Περτούλι, Τρίκαλα: Ο πετρόκτιστος ορεινός παράδεισος με το μαγευτικό ελατόδασος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Περτούλι Τρίκαλα

Το μοναδικό τοπίο, οι εκκλησίες και ο τοπικός θρύλος που πρέπει να γνωρίσετε

Περιτριγυρισμένο από τα ξακουστά βουνά Νεράϊδα, Κόζιακας, Λουπάτα και Αυγό και ένα μοναδικό ελατόδασος, το ξακουστό Περτούλι Τρικάλων αποτελεί must χειμερινό και όχι μόνο, προορισμό.

Το Περτούλι είναι ένα πανέμορφο χωριό στα Τρίκαλα, χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1.150μ. στις πλαγιές του Κόζιακα και αποτελεί ιδανική επιλογή για εξορμήσεις στη φύση όλο το χρόνο.

Απέχει 48χλμ από τα Τρίκαλα και περιβάλλεται από ένα μοναδικής φύσεως ελατοδάσος, με έκταση περίπου 35.000 στρέμματα.

Τα παραδοσιακά του αρχοντικά με τα χαγιάτια, οι διάσπαρτες πέτρινες βρύσες με το γάργαρο νερό και τα πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια γύρω από την κεντρική του πλατεία καλούν τους επισκέπτες του Περτουλίου να ανακαλύψουν όλα όσα κρύβει το χωριό, κάνοντας βόλτες μέσα στη φύση.

Το σκηνικό πραγματικά ονειρικό, βγαλμένο κυριολεκτικά από παραμύθι, δικαιώνει όσους το συγκρίνουν με τις ελβετικές άλπεις.

Το χειμώνα, το χιονισμένο τοπίο με τα έλατα και τις καμινάδες των σπιτιών να καπνίζουν και το καλοκαίρι, τα καταπράσινα λιβάδια με τα τρεχούμενα νερά που γεμίζουν με υδρόβια φυτά, δημιουργούν ειδυλλιακές εικόνες που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Το δάσος του Περτουλίου, που βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο και εκτείνεται από τις δυτικές πλαγιές του Κόζιακα μέχρι τις βορειοανατολικές πλαγιές της Μπουντούρας, σε υψόμετρο 1.150-2.060μ., διοικείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1934 και χρησιμοποιείται για την πρακτική άσκηση των φοιτητών Δασολογίας.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Το Περτούλι αποτελεί έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό, στον οποίο υπάρχουν διαθέσιμα πολλά ξενοδοχεία, ξενώνες, δωμάτια και studios που καλύπτουν την αισθητική όλων των επισκεπτών και ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις.

Επίσης, υπάρχουν πολλά εστιατόρια, καφετέριες και καταστήματα τουριστικών ειδών για να περάσετε ποιοτικές στιγμές με τους αγαπημένους σας και να δημιουργήσετε αναμνήσεις τις οποίες θα αναπολείτε για πολύ καιρό.

Για εκλεκτές ντόπιες γεύσεις με μαγευτική θέα στο ελατόδοσος το Thes.gr προτείνει την  “Ταβέρνα του Παναγιώτη”

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν βρεθείτε στο Περτούλι, επιβάλλεται να κάνετε μια στάση για νόστιμο φαγητό και ξεκούραση στην “Ταβέρνα του Παναγιώτη”.

Στον ζεστό και προσεγμένο χώρο της, όπου κυριαρχεί το ξύλο και η πέτρα, και βρίσκεται σε μία όμορφη τοποθεσία με μαγευτική θέα στο ελατόδασος, θα απολαύσετε εκλεκτές ντόπιες νοστιμιές καθώς και τη φιλοξενία των ανθρώπων της.

Η ταβέρνα του Παναγιώτη Περτούλι Τρίκαλα

Πρόκειται άλλωστε για μία οικογενειακή επιχείρηση που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξυπηρέτηση και την ευχαρίστηση των πελατών της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η “Ταβέρνα του Παναγιώτη”, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τόσο στους ντόπιους όσο και στους επισκέπτες.

Οσον αφορά την κουζίνα της,  αποτελείται από πιάτα με πλούσιες γεύσεις, όπως ζαρκάδι, κοκκινιστό, αγριογούρουνο κρασάτο με δαμάσκηνο, γουρουνόπουλο και αρνάκι γάστρας αλλά και κατσικάκι λεμονάτο, επιλογές που δεν θα σας απογοητεύσουν.

