Στο MDPI Sustainability δημοσιεύτηκε μελέτη για τον Θρακικό Ζεόλιθο που αποτελεί την πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και εξετάζει την επίδραση του φυσικού ζεόλιθου στις καλλιέργειες και επιβεβαιώνει τη σημαντική συμβολή του στη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και την ενίσχυση της απόδοσης των φυτών.
Μπορείτε να διαβάσετε τη μελέτη ΕΔΩ.
Ο ζεόλιθος είναι ένα ξεχωριστό ορυκτό με σημαντικές εφαρμογές σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας.
Ο ζεόλιθος διαθέτει μοναδικές ιδιότητες και βρίσκει ευρεία εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα, σε γεωργία, κτηνοτροφία και υδατοκαλλιέργεια. Παράλληλα, χρησιμοποιείται για την υγεία του ανθρώπου, τα κατοικίδια ζώα, τη βιομηχανία και τις κατασκευές.
Αυτές τις μοναδικές εφαρμογές ανέδειξε η εταιρεία “Αυγή ΕΠΕ”, μια εταιρεία αξιοποίησης ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού ζεόλιθου με την εμπορική ονομασία “Θρακικός Ζεόλιθος”. Από το 2021 ξεκίνησε μια μεγάλη επένδυση στην περιοχή της Θράκης και συγκεκριμένα στην Ροδόπη. Σε μια έκταση 100 στρεμμάτων διεξάγει την εξόρυξη του ορυκτού και εν συνεχεία προχωρά στην επεξεργασία, την τυποποίηση και την πώληση του προϊόντος μέσω του δικτύου της.
Ο ζεόλιθος της εταιρείας χαρακτηρίζεται από υψηλή καθαρότητα, υψηλή ιοντοανταλλακτική ικανότητα και ελάχιστη περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.
Εφαρμογές στον πρωτογενή τομέα
Ο ζεόλιθος κερδίζει σταδιακά τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα καθώς χάρη στα χαρακτηριστικά του μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Στον αγροτικό τομέα, βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μέσω της καλύτερης συγκράτησης νερού, της σταδιακής απελευθέρωσης θρεπτικών στοιχείων, της μείωσης της οξύτητας του εδάφους και της καταπολέμησης των μυκοτοξινών.
Η χρήση του ζεόλιθου στις ζωοτροφές και στη διαχείριση της κτηνοτροφικής μονάδας έχει σημαντικά οφέλη καθώς βοηθά στην καλύτερη πέψη των ζώων, τη μείωση της δυσοσμίας των κοπράνων ενώ είναι φυσικό απολυμαντικό.
Στις ιχθυοκαλλιέργειες, ο ζεόλιθος χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της ποιότητας του νερού, αφού φιλτράρει βαρέα μέταλλα και αμμωνία, μειώνοντας την τοξικότητα, αυξάνει τα επίπεδα οξυγόνου, ενώ ενισχύει τη μικροβιακή δράση, προωθώντας την ισορροπία του οικοσυστήματος της δεξαμενής.