Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, ξεκαθάρισε τα ερωτηματικά για το πώς θα πληρώνεται η αναρρωτική άδεια των εργαζομένων που νοσούν με κορονοϊό.
Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι «Το rapid ή το PCR δεν είναι αρκετό για να πληρωθεί ασθενής από τον ΕΦΚΑ, όπως και για τις άλλες ασθένειες, χρειάζεται γνωμάτευση γιατρού».
Ο Όμηρος Τσάπαλος υπογράμμισε επίσης ότι ο «Ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών», εξηγώντας πως «Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες» και ότι δεν είναι αναγκαίο να εξεταστεί δια ζώσης ο ασθενής, καθώς «αν ο γιατρός είναι συνδεδεμένος με τον ΕΟΠΥΥ και το δηλώσει στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ, τότε ο ασθενής πληρώνεται κανονικά».
Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής είπε πως, «σε όλες τις ασθένειες, υπάρχει αναλογία εργοδότη – ΕΦΚΑ στην πληρωμή, εφόσον ο εργαζόμενος δεν έχει εξαντλήσει τις μέρες αναρρωτικής άδειας που δικαιούται» και καταλήγοντας διευκρίνισε ότι «Οι πέντε μέρες covid είναι έξτρα των ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος».