Σεισμός στην Τουρκία: Το μήνυμα των κατοίκων του Καστελόριζου και το “ευχαριστώ” των Τούρκων

σεισμός Τουρκία Καστελόριζο

Σημαντική η συνδρομή της χώρας μας στις διασώσεις

Ένα νέο άρθρο σχετικά με την σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει στην Τουρκία η Ελλάδα, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, δημοσίευσε η Hurriyet.

H εφημερίδα έκανε ειδική αναφορά στο Καστελόριζο καθώς και στο ανθρώπινο μήνυμα που συνόδευε την ανθρωπιστική βοήθεια που εστάλη από τους κατοίκους του ακριτικού νησιού. Το άρθρο τιτλοφορείται «Ευχαριστώ γείτονα, άλλη μια χειρονομία από την Ελλάδα».

«Αγαπητέ γείτονα. Οι καρδιές μας καταστράφηκαν μαζί με τα σπίτια σου. Ό,τι μπορούμε κάνουμε για τα αδέρφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια γη, τον ίδιο αέρα και τον ίδιο ήλιο. Οι άνθρωποι του Καστελόριζου»: Με αυτό το μήνυμα οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού συνόδευσαν τα πακέτα βοήθειας που απέστειλαν στην Τουρκία, με την σχετική δημοσίευση να γίνεται από το Γραφείο του Περιφερειακού Διοικητή του Καστελόριζου, ο οποίος ανάρτησε στα social media τις φωτογραφίες των δεμάτων αλλά και το σχετικό σημείωμα.

«Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Καστελόριζου που έχουν καλή καρδιά και θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μας που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό», τονίζεται σε ανάρτηση της Περιφέρειας του Κας στα social media.

Δείτε επίσης: Λέκκας για σεισμό στην Τουρκία: «Η ομάδα μας έχει την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά» (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τα όσα βίωσε και αντίκρυσε κατά την παραμονή του στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, μίλησε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, στην εκπομπή “Live News”.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην ελληνική αποστολή διάσωσης στην Τουρκία, μετείχαν 36 διασώστες της ΕΜΑΚ δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

«Θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα να αναλύσουμε τον σεισμικό κίνδυνο και το θέμα της τρωτότητας των κατασκευών. Έχουμε να κάνουμε με μία διαδικασία μεικτή, όπου είναι ένα πολύ σύνθετο σεισμοτεντονικό πλαίσιο και ένα σύνθετο πλαίσιο κατασκευών» είπε ο Ευθύμιος Λέκκας.

Σχετικά με την ελληνική ομάδα διάσωσης, ο καθηγητής εξήγησε: «Ήμασταν η μόνη ομάδα που διατρέξαμε όλες τις περιοχές. Έχουμε την εικόνα των καταστροφών για κάθε πόλη ξεχωριστά». Και αναφορικά με τον σεισμό ο καθηγητής είπε ότι πρόκειται για πολλά ρήγματα τα οποία συνθέτουν μία ζώνη οριζόντιας ολίσθησης και ξεκαθάρισε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο ρήγμα.

Στο ζήτημα των κατασκευών ο καθηγητής συνόψισε ποια είναι τα προβλήματα που εντόπισε στην Τουρκία: «Τα κυρίαρχα θέματα είναι ο αντισεισμικός κανονισμός- δεν είναι τόσο καλός-, δεύτερον δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός και τρίτον η ποιότητα των υλικών είναι χάλια».

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης  Νέος σεισμός 3,5 Ρίχτερ στην Χαλκιδική (ΧΑΡΤΗΣ)