«Σκαρφαλωμένη» σε μία πλαγιά του Πηλίου, υπόσχεται στον επισκέπτη ότι θα του μείνει αξέχαστη
Ηταν το 1934, όταν την επισκέφθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος εντυπωσιασμένος από την ομορφιά της και την εκθαμβωτική θέα που προσφέρει στο Βόλο και τον Παγασητικό Κόλπο, την αποκάλεσε «Μπαλκόνι του Πηλίου».
Μία έκφραση που τη συνοδεύει από τότε και όχι άδικα, αφού θα το διαπιστώσετε μόλις την επισκεφθείτε.

Η Μακρινίτσα, που χτίστηκε το 1204, αποτελεί έναν υπέροχο διατηρητέο οικισμό της χώρας μας, φωλιασμένη και χτισμένη κλιμακωτά, σε μία απότομη πλαγιά του Πηλίου. Σε απόσταση μόλις 17 χιλιομέτρων από το Βόλο, έχει την πόλη να απλώνεται πανοραμικά μπροστά στα… πόδια της καθώς και τον Παγασητικό Κόλπο, με μία θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα.
Πλακόστρωτα καλντερίμια, παραδοσιακά πετρόχτιστα αρχοντικά πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, ανθοστολισμένες πεντακάθαρες αυλές, όμορφες κρήνες και τρεχούμενα νερά, γεφύρια, πανύψηλα αιωνόβια πλατάνια που χαρίζουν απλόχερα τον ίσκιο τους και ένα καταπράσινο τοπίο με καστανιές, καρυδιές και οξιές συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, ενός τόπου ευλογημένου που θα σας «σκλαβώσει» με την απαράμιλλη ομορφιά του.
Η λιθόστρωτη πλατεία, με το εκκλησάκι του Αη Γιάννη του Προδρόμου και το «αθάνατο νερό»
Σήμα κατατεθέν της Μακρινίτσας είναι η πλακόστρωτη πλατεία Μπράνη, με τα αιωνόβια πλατάνια, τα όμορφα μαγαζάκια και την πανοραμική θέα στο Βόλο. Στο χώρο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που οικοδομήθηκε το 1806 στη θέση παλαιότερου ναού.

Έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο με υπουργική απόφαση ήδη από το 1963, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, είναι έργο των μέσων του 19ου αιώνα. Στην εκκλησία μπορείτε να θαυμάσετε την τοιχογραφία του ζωγράφου Θεόφιλου (1910).
Ακριβώς δίπλα στο εκκλησάκι θα δείτε την περίτεχνη πηγή του «Αθάνατου Νερού» ή «Λιοντάρια». Πρόκειται για μία κρήνη με χάλκινες κεφαλές λεόντων, που χρονολογείται από το 1809 και λέγεται ότι από εκεί αναβλύζει το «αθάνατο νερό». Το νερό χύνεται σε μία ωραία στέρνα που περιβάλλεται από χαμηλό καγκελάκι. Φυσικά μη παραλείψετε να πιείτε, κυρίως για να δροσιστείτε!

Το καλοκαίρι στην πλατεία γίνεται χαμός. Απολαύστε τη δροσιά από τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά, πιείτε το καφεδάκι σας, δοκιμάστε ένα γλυκό ή ντόπια μεζεδάκια, βγείτε όμορφες φωτογραφίες και χαλαρώστε στο υπέροχο περιβάλλον με την εκπληκτική θέα.
Ενας περίπατος στα γραφικά σοκάκια και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης
Φυσικά η περιήγηση στη Μακρινίτσα δε σταματάει εκεί. Κάντε ένα περίπατο ανάμεσα στις γραφικές συνοικίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Τριάδας (ξεχωρίζει ο πύργος των Αξελών) και του Κακουνά, που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού.
Περπατήστε στα πλακόστρωτα σοκάκια και δείτε τα παλιά αρχοντικά, αισθανθείτε την αύρα του χωριού και επισκεφθείτε τη μικρή πλατεία Ηρώων, όπου βρίσκεται το άγαλμα της Μαργαρίτας Μπασδέκη, γνωστή και ως «Μαλλιούφα», με θέα το Βόλο και το Παγασητικό κόλπο, που στέκει εκεί ως ελάχιστη τιμή για την παλικαριά της.
Σε ηλικία 20 ετών, πολέμησε ηρωικά, πρωτοστάτησε και διακρίθηκε στον επαναστατικό αγώνα για την απελευθέρωση της Μακρινίτσας (1878). Ωστόσο έζησε την υπόλοιπη ζωή της φτωχικά και μόνη, σε μία στάνη δίπλα στα πρόβατα ενώ πέθανε το 1928, παίρνοντας μαζί της όλες τις αναμνήσεις της επανάστασης δίχως να τις διηγηθεί σε κανέναν.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το «Μουσείο λαϊκής τέχνης και ιστορίας Πηλίου», που στεγάζεται στο αρχοντικό Τοπάλη, με πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων από ολόκληρο το Πήλιο, όπως π.χ. παραδοσιακά κουστούμια, βιβλία, παλιές φωτογραφίες, εργαλεία, κειμήλια, φιρμάνια, κοσμήματα, το λάβαρο του 1878, όπλα, εξαρτήματα παρασκευής τσίπουρου και μια εκπληκτική συλλογή από έργα του λαϊκού Πηλιορείτη ζωγράφου Ν. Χριστόπουλου (με θέματα από ταρσανάδες, καΐκια και καραβοκύρηδες).
Ανοικτά το χειμώνα από Τρίτη ως Παρασκευή 10:00 με 16:30, Σάββατο και Κυριακή 10:00 με 17:00 ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Το καλοκαίρι Τρίτη ως Κυριακή 10:00 με 14:00 και 18:00 με 22:00 ενώ τη Δευτέρα είναι κλειστό. Η είσοδος είναι 2€. Τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι δωρεάν.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, στη Μακρινίτσα το 1969 γυρίστηκαν οι περισσότερες σκηνές της ταινίας «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τον Άγγελο Αντωνόπουλο, τον Παντελή Ζερβό και το Σπύρο Καλογήρου.
Η Μακρινίτσα δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας. Και αυτό διότι, εκτός από την ομορφιά της, είναι ιδανική να την επισκεφθείτε όλες τις εποχές του χρόνου.