Συνεχώς γίνονται έρευνες σχετικά με τη διατροφή μας και το τι πρέπει να τρώμε ώστε να αυξήσουμε το προσδόκιμο της ζωής.
Ερευνητές ξεχώρισαν πέντε ομάδες τροφίμων και βρήκαν ισχυρές συσχετίσεις με τη μακροζωία. Συγκεκριμένα, επιστήμονες από τη Νορβηγία και την Ιταλία θέλησαν να προσδιορίσουν ποια τρόφιμα συμβάλλουν περισσότερο στην μακροζωία.
Ετσι, διεξήγαγαν μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών και μετα-αναλύσεων και δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Advances in Nutrition. Οπως βρήκαν, τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας.
Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ανασκοπήσεις που εξέταζαν την κατανάλωση των εξής τροφίμων: δημητριακά (επεξεργασμένα και ολικής άλεσης), φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ψάρια και προϊόντα ψαριών, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας (συμπεριλαμβανομένου του επεξεργασμένου, του κόκκινου και του λευκού κρέατος), ζαχαρούχα ροφήματα και πρόσθετα σάκχαρα.
Συνολικά, εξέτασαν δεδομένα από 41 συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν διεξαχθεί μεταξύ 2016 και 2022. Όταν συνδυάστηκαν όλες οι μελέτες, ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο για κάθε διατροφική ομάδα, γεγονός που αυξάνει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Οι ερευνητές τυποποίησαν τις μερίδες ως εξής:
-Δημητριακά ολικής άλεσης: 30 γρ./ημέρα
-Επεξεργασμένα δημητριακά: 30 γρ./ημέρα
-Φρούτα: 80 γρ./ημέρα
-Λαχανικά: 100 γρ./ημέρα
-Όσπρια: 50 γρ./ημέρα
-Ξηροί καρποί: 28 γρ./ημέρα
-Ψάρια: 100 γρ./ημέρα
-Αυγά: 50 γρ./ημέρα
-Γαλακτοκομικά προϊόντα: 200 γρ./ημέρα (ισοδύναμο με γάλα)
-Λευκό κρέας: 100 γρ./ημέρα
-Κόκκινο μη επεξεργασμένο κρέας: 100 γρ./ημέρα
-Επεξεργασμένο κρέας: 50 γρ./ημέρα
-Ζαχαρούχα ροφήματα: 250 mL/ημέρα
-Πρόσθετα σάκχαρα: 10 γρ./ημέρα
Τι αποκαλύπτει η μελέτη τους
Οι ερευνητές βρήκαν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και της μακροζωίας. Συγκεκριμένα, μια διατροφή πλούσια σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ψάρια σχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα από κάθε αιτία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Επίσης, υψηλότερη κατανάλωση οσπρίων και λευκού κρέατος συσχετίστηκε με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αν και η σύνδεση αυτή δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο με τις παραπάνω τροφές.
Αντίθετα, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, καθώς και ζαχαρούχων ροφημάτων, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας – δηλαδή μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Η κατανάλωση επεξεργασμένων δημητριακών, πρόσθετων σακχάρων και αυγών έδειξε επίσης μια τάση προς μικρότερο προσδόκιμο ζωής, αν και η συσχέτιση δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο με τα ζαχαρούχα ροφήματα και το επεξεργασμένο κρέας. Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκε σαφής σύνδεση για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Παρότι δεν υπάρχουν αυστηρές συστάσεις για μερίδες, το μήνυμα ήταν σαφές: αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο, καταναλώστε περισσότερους ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά και ψάρια, ενώ περιορίστε τα ζαχαρούχα ροφήματα, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, τα επεξεργασμένα δημητριακά και τα πρόσθετα σάκχαρα.
Πηγή: thetoc
Πηγή φωτό: Envato