Στις «κατακόμβες του ουρανού», όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν τα Μετέωρα, εκτός από τις δημοφιλείς επιβλητικές Μονές, θα ανακαλύψετε και πολλά… κρυμμένα μυστικά, που κρύβονται στις κοιλότητες των τεράστιων παλαιολιθικών βράχων και προκαλούν θαυμασμό και δέος!
Πρόκειται για τα λεγόμενα Ερημητήρια του Μπάντοβα στα Μετέωρα, ένα σύμπλεγμα από ησυχαστήρια, σκήτες και ναΐσκους τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ανά τους αιώνες από τους μοναχούς και τους ασκητές των Μετεώρων.
Θα τα ανακαλύψετε στην πανέμορφη και πιο ήσυχη τοποθεσία των Μετεώρων, Κοφίνια ή Μπάντοβας, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ανάμεσα σε θεόρατους ογκόλιθους, όπως το Πιξάρι και τα Αμπάρια, εκεί όπου άνθισε για επτά αιώνες η ασκητική ζωή.
Σε τούτες τις μικρές σπηλιές, όπου μόνο τα πουλιά κάνουν τις φωλιές τους, οι αόρατοι ασκητές αναζήτησαν την απομόνωση, την προσευχή και την επαφή με το Θείο.
Παράλληλα, σ’ αυτά τα απάτητα σημεία των γυμνών και απόκοσμων βράχων εγκαθίδρυσαν τον ερημιτικό ασκητισμό στον χώρο των Μετεώρων.
Λαξευμένη πάνω στον έναν βράχο δεσπόζει η σκήτη του Αγίου Νικολάου του Μπάντοβα, που εντυπωσιάζει με την όψη της.
Απέναντι της, ψηλά, σε μία φυσική κοιλότητα του βράχου Πιξάρι, ξεπροβάλλει η αναστηλωμένη σκήτη του Αγίου Αντωνίου.
Δίπλα της, σε υψόμετρο 30 μέτρων, ξεχωρίζει το σπηλαιώδες ασκητήριο του Αγίου Γρηγορίου με τους ξύλινους εξώστες του ενώ ανάμεσα στους βράχινους πύργους, στη μέση του μικρού οροπεδίου, δεσπόζει ο ναΐσκος του Γενεσίου της Θεοτόκου.
Είναι κρίμα να βρεθείτε στα Μετέωρα και να μην επισκεφθείτε την περιοχή, να εντυπωσιαστείτε από το μεγαλείο της φύσης, την απλότητα αλλά και τη δύναμη της πίστης.
Το Thes.gr σας δείχνει την περιοχή με drone – δείτε το βίντεο
Η λαξευμένη σκήτη του Αγίου Νικολάου Μπάντοβα
Πλάι από την τιτανόβραχη πέτρα της Αϊάς, νοτιοδυτικά προς το Καστράκι, στη χαράδρα που το χωρίζει από την Καλαμπάκα, μέσα από τον απόκρημνο διάτρητο βράχο του Μπάντοβα, ξεχωρίζει σε υψόμετρο 370μ., το ιερό σπηλαιώδες ασκητήριο του Αγίου Νικολάου Κοφινά ή Μπάντοβα, όπως λέγεται από τον 19ο αιώνα και έπειτα. Μπάτοβας ή Μπάντοβας ονομάζεται επίσης ο βράχος. Η ετυμολογία της ονομασίας είναι άγνωστη, πιθανώς να ήταν επίθετο κάποιου ηγούμενου.
Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα, σε θέση που πιθανότατα ήταν πριν ασκηταριό, και αναφέρεται σε έγγραφα που αφορούν τα Μετέωρα τον 14ο, 16ο και 17ο αιώνα. Σύμφωνα με περιγραφές περιηγητών, στα μέσα του 19ου αιώνα η σκήτη ήταν εγκαταλελειμμένη, αλλά λίγο αργότερα, όπως μαρτυρούν επιγραφές και διηγήσεις, ανακαινίσθηκε.
Αρχικά, το 1876, με τη συνδρομή του μοναχού Ιγνάτιου, ο οποίος χρηματοδότησε και την αγιογράφηση του καθολικού το 1881, και αργότερα, το 1893, από την πρώτη γυναίκα μοναχή των Μετεώρων, την Ευγενία. Το 1943, ενώ ήταν ήδη σχεδόν ερειπωμένη, καταστράφηκε από βομβαρδισμό από τους Γερμανούς, εκτός από το καθολικό, που σώθηκε επειδή είναι λαξευμένο στον βράχο.