Αγαπημένα στο κοινό πιάτα είναι επίσης η σαλάτα του Παναγιώτη και διάφορα ορεκτικά που σε συνδυασμό με την μοναδική θέα του χωριού και του δάσους θα απογειώσουν τις αισθήσεις σας. Συνοδέψετε το φαγητό σας με ένα καλό κρασί ή το αγαπημένο σας ποτό. Επιλέξτε από την πλούσια κάβα του…

Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε για την “Ταβέρνα του Παναγιώτη” είναι πως συγκεκριμένες μέρες διοργανώνονται εκεί και βραδιές με live μουσική, ενώ αναλαμβάνουν και διάφορες εκδηλώσεις. Ο χώρος διαθέτει και δικό του πάρκινγκ.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Το χαμογελαστό και ευχάριστο προσωπικό της επιχείρησης σε συνδυασμό με τις ξεχωριστές γεύσεις που προσφέρει η κουζίνα της “Ταβέρνας του Παναγιώτη” θα σας προσφέρουν μια αξέχαστη γευστική εμπειρία στην οποία θα θέλετε να επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Extra Info: Περτούλι, Τρίκαλα, Τηλ: 2434091111 – 698428778 – 6980967000, Facebook: Ταβέρνα Παναγιώτης Περτούλι, Ωράριο λειτουργίας: 11:00 – 00:00.

Οι εκκλησίες στο Περτούλι Τρικάλων

Η πιο παλιά εκκλησία στο Περτούλι είναι αυτή της Αγίας Κυριακής, ένα μικρό πέτρινο κτίσμα λίγο έξω από τον οικισμό. Πολύ παλαιότερα στις πηγές του ρέματος της Αγίας Κυριακής υπήρχε μοναστήρι αφιερωμένο στην Αγία.

Σύμφωνα με την παράδοση, επειδή το μοναστήρι καταστράφηκε από κατολίσθηση, χιονοστιβάδα ή σεισμό, η εικόνα της Αγίας ήρθε μόνη της σε νέα θέση κοντά στο δρόμο και εκεί κτίσθηκε η σημερινή εκκλησία.

Από το μοναστήρι σώθηκε χρυσό ναματάρι με τ’ όνομα του μοναχού «ΙΓΝΑΤΙΟΥ του ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ 1690», του οποίου η τύχη σήμερα αγνοείται.

Η κεντρική εκκλησία στο Περτούλι είναι αυτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και χτίστηκε το 1963, όπως έχει σήμερα. Στην ίδια θέση υπήρχε η παλιά, που είχε χτιστεί το 1863 σε ρυθμό βασιλικής πάνω στα θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας που κάηκε το 1822 από τον τουρκαλβανό Σελιχτάρ Μπόδα.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Το πέτρινο καμπαναριό της χτίστηκε το 1896, όπως αυτό φαίνεται από την εντοιχισμένη πλάκα. Στο υπόγειο τμήμα του αναπαύονται τα οστά όσων έφυγαν από τη χρονολογία αυτή και έπειτα.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Νεότερη είναι αυτή της Παναγίας, ένα μικρό, πέτρινο εκκλησάκι στην είσοδο του χωριού. Το δάπεδο αυτής ήταν ποτισμένο με αίμα πληγωμένων από την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου, όπου κατέφευγαν κυνηγημένοι. Οι σκιές από το αίμα στις πλάκες ήταν εμφανείς, μέχρι που η εκκλησία κατέρρευσε.

Την περίοδο του Εμφυλίου η κυρά Ζωή Βαΐτση, είχε έρθει από τα Πράμαντα, για να βρει τον τραυματία αδερφό της Παπακώστα, τηλεγραφητή, που τον είχαν πάρει οι αντάρτες. Είχε πληροφορίες ότι είχε καταφύγει μέσα στην Παναγία μαζί με άλλους τραυματισμένους, όμως δεν τον πρόλαβε ζωντανό. Οι ντόπιοι της είπαν ότι, είχαν πεθάνει και τους έθαψαν κάπου στο Περτούλι. Η κυρά Ζωή έκανε τρισάγιο στη μνήμη του και έφυγε.

Δείτε επίσης: Γεφύρι και καταρράκτες Παλαιοκαρυάς: Το ειδυλλιακό τοπίο στα Τρίκαλα βγαλμένο από παραμύθι! (ΒΙΝΤΕΟ drone & ΦΩΤΟ)

Το εκκλησάκι των Αγίων αποστόλων Πέτρου και Παύλου κτίσθηκε από τον Εκδρομικό Ομιλο Τρικάλων (ΕΜΟΤ) στα Λιβάδια, κοντά στο χιονοδρομικό και αποτελεί μια άσπρη μινιατούρα μέσα στο καταπράσινο τοπίο, που γίνεται ακόμα πιο γραφικό όταν το χιόνι σκεπάζει τα πάντα στην περιοχή, προσφέροντας μια εικόνα που δε μπορεί να την κατανοήσει κάποιος αν δεν την αντικρύσει.

Τα Περτουλιώτικα Λιβάδια με την άφθονη υδρόβια ζωή και το χιονοδρομικό κέντρο

Κατά μήκος της Ε.Ο. Tρικάλων-Αρτας δημιουργείται ένα οροπέδιο όπου εκτείνονται τα Περτουλιώτικα Λιβάδια. Είναι αλπικό τοπίο με ιδιαίτερη αισθητική, άφθονη υδρόβια ζωή και ποικιλία χλωρίδας.

