Εστίες μόλυνσης κορονοϊού σε βιομηχανίες κρέατος, σε τέσσερα διαφορετικά κρατίδια, εντοπίστηκαν στη Γερμανία.
Συγκεκριμένα, στα κρατίδια της Κάτω Σαξωνίας, Σλέσβιχ Χολστάιν, Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και Βάδης-Βιτεμβέργης στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί σφαγεία και βιομηχανίες επεξεργασίας κρέατος ως επίκεντρα του νέου ξεσπάσματος κορονοϊού, φέρνοντας στην επιφάνεια τις συνθήκες εργασίας στη γερμανική βιομηχανία κρέατος.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες θεωρούν ότι είναι πιθανόν ο ιός να μην μεταδόθηκε στις ίδιες τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, αλλά στα πολυπληθή καταλύματα όπου στεγάζονται οι εργάτες από την ανατολική Ευρώπη που εργάζονται στη γερμανική βιομηχανία κρέατος.
Το Ινστιτούτο Robert Koch ελέγχου νοσημάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αναπαραγωγικός ρυθμός της επιδημίας (Reproduction Rate, R) που βρίσκεται επάνω από το 1 τις τελευταίες τρεις ημέρες και είναι πιθανόν να έχει σχέση με αυτές τις εστίες μόλυνσης στη γερμανική βιομηχανία κρέατος.
116 θάνατοι σήμερα στη Γερμανία από τον κορονοϊό
Ακόμη 116 άτομα υπέκυψαν στον κορονοϊό το προηγούμενο 24ωρο στη Γερμανία, όπου καταγράφηκαν επίσης ακόμη 933 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, δείχνουν τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και δημοσιοποιεί καθημερινά στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Γερμανία έφθασε έτσι τα 7.533 επί συνόλου 170.508 κρουσμάτων μόλυνσης, κατά τα στοιχεία του ινστιτούτου, που είναι ειδικευμένο στην αντιμετώπιση των μολυσματικών ασθενειών.
Ο απολογισμός είναι σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τους αριθμούς που καταγράφονταν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο (22 θάνατοι, 357 κρούσματα).
ΠΟΥ: Παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως «η αργή, σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης είναι κρίσιμη», καθώς μια έξαρση νέων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Νότια Κορέα και τη Γερμανία εγείρει παγκόσμια ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων.
«Η άρση των lockdowns είναι και σύνθετη και δύσκολη», τόνισε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους στην διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σημειώνοντας πως η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα είχαν θέσει σε ισχύ όλα συστήματα για να απαντήσουν σε κάθε αναζωπύρωση του ιού.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο δικηγόρος του ΠΟΥ δήλωσε πως ο επικεφαλής του Οργανισμού Υγείας δεν έχει «εξουσιοδότηση» να προσκαλέσει την Ταϊβάν να συμμετάσχει στη συνέλευση του Οργανισμού την επόμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη έχουν «αποκλίνουσες απόψεις» σχετικά με τη συμμετοχή του αυτοδιοικούμενου νησιού.
Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ, Στίβεν Σόλομον, είπε ότι μόνο τα κράτη μέλη του Οργανισμού μπορούν να αποφασίσουν ποια χώρα συμμετέχει στην Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας (WHA).
Η Ταϊβάν, με την ισχυρή στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει εντείνει τις πιέσεις της για να της επιτραπεί η συμμετοχή ως παρατηρητής στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας του οργάνου λήψης αποφάσεων του ΠΟΥ, προκαλώντας την οργή της Κίνας.
Η Κίνα επέπληξε σήμερα την Νέα Ζηλανδία για την υποστήριξή της στη συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΠΟΥ, λέγοντας ότι η χώρα θα πρέπει να «σταματήσει να κάνει λανθασμένες δηλώσεις» για το θέμα για να αποφύγει την πρόκληση ζημιάς στις διμερείς σχέσεις.