Συγκαταλέγονται στα αγαπημένα πατροπαράδοτα γλυκά των Χριστουγέννων και κατά τη διάρκεια των εορτών, δεν απουσιάζουν από κανένα σπίτι.
Της Τάνιας Βλαχοπούλου
Τα μελομακάρονα αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους! Είναι ένα πεντανόστιμο γλυκό, πιο υγιεινό σε σχέση με το αντίπαλο τους δέος, τους κουραμπιέδες, και φτιάχνονται με απλά και αγνά υλικά, όπως αλεύρι, ελαιόλαδο και μέλι.
Για όσους δεν έχετε τολμήσει ποτέ να τα κάνετε, η παρασκευή τους είναι πολύ πιο εύκολη απ’ όσο φαντάζεστε, αρκεί να προσέξετε δύο – τρία σημεία, όπως το ζύγισμα, το ανακάτεμα και το ψήσιμο.
Συνταγή για μελομακάρονα
Και επειδή Χριστούγεννα, χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται, κάντε την παρακάτω εύκολη συνταγή και ετοιμαστείτε να ξετρελαθείτε από τα γιορτινά αρώματα που θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι σας!
ΥΛΙΚΑ
Για τα μελομακάρονα
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
10 γρ. μπέικιν πάουντερ
295 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
20 γρ. άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
1 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. σόδα ξύσμα από 1 πορτοκάλι
καρύδια
έξτρα μέλι
Για το σιρόπι
375 γρ. νερό
525 γρ. ζάχαρη
2 στικ κανέλας
2 κ.σ. μέλι
Μισό πορτοκαλί
3 γαρίφαλα
@thes.gr 🎄Συνταγή για μελομακάρονα Και επειδή Χριστούγεννα, χωρίς μελομακάρονα δεν γίνονται, κάντε την παρακάτω εύκολη συνταγή και ετοιμαστείτε να ξετρελαθείτε από τα γιορτινά αρώματα που θα «πλημμυρίσουν» το σπίτι σας! ΥΛΙΚΑ Για τα μελομακάρονα 600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. 10 γρ. μπέικιν πάουντερ 295 γρ. ελαιόλαδο 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού 20 γρ. άχνη 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο 1 κ.γ. κανέλα 1/2 κ.γ. σόδα ξύσμα από 1 πορτοκάλι καρύδια έξτρα μέλι Για το σιρόπι 375 γρ. νερό 525 γρ. ζάχαρη 2 στικ κανέλας 2 κ.σ. μέλι Μισό πορτοκαλί 3 γαρίφαλα ➽Δείτε τα μυστικά για καλά μελομακάρονα και διαβάστε βήμα – βήμα τη συνταγή στο www.thes.gr στην κατηγορία ΓΕΥΣΕΙΣ . . #thesgr #syntagi #melomakarona #diy #συνταγη #μελομακάρονα #μελομακαρονα #melomakaronarecipe #recipe #fyp #fy #foryou #foryourpage #christmas #viral #tiktok #mpesfy #Greece ♬ πρωτότυπος ήχος – thes.gr
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Αρχικά, κάνουμε το σιρόπι μας ώστε να το έχουμε έτοιμο και να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα στικ κανέλας, το γαρύφαλλο και το πορτοκάλι. Μόλις βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
2. Συνεχίζουμε με τη ζύμη μας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ ενώ σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, την άχνη ζάχαρη, τη μαγειρική σόδα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού.
3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Extra Tip: Δεν πρέπει να ανακατέψουμε πολύ ώρα γιατί θα βγάλει η ζύμη το λάδι της.
4. Ηρθε η ώρα να πλάσουμε τα μελομακάρονά μας. Καλό θα ήταν να έχετε μία ζυγαριά ώστε να βγουν τα μελομακάρονά σας ίδια και να ψηθούν όλα σωστά. Παίρνουμε από το μείγμα κάθε φορά 30 γρ. και τα πλάθουμε σε σχήμα οβάλ.
Προσοχή: Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς για περίπου 17-20 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
5. Βουτάμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για 20 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε. Τα αλείφουμε με ζεστό μέλι και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια.
Extra Info
Αν θέλετε να κάνετε σοκολατένια μελομακάρονα, όταν τα βάλετε στο σιρόπι, αφήστε τα μετά λίγη ώρα να κρυώσουν και περιχύστε τα με γλάσο σοκολάτας.
Καλή σας επιτυχία!