Πάσχα: 4 tips των ειδικών για να φας ό,τι θέλεις χωρίς τύψεις

Πάσχα πασχαλινό τραπέζι

Δες τι μπορείς να κάνεις

Το πασχαλινό τραπέζι είναι γεμάτο καλούδια, γεύση αλλά και θερμίδες και σίγουρα για σένα που προσέχεις τη διατροφή σου, η απόλαυση μπορεί να μετατραπεί σε… κόλαση.

Οι ειδικοί μας δίνουν κάποιες συμβουλές για το πως μπορείτε να φάτε το Πάσχα χωρίς τύψεις αλλά και χωρίς να στερηθείτε τίποτα.

Στο ερώτημα, απόλαυση ή αυτοσυγκράτηση, υποστηρίζουν πως η καλύτερη λύση είναι η μέση λύση.

Οπως λέει ο Sam Wood, personal trainer, στο bodyandsoul.com, η απάντηση δεν είναι η στέρηση, αλλά η επίγνωση: «Mindful indulgence (Συνειδητή απόλαυση) είναι να καταναλώνεις αυτό που θέλεις εκείνη τη στιγμή, αλλά να έχεις επίγνωση της ποσότητας και του τρόπου με τον οποίο το κάνεις. Όλα με μέτρο – και τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά»

Αυτό που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηματικά είναι οι δίαιτες και οι «αποτοξινώσεις» που υπόσχονται restart μετά τις γιορτές.

Αντιθέτως, θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικές και καταλήγουν συχνά σε υπερβολές. «Οι περισσότεροι ξεκινάνε δυναμικά, αλλά γρήγορα διαπιστώνουν ότι δεν είναι ρεαλιστικό ούτε απολαυστικό. Το αποτέλεσμα είναι απογοήτευση και επιστροφή στις παλιές συνήθειες», εξηγεί.

Mindful Indulgence: Τι σημαίνει πρακτικά

Η «συνειδητή απόλαυση» είναι στάση ζωής. Δεν αποκλείεις τίποτα από τη διατροφή σου, απλώς μαθαίνεις να τρως με προσοχή και σεβασμό στις ανάγκες σου. Δείτε παρακάτω μερικά απλά tips.

1. Φάε πριν το τραπέζι

Αν περιμένεις ώρες για να «χωρέσεις» περισσότερα, μάλλον θα το παρακάνεις. Ένα χορταστικό πρωινό βοηθάει να πας στο τραπέζι ήρεμη και ισορροπημένη.

Διαβάστε επίσης  Γιατί σουβλίζουμε αρνί ή κατσίκι την Κυριακή του Πάσχα

2. Απόλαυσε κάθε μπουκιά

Φάε αργά, σε μικρές ποσότητες, και δώσε σημασία στη γεύση. Όταν έχεις επίγνωση της απόλαυσης, δεν χρειάζεσαι υπερβολή.

3. Φυσικά και θα φας γλυκό

Αν το αποφύγεις τελείως, το πιθανότερο είναι να το αναζητήσεις αργότερα με μεγαλύτερη ένταση. Κράτα ισορροπία στις ποσότητες και ρώτα τον εαυτό σου αν πραγματικά πεινάς πριν πάρεις δεύτερο γύρο.

4. Και πάνω απ’ όλα, μη σε τιμωρείς

Το Πάσχα είναι μία μέρα. Το σώμα σου δεν αλλάζει από ένα πιάτο παραπάνω, αλλά από το πώς φέρεσαι στον εαυτό σου καθημερινά.

Η εποχή που μετρούσες θερμίδες πριν ανοίξεις το πασχαλινό αυγό, δεν χρειάζεται να συνεχιστεί. Οι ειδικοί όπως ο Sam Wood σε ενθαρρύνουν να δεις τη διατροφή όχι σαν μαθηματική εξίσωση, αλλά σαν μια συνειδητή επιλογή, όπου υπάρχει χώρος και για τη σοκολάτα και για την ευχαρίστηση.

«Μην τιμωρείς τον εαυτό σου για το φαγητό που απολαμβάνεις. Όλα είναι θέμα ισορροπίας», καταλήγει. Δεν χρειάζεται να επιλέξεις ανάμεσα στο φαγητό που αγαπάς και την υγεία σου. Το trick είναι να σταματήσεις να σκέφτεσαι με όρους «σωστού» και «λάθους», και να ξεκινήσεις να τρως με συνείδηση, όχι με άγχος. Φέτος το Πάσχα, λοιπόν, φάε αυτό που θες. Απλώς, κάνε το με το σώμα και το μυαλό παρόντα στο τραπέζι.

Πηγή φωτό: Envato