Από το 1994 με την υπ’ αριθ. 18/22.11.1994 πράξη του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Σεραφείμ είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος. Κατά τα έτη1997-1999 αναστηλώθηκαν τα κελιά με έξοδα της Μονής Αγίας Τριάδος, με συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού και χορηγίες ευλαβών πιστών ενώ έγιναν νέες τοιχογραφίες από τον ζωγράφο Εμμανουήλ Ζαχαριουδάκη (2001).
Το καθολικό είναι λαξευμένο σε σπηλιά του βράχου, στο πέμπτο επίπεδο, όπου φθάνει κανείς μέσα από τις δαιδαλώδεις κοιλότητες του βράχου. Στο ιερό σώζονται οι παλιές τοιχογραφίες του 19ου αιώνα, ενώ στα υπόλοιπα μέρη του ναού η διακόσμηση είναι σύγχρονη, όπως και το λιτό ξύλινο τέμπλο και τα ιερά σκεύη.
Στον στενό χώρο έξω από τον ναΐσκο υπάρχει μεγάλος διαμορφωμένος εξώστης. Σε άλλα επίπεδα του βράχου βρίσκονται η στέρνα, ο αερομεταφορέας, κελιά, βοηθητικοί χώροι και μικροί εξώστες. Εορτάζει στις 20 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου των Μύρων.
Δείτε επίσης: Πάσχα στα Μετέωρα: Βιώστε με κατάνυξη την πιο ξεχωριστή εμπειρία της ζωής σας (ΒΙΝΤΕΟ drone & ΦΩΤΟ)
Η αναστηλωμένη σκήτη του Αγίου Αντωνίου
Φωλιασμένη σε μία φυσική κοιλότητα στη νότια πλευρά του βράχου Πυξάρι, πλησίον του ναΐσκου του Γενεσίου της Θεοτόκου, βρίσκεται μία από τις λιγότερο γνωστές αλλά πανέμορφες και ιστορικές σκήτες των Μετεώρων, αυτή του Αγίου Αντωνίου.
Στην αναστηλωμένη σκήτη κρέμεται ακόμη τμήμα της παλιάς ανεμόσκαλας που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί για να ανέβουν στο μοναστήρι αφού πρώτα είχαν σκαρφαλώσει στο βράχο που βρίσκεται από κάτω. Σήμερα η πρόσβαση είναι πιο εύκολη αφού υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο εντυπωσιακό αυτό θρησκευτικό μνημείο των Μετεώρων.
Το παλαιό σπηλαιώδες μονύδριο του καθηγητή των μοναστών Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου κάηκε κατά τη δεκαετία του 1970 από ξένους τουρίστες που διανυκτέρευσαν στο εσωτερικό του.
Με τη φροντίδα του π. Φωτίου Καρακώστα, ιερέα στο Καστράκι, ανακαινίστηκε πρόχειρα και ανοίχτηκε δρόμος για να διευκολύνει τη πρόσβαση. Η φορητή εικόνα του 17ου αιώνα που απεικονίζει τον Μέγα Αντώνιο και τον Άγιο Αντώνιο Βεροίας σήμερα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας.
Ο μικρός θολωτός ναΐσκος του Αγίου Αντωνίου ιστορήθηκε κατά το έτος 2006 με επιβλητικές σε μουσαμά τοιχογραφίες από τον αγιογράφο Λάζαρο Πεχλιβανίδη. Η Σκήτη είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος από το 1994 σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 18/22.11.1994 πράξη του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Σεραφείμ.
Κατά τα έτη 2005-2006, ο ηγούμενος της Αγίας Τριάδος αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τέτσιος αναστήλωσε το μοναστηριακό συγκρότημα το οποίο περιλαμβάνει το σπηλαιώδη ναΐσκο του Αγίου Αντωνίου στον τρίτο όροφο, το αρχονταρίκι και το μαγειρείο σε χαμηλότερο επίπεδο, καθώς και δύο μοναχικά κελιά στο κατώτατο επίπεδο.
Αν και το μοναστήρι έχασε την αίσθηση του αιωρούμενου, έγινε προσιτό για λειτουργική χρήση και κατοίκηση μοναχών. Το μονύδριο λειτούργησε ξανά στις 17 Ιανουαρίου του 2006, ημέρα εορτής του Αγίου Αντωνίου. Αποτελεί ησυχαστήριο των πατέρων της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος και αξίζει να το επισκεφθείτε κατά τη περιήγησή σας στα Μετέωρα.
Πηγή ιστορικών στοιχείων: madeintrikala.gr, allovergreece.com, visitmeteora.gr, religiousgreece.gr