Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την επιθυμία να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την πρόθεσή του για συνεργασία στην καταπολέμηση της επιδημίας, λέγοντας ότι εντυπωσιάστηκε από τις προσπάθειες του Προέδρου να προασπίσει τον λαό του από τη σοβαρή απειλή της επιδημίας», μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, χωρίς να διευκρινίσει πότε παρελήφθη η επιστολή.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα κατηγόρησε την Παρασκευή έμμεσα τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι «αποποιείται των ευθυνών του», αφού δήλωσε χθες ότι ο κόσμος πληρώνει «μεγάλο τίμημα» εξαιτίας της καθυστέρησης των κινεζικών αρχών να ενημερώσουν για τον κορονοϊό.
«Θα είχε πάει καλύτερα όλο αυτό αν τα ξέραμε αυτά λίγους μήνες νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει περιοριστεί στην περιοχή της Κίνας απ’ όπου ξεκίνησε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χθες Πέμπτη, επιμένοντας να χρησιμοποιεί τη φράση «κινεζικός ιός».
Μεγάλο το τίμημα
«Ο κόσμος πληρώνει μεγάλο τίμημα για αυτό που έκαναν» οι Κινέζοι, συνέχισε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο.
«Θα πρέπει να πιστέψουμε όσα λένε τώρα; Ελπίζω να είναι αλήθεια. Ποιος ξέρει, ελπίζω να είναι αλήθεια» ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου.
Το Πεκίνο επικρίθηκε αρχικά για έλλειψη διαφάνειας και μια σχετική καθυστέρηση στην αντίδρασή του. Όμως στη συνέχεια οι κινεζικές αρχές έλαβαν δρακόντεια μέτρα καραντίνας και η επιδημία επιβράδυνε, αν και εξαπλώθηκε σε άλλες χώρες.
«Κάποιοι άνθρωποι στις ΗΠΑ προσπαθούν να αμαυρώσουν το έργο της Κίνας ενάντια στην επιδημία και να αποποιηθούν των ευθυνών τους επιρρίπτοντάς τες στην Κίνα», κατήγγειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.
«Με αυτό τον τρόπο περιφρονούν τις τεράστιες θυσίες που έκαναν οι Κινέζοι προκειμένου να προστατεύουν την υγειονομική ασφάλεια», υπογράμμισε.
Ο Γκενγκ διαβεβαίωσε ότι οι κινεζικές αρχές είχαν αρχίσει ήδη από τις 3 Ιανουαρίου να ενημερώνουν τις ΗΠΑ για την κατάσταση της πανδημίας και έκτοτε «διατηρούν στενή επικοινωνία».
Εξάλλου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου επέκρινε τη διγλωσσία του Τραμπ, ο οποίος επανειλημμένα έχει εξάρει την Κίνα για τη διαφάνεια στην πληροφόρηση που παρέχει.
Σε καραντίνα η Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θέτει ολόκληρη την πολιτεία και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.
«Είναι καιρός όλοι μας, ως πρόσωπα και ως κοινότητα στην Καλιφόρνια, να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, τόνισε ο Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Η αλληλεξάρτηση» των καλιφορνέζων «κάνει αναγκαίο να διατάξουμε τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του σε ολόκληρη την πολιτεία. Αυτή η οδηγία τίθεται σε ισχύ απόψε», τόνισε ο Νιούσομ.
Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι, «για να σωθούν ζωές», καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται, με την ομάδα μπάσκετ Λος Άντζελες Λέικερς να επιβεβαιώνει νωρίτερα χθες ότι δύο παίκτες της έχουν μολυνθεί, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τουλάχιστον 12.260 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν και τουλάχιστον 200 έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, οι περισσότεροι στην πολιτεία Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη.
ΗΠΑ : Πλησιάζουν στα 10.000 τα κρούσματα – 155 οι νεκροί
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 10.000 στις ΗΠΑ που κάνουν τεράστιο αγώνα για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας.
Από σήμερα το πρωί, αξιωματούχος στις ΗΠΑ ανέφερε περισσότερα από 9.400 επιβεβαιωμένα κρούσματα της ιογενούς νόσου COVID-19 – και περίπου 150 θανάτους.
Ασθενείς από τον ιό έχουν αναφερθεί και στις 50 πολιτείες, συν την περιφέρεια της Κολούμπια και το Πουέρτο Ρίκο, αν και οι περιπτώσεις εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε λίγες πολιτείες. Τις τελευταίες ημέρες, η επιδημία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης ξεπέρασε εκείνες στην πολιτεία της Καλιφόρνια και Ουάσινγκτον.
Η Νέα Υόρκη αναφέρει περισσότερα από 3.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, δήλωσε ότι το αμερικανικό ναυτικό νοσοκομείο USNS Comfort προετοιμάζεται να εγκατασταθεί στο λιμάνι της Νέας Υόρκης για να στηρίξει τα ιατρικά κέντρα στη Νέας Υόρκης, τα οποία αντιμετωπίζουν τώρα μια εισροή ασθενών.
«Ο πρόεδρος και εγώ συμφωνήσαμε ότι αγωνιζόμαστε στον ίδιο πόλεμο και είμαστε στο ίδιο χαράκωμα», δήλωσε ο Cuomo, «και οι ενέργειες του έδειξαν ότι το κάνει αυτό». Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες σε ολόκληρη τη χώρα για την εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού – περιλαμβάνουν το κλείσιμο των μπαρ και των εστιατορίων σε ορισμένες πολιτείες, να μη βγαίνουν από το σπίτι- σε όλη τη χώρα όταν δεν υπάρχει λόγος κλπ.
Το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περίπου 281.000 άνθρωποι υπέβαλαν αίτηση για παροχές ανεργίας την περασμένη εβδομάδα – το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Σεπτεμβρίου 2017, όταν έφτασαν τα 299.000 άτομα.
Η αντίδραση του Τραμπ
Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού παραχώρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
«Με θεωρώ, με κάποιον τρόπο, ως έναν πρόεδρο σε καιρό πολέμου. Πρόκειται για έναν πόλεμο που διεξάγουμε, πρόκειται για μια πολύ πολύ δύσκολη κατάσταση» , τόνισε αρχικά ο Τραμπ.
Ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται «σε πόλεμο με τον κινεζικό ιό», επαναλαμβάνοντας τη φράση με την οποία περιγράφει τον νέο κορονοϊό, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον Δεκέμβριο, παρά τις διαμαρτυρίες του Πεκίνου.
Στο οικονομικό επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά πως η υπόθεση ότι το ποσοστό της ανεργίας θα αυξηθεί σε 20% στις ΗΠΑ εξαιτίας των ζημιών που θα προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 είναι απλά «το χειρότερο από τα πιο ζοφερά σενάρια».
Το ποσοστό 20% αναφέρθηκε χθες από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ενώπιον βουλευτών του Κογκρέσου προκειμένου να τους πείσει να στηρίξουν το σχέδιο εκταμίευσης περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση Τραμπ.
Ένα ποσοστό 20% θα ήταν το διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό που γνώρισαν οι ΗΠΑ το 2009, ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και σχεδόν εξαπλάσιο από το σημερινό ποσοστό ανεργίας που είναι 3,5%.