Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 5.138 μέσα σε διάστημα 24 ωρών και άλλοι 95 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.101, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.
Τα κρούσματα ανέρχονται στα 52.167. Σύμφωνα με την ανάρτηση του υπουργού στο Twitter, μέχρι σήμερα έχουν ιαθεί 2.965 άνθρωποι (οι 542 το τελευταίο 24ωρο) ενώ διενεργήθηκαν άλλα 33.170 διαγνωστικά τεστ.
Last minute weekend curfew in #Turkey's 31 provinces prompted panic buying with people rushing to stores, gas stations to stock up. #Corona pic.twitter.com/FIAihv1dzE
— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) April 11, 2020
Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία
Να απαγορεύσει την κυκλοφορία αποφάσισε η κυβέρνηση στην Τουρκία, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βγαίνουν μαζικά στους δρόμους προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το διάστημα της καραντίνας.
Η ξαφνική 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην Τουρκία, λοιπόν, είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους των μεγαλουπόλεων, στα μαγαζιά κι ως εκ τούτου τα νεύρα ήταν τεταμένα και δεν έλειψαν και τα επεισόδια ανάμεσα σε αγανακτισμένους πολίτες.
Η απαγόρευση ισχύει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι και τα μεσάνυχτα της 12ης Απριλίου (Κυριακή) για την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τη Σμύρνη και άλλες 27 μεγάλες πόλεις και νομούς στην Τουρκία.
Άδανα, Άγκυρα, Αττάλεια, Αϊδίνιο, Μπαλίκεσίρ, Προύσα, Ντενιζλί, Ντιγιάρμπακιρ, Ερζουρούμ, Εσκίσεχίρ, Γαζίαντέπ, Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Καχραμάνμαράς, Καισάρεια, Νικομήδεια, Ικόνιο, Μαλάτια, Μανίσα, Μάρντιν, Μερσίνα, Μούγλα, Όρντου, Σαγγάριος, Σαμψούντα, Σανλιούρφα, Ραιδεστός, Τραπεζούντα, Βαν και Ζόνγκουλντάκ.
Μεγάλο πρόβλημα στην οικονομία
Ότι έχει «δεσμευτικές συνομιλίες» με την Τουρκία δήλωσε το ΔΝΤ.
Έτσι, η λίρα στην Τουρκία παρουσιάζει ανάκαμψη εδώ και δύο ημέρες, Πέμπτη και Παρασκευή, έναντι του δολαρίου, φτάνοντας έως και 2%.
Τη δήλωση έκανε στο Bloomberg η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αναφέροντας ότι «ο οργανισμός θα συνεχίσει τις δεσμευτικές συνομιλίες με όλα τα μέλη του, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας».
Αν και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει επανειλημμένα αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είναι κοινό «μυστικό» πλέον ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της με την Κεντρική Τράπεζα να έχει αποσύρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα.
Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί το ΔΝΤ
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας «Ντουνιά», η οποία μίλησε με αρκετούς επιφανείς Τούρκους οικονομολόγους, η Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στο ΔΝΤ, καθώς οποιαδήποτε άλλη συμφωνία με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ελλείψεις της χώρας.
Η Τουρκία έχει μειώσει τη συμμετοχή της στα αμερικανικά ομόλογα κάτω από 3 δις, δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Fed θα έχει πολύ περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με τον Ορκούν Γκιοντέκ, αναλυτή της Deniz Investment στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, η Ινδονησία έχει εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Fed, αλλά κατέχει ομόλογα αξίας 27-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αν, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, η μόνη επιλογή της είναι να στραφεί στην Κίνα για ρευστό χρήμα, με την οποία ήδη έχει συνάψει μία περιορισμένη συμφωνία δανειοδότησης με παράγωγο ισοτιμιών νομισμάτων.