογένεια και την παρέα σας. Το σωστό ψήσιμο του ψαριού στα κάρβουνα θεωρείται από τα πιο δύσκολα φαγητά στην ψησταριά. Απαιτεί μαεστρία και σωστές κινήσεις.
Μάλιστα, είναι πιο δύσκολο, από ότι να το ψήσετε στο φούρνο. Η αλήθεια είναι πως η γεύση του ψητού ψαριού δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ειδικά το καλοκαιράκι, που το λαχταράμε περισσότερο.
Tips για να ψήσετε σωστά τα ψάρια στα κάρβουνα
Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά βασικά βήματα ώστε να ψήσετε τέλεια ψάρια στα κάρβουνα.
1. Αρχικά, πλύνετε και στραγγίξτε καλά τα ψάρια. Μπορείτε να τα σκουπίσετε με χαρτί κουζίνας. Αλείψτε τα καλά με λάδι και πασπαλίστε τα με αλάτι και ότι άλλο θέλετε, π.χ. ρίγανη, ή αφήστε τα για κάποια ώρα να μαριναριστούν με ένα μείγμα λαδιού με αρωματικά χόρτα. Να θυμάστε πως πρέπει να τα έχετε αφήσει εκτός ψυγείου 20 λεπτά περίπου πριν τα βάλετε στη σχάρα.
2. Καθαρίστε και λιπάνετε με λάδι πολύ καλά τη σχάρα σας! Τα ψάρια χρειάζονται καθαρή σχάρα για να μην κολλήσουν στα υπολείμματα άλλων τροφών.
3. Τα κάρβουνα πρέπει να είναι απλωμένα κατά μήκος της ψησταριάς και η δύναμη της φωτιάς να είναι τόση ώστε να μην αντέχει το χέρι μας πάνω από 2 δευτερόλεπτα στο ύψος που θα μπουν τα ψάρια. Τα ψάρια πρέπει να μπαίνουν περίπου 10 – 12 εκατοστά πάνω από τα κάρβουνα.
Προσοχή: Για μικρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρο κ.ά.) χρησιμοποιείστε την ειδική σχάρα που επιτρέπει να γυρνάμε τα ψάρια όλα μαζί.
4. Αν θέλετε να πετύχετε το χάραγμα που κάνουν οι επαγγελματίες σεφ, τοποθετείστε το ψάρι κάπως λοξά στην ψησταριά, από τη φορά που έχουν οι βέργες της σχάρας.
5. Τοποθετήστε τη ράχη του ψαριού πιο κοντά στη θερμότητα, καθώς είναι το πιο παχύ μέρος και θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
6. Ψήστε το ψάρι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανάλογα με το μέγεθος του.
7. Οταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να το γυρίσετε, πρέπει πρώτα να διαπιστώσετε ότι η πέτσα έχει κάνει κρούστα και το ψάρι μετακινείτε από τη σχάρα χωρίς να δείχνει αντίσταση. Σε περίπτωση που αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί λίγο ακόμη.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν μια σπάτουλα ψαριού ή κάποια κατάλληλη τσιμπίδα, ανασηκώστε προσεκτικά το ψάρι από τη σχάρα και γυρίστε το. Αν δείτε ότι αντιστέκεται, αφήστε το να ψηθεί μέχρι να ξεκολλήσει το δέρμα από την επιφάνεια της σχάρας. Αλείψτε και πάλι με λάδι το ψάρι, πριν το γυρίσετε πλευρά στη σχάρα.
8. Πόση ώρα το ψήνουμε; Σε γενικές γραμμές οι χρόνοι, σύμφωνα με το cooklos.gr έχουν ως εξής:
Φιλέτα ψαριών: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους μέχρι 200 γρ.: περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους περίπου 300 γρ.: περίπου 7 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια βάρους 500 – 600 γρ.: περίπου 10 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια 1 κιλού: περίπου 15 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ψάρια 2 κιλών: περίπου 25 λεπτά από κάθε πλευρά.
9. Για να το ψήσετε επαγγελματικά, χρησιμοποιήστε θερμόμετρο στα μεγάλα ψάρια. Το ψάρι είναι έτοιμο όταν έχει εσωτερική θερμοκρασία 54-60 ⁰C.
10. Το ψάρι σας είναι έτοιμο όταν τα κομμάτια της σάρκας, που βρίσκονται δίπλα στη ραχοκοκαλιά και από τις δύο πλευρές, ξεκολλάνε εύκολα το ένα από το άλλο. Τότε βγάλτε το αμέσως και με προσοχή ώστε να μη διαλυθεί, καθώς αν το αφήσετε και άλλο θα στεγνώσει.
11. Μην απογοητευτείτε αν αφήσατε το δέρμα του στη σχάρα σας. Την επόμενη φορά θα τα καταφέρετε καλύτερα.
12. Αφού αφαιρέσατε το ψάρι από τη ψησταριά, αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Στη συνέχεια μπορείτε να σερβίρετε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή σας όρεξη!