Τα λιβάδια αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες που ταξιδεύουν για να βρεθούν εκεί και να αντικρύσουν το μοναδικό τοπίο που είναι ξακουστό και όχι άδικα.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Ταυτόχρονα, τα λιβάδια στο Περτούλι συντελούν στην τοπική οικονομία, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτατική κτηνοτροφία. Η βλάστηση των λιβαδιών συντηρείται από τη βόσκηση και τους παγετούς που δεν αφήνει τα έλατα να μεγαλώσουν και το δάσος να επεκταθεί μέσα σε αυτά.

Στη θέση «Λιβάδια Περτουλίου», σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από το χωριό βρίσκεται και το γνωστό χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής, που προσελκύει τους λάτρεις του σκι, καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τα χωριά της περιοχής αλλά και τα Τρίκαλα.

Διαθέτει μικρή πίστα, που απευθύνεται κυρίως σε λιγότερο έμπειρους σκιέρ, εξοπλισμένη όμως με σκι-λιφτ και τελεφερίκ για όσους θέλουν απλώς να απολαύσουν το σκηνικό όταν είναι χιονισμένο.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Ο τοπικός θρύλος για το Ρέμα της Μάνας

Ανάμεσα στο Περτούλι και το Νεραϊδοχώρι κυλάει το Ρέμα της Μάνας, τα νερά του οποίου χύνονται στον Ασπροπόταμο.

Κάποτε, η σύνδεση μεταξύ των δύο χωριών γίνονταν με ένα όμορφο πέτρινο γεφύρι, στολισμένο με παραστάσεις σκαλισμένες με εξαιρετική λεπτότητα και τέχνη. Σύμφωνα με έναν τοπικό θρύλο, το γεφύρι κατέρρεε επανειλημμένα από τα νερά που κατέβαιναν ορμητικά από τις γύρω κορυφές.

Ο πρωτομάστορας υποστήριζε ότι το αίμα των ζώων δεν ήταν αρκετό για να το στεριώσει, αλλά έπρεπε να θυσιαστεί άνθρωπος. Ετσι, μια μέρα, άρπαξαν μια γριά ζητιάνα που περνούσε από εκεί και την έχτισαν στα θεμέλιά του και από τότε ονομάστηκε Γεφύρι της Γριάς.

Οπως λέγεται από τους ντόπιους, κατά καιρούς πολλοί διαβάτες έχουν ακούσει το θρήνο της ή την έχουν δει να κάθεται στα χαλάσματα του γεφυριού.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Η ιστορία του Περτουλίου Τρικάλων

Το Περτούλι πρωτοαναφέρεται στα ιστορικά έγγραφα της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων στις αρχές του 10ου αιώνα. Το 1720 εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά εξαιτίας επιδημίας πανώλης.

Ξανακατοικήθηκε από τον Τριαντάφυλλο Χατζή Μπέρτα και κατά μία εκδοχή, το όνομα του χωριού, (Μπερτούλι, το χωριό του Μπέρτα), οφείλεται σε αυτόν.

Το όνομα «Περτούλι» συναντάται και σε κατάστιχο του Μεγάλου Μετεώρου το 1741, όπως και σε αναφορά των κατοίκων του Ασπροποτάμου προς τον πασά των Τρικάλων το 1841.

Τον Ιούνιο του 1823 κάηκε από τον Αρβανίτη Σελιχτάρ Μπόδα, μαζί με το Νεραϊδοχώρι και την Πύρρα, και έτσι καμμένα τα βρήκαν όταν τα επισκέφθηκαν το 1826, ο Στουρνάρης και ο Κασομούλης. Ξαναχτίστηκε το 1841, όπως και ο πύργος του Χατζηγάκη, εγγονού του Χατζή Μπέρτα. Το 1943 η ιστορία επαναλήφθηκε και το Περτούλι καταστράφηκε ξανά, γιατί ήταν η έδρα του Κοινού Γενικού Στρατηγείου των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων κατά των Αγγλων.

Περτούλι Τρίκαλα απόδραση χωριό

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια στο Περτούλι

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού περιλαμβάνουν το πανηγύρι της Αγίας Κυριακής (6-7 Ιουλίου), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (5-6 Αυγούστου), και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (14-15 Αυγούστου).

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις ξεκινούν με λειτουργία, όπου πλούσια προσφέρονται ντόπια εδέσματα (κυρίως κρέας, πίτες, γαλακτοκομικά) και κορυφώνονται με γλέντι, με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων, με δημοτικά παραδοσιακά συγκροτήματα.

Τον Ιούνιο γίνεται η γιορτή των μελισσοκόμων στην εκκλησία της Αγίας Κυριακής.

Τέλη Ιουνίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα Περτουλιώτικα Λιβάδια η μεγάλη και σχετικά πρόσφατη γιορτή, που είναι το «Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων». Σαρακατσάνοι από όλη την Ελλάδα συγκεντρώνονται για να αναπαραστήσουν τον παλιό νομαδικό τρόπο ζωής, στήνοντας «κονάκια», αργαλειούς, και μαγειρεύοντας παραδοσιακά φαγητά υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής τους.

Πηγή: Βικιπαίδεια, madeintrikala.gr, dimospylis.gr