Κορονοϊός: Νανοσωματίδια το “αντίδοτο” στον ιό;

νανοσωματίδια

Το νέο όπλο στη μάχη κατά του ιού

Ένα νέο όπλο στη μάχη κατά του κορονοϊού μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον τα νανοσώματα ή νανοσωματίδια. Επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science» παρουσιάζουν πώς η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση του COVID-19.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα νανοσώματα ή νανοσωματίδια -που μπορούν να παραχθούν μαζικά πιο φθηνά σε σχέση με τα μονοκλωνικά αντισώματα- προσδένονται σφιχτά στην προεξέχουσα πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού SARS-CoV-2, εξουδετερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ικανότητά του να μολύνει τα κύτταρα των ανθρώπων.

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Science», παρουσιάζουν δύο διαφορετικών ειδών πολλά υποσχόμενα νανοσώματα.

Πιο γνωστά μέχρι σήμερα είναι τα μονοκλωνικά αντισώματα, που επίσης προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, όμως πρέπει να παραχθούν μέσα σε κύτταρα θηλαστικών ζώων και μετά να χορηγηθούν ενδοφλέβια.

Αντίθετα, τα πολύ μικρότερα νανοσώματα, τα οποία είναι πιο σταθερά και πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση του ιού, μπορούν να παραχθούν πιο μαζικά και εύκολα μέσα σε βακτήρια ή μύκητες μέσω τεχνικών βιοτεχνολογίας και μετά να χορηγηθούν ακόμη και από το στόμα μέσω αερολύματος.

Πηγή: newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *