Μήπως το παιδί σας περνάει υπερβολικό χρόνο στο ίντερνετ; Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Τα παιδιά σήμερα περνούν πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους στο διαδίκτυο. Πώς όμως ένας γονιός θα καταλάβει αν χρειάζονται ένα ψηφιακό… διάλειμμα;

Ενώ η τεχνολογία προσφέρει αδιαμφισβήτητα οφέλη, η υπερβολική ώρα μπροστά στην οθόνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και την ευημερία ενός παιδιού. Πώς μπορούν οι γονείς να καταλάβουν αν το παιδί τους περνά υπερβολικό χρόνο στο διαδίκτυο;

5 προειδοποιητικά σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείτε

Ελλειψη ύπνου

Αν το παιδί σας φαίνεται εμφανώς πιο κουρασμένο το πρωί, η υπερβολική ώρα μπροστά στην οθόνη τη νύχτα μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο του και εν συνεχεία την ικανότητά του να αποδίδει στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες εκτός διαδικτύου.

Φροντίστε να κλείνετε νωρίς τις συσκευές το βράδυ και αφήστε τες να φορτίζουν κάπου μακριά από τα υπνοδωμάτια. Σκεφτείτε επίσης γιατί μπορεί να παραμένει το παιδί στη συσκευή του: δυσκολεύεται να αποσυνδεθεί ή μήπως αισθάνεται αποκομμένο κοινωνικά; Μιλήστε γι’ αυτό μαζί του και θέστε ξεκάθαρες συνέπειες, όπως λιγότερο χρόνο στο αγαπημένο του παιχνίδι ή εφαρμογή για λίγες μέρες.

Δυσκολία συγκέντρωσης σε άλλες δραστηριότητες

Η παθητική κύλιση ή η παρακολούθηση σύντομων βίντεο online, αντί της ενεργής συμμετοχής, μπορεί να δυσκολέψει τα παιδιά να συγκεντρωθούν σε άλλες δραστηριότητες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Η θέσπιση περιορισμών στις εφαρμογές που χρησιμοποιούν μπορεί να βοηθήσει. Θυμηθείτε να προσφέρετε στα παιδιά εναλλακτικές δραστηριότητες όταν περάσει αυτός ο χρόνος μακριά από τις οθόνες. Προετοιμάστε το παιδί πριν του δώσετε το smartphone.

Δείτε επίσης: Γιατί δεν πρέπει να «απειλείς» το παιδί σου με το tablet;

Απομάκρυνση από χόμπι και δραστηριότητες

Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν τον διαδικτυακό χώρο για να συνδεθούν με φίλους, αλλά αν τους προταθεί να βγουν και πουν ότι προτιμούν να μείνουν σπίτι και να περιηγηθούν, αυτό μπορεί να υποδηλώνει κάποιο πρόβλημα. Οι ανοιχτές συζητήσεις σχετικά με το γιατί αποφεύγουν αυτές τις δραστηριότητες μπορεί να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τη σκέψη τους πίσω από αυτό.

Διαβάστε επίσης  Κίνδυνος για τα παιδιά τα στρώματα που κοιμούνται - Περιέχουν χημικά που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Αν πρόκειται για υπερβολική εξάρτηση από τις οθόνες, τότε οι περιορισμοί στον χρόνο οθόνης (τόσο με γονικούς ελέγχους όσο και με εξωτερικές υπενθυμίσεις) μπορούν να βοηθήσουν. Βέβαια, δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις. Θα χρειαστεί να εισαγάγετε μια ρουτίνα και να επιμείνετε σε αυτήν για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα πριν γίνει συνήθεια.

Συναισθηματικές εκρήξεις όταν δεν έχουν το διαδίκτυο

Αυτό μπορεί να υποδεικνύει εξάρτηση από τη συσκευή, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται και σε άλλα ζητήματα. Αν το παιδί αναστατώνεται επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συσκευή του και προσπαθείτε να μειώσετε τη χρήση της, αποφύγετε να μπείτε σε διαμάχη.

Είναι σημαντικό να του δώσετε χρόνο για να ηρεμήσει πριν κάνετε οποιαδήποτε συζήτηση για την αντίδρασή του. Μπορείτε επιπλέον να φτιάξετε μαζί ένα πλάνο για τις online δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε πως όταν θέτετε κανόνες για το παιδί σας, εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας, πρέπει να τους τηρείτε επίσης…

Είναι παθητικό στη χρήση της συσκευής

Ο παθητικός χρόνος οθόνης αντί του ενεργού (για μάθηση, σύνδεση και δημιουργία) μπορεί, όπως είπαμε, να είναι πρόβλημα.

Είναι σημαντικό να εξισορροπήσετε μικρές δόσεις αυτού του παθητικού χρόνου οθόνης με περισσότερο ενεργό χρόνο. Δοκιμάστε να κατεβάσετε εφαρμογές που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και ενδιαφέροντα.

Πηγή: imommy.gr

Πηγή φωτό: Envato.com