Η ΑΑΔΕ έχει θέσει στο στόχαστρο 20 γνωστούς influencers που χρεώνουν μεγάλα ποσά για τις αναρτήσεις τους, ενώ ελέγχει τα εισοδήματά τους σε σχέση με τα έξοδά τους.
Η ΑΑΔΕ έχει θέσει στο μικροσκόπιο 20 διάσημους influencers, οι οποίοι ζητούν ακόμη και 10.000 ευρώ για μια απλή ανάρτηση, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν άτομα που δηλώνουν εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, αλλά τα έξοδά τους ενδέχεται να φτάνουν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει δημιουργήσει μια ειδική task force για την παρακολούθηση των influencers, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης επιχείρησης ελέγχου. Έτσι, το τελευταίο έτος, ελέγχθηκαν 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, ενώ περίπου 800 άτομα κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα εισοδήματα και τα έξοδά τους. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να διασφαλιστεί η ορθή καταγραφή και φορολόγηση των εσόδων αυτών των δημοφιλών προσωπικοτήτων.
Τσάπαλος: «Θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις»
«Πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει μια τεράστια διασταύρωση στοιχείων από την ΑΑΔΕ. Ελέγχθησαν 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ, φυσικά και νομικά πρόσωπα. Και κατέληξαν οι μαζικοί έλεγχοι σε περίπου 800 άτομα, τα οποία, ενώ δηλώνουν πολύ χαμηλά ποσά ως εισοδήματα, 10, 20, 30 χιλιάδες ευρώ το χρόνο, παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έχουν κάνει και τις αγορές, να έχουν εισοδήματα πολλαπλάσια, εκατονταπλάσια. Δηλαδή να έχει κάποιος 10.000 ευρώ εισόδημα και να σπαταλάει 300-400 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Γι’ αυτό θα κληθεί ο καθένας από αυτούς να δώσει εξηγήσεις, η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία επικοινωνία με αυτούς τους ανθρώπους. Μπορεί οι εξηγήσεις που θα μας φέρουν να είναι πειστικές και να δικαιολογήσουν τα έξοδά τους, περιμένουμε να δούμε. Αυτά αφορούν το 2023, θα ξεκινήσει η ίδια διαδικασία μαζικά και για το 2024 με πιο αυτοματοποιημένο τρόπο, με τη χρήση πιο εξελιγμένων ψηφιακών μεθόδων για να μην χρειαστούν πολλοί μήνες για τα αποτελέσματα, όπως έγινε το 2023» είπε ο κ. Τσάπαλος στο Action24.
«Οι έλεγχοι θα γίνονται ψηφιακά με τη χρήση αλγορίθμων. Θα τσεκάρουμε τις δαπάνες, τα δηλωθέντα, τις κινήσεις λογαριασμών, όπου επιτρέπεται και δεν χρειάζεται άρση τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου όλα αυτά να μπουν σε μια ενιαία πλατφόρμα, να αξιολογηθούν και να βγει ένα πλήθος υποψήφιων προς έλεγχο», πρόσθεσε ο κ. Τσάπαλος, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι έλεγχοι από εδώ και στο εξής.
Για τη διακίνηση μαύρου χρήματος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας είπε πως όταν γίνει «μια μεγάλη αγορά με μαύρο χρήμα, τότε χτυυπάνε καμπανάκια, και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Πληρώνεις τον φόρο για το ποσό που προσπάθησες να κρύψεις συν 50% πέναλτι, εκτός κι αν μιλάμε για άλλα αδικήματα ποινικής φύσεως, όπως η απόκρυψη ΦΠΑ, όπου τα πρόστιμα είναι μεγαλύτερα».
Όσον αφορά τους influencers και τα εισοδήματά τους από αναρτήσεις διαφήμισης προϊόντων και υπηρεσιών στα social media, ο κ. Τσάπαλος είπε: «Υπάρχει μια έρευνα εδώ και αρκετό διάστημα για 20 περιπτώσεις influencers που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Έχουν γίνει εκατοντάδες έλεγχοι. Έχει συσταθεί μια task force, μια ομάδα κρούσης μέσα στην ΑΑΔΕ που κάνει μόνο αυτό. Σκανάρει ουσιαστικά καθημερινά την δραστηριότητα influencers στο διαδίκτυο.
Προσοχή, δεν σκανάρουμε απλά πρόσωπα. Δεν γινόμαστε “Μεγάλοι Αδελφοί” του καθενός από εμάς στα social media για να δούμε αν κάνει μπάνιο σε πισίνα ή σε θάλασσα, αν έχει ακριβό αυτοκίνητο. Όταν υπάρχουν όμως άνθρωποι που κάνουν εμπορική δραστηριότητα στο διαδίκτυο, διαφημίζουν προϊόντα εξόφθαλμα και κάνουν μια συναλλαγή με μια επιχείρηση που τους δίνει ένα προϊόν και τους λέει “προωθήστε το”, εκεί μιλάμε για άλλο επίπεδο έρευνας, εκεί μιλάμε για εμπορική δραστηριότητα που χρήζει ελέγχου.
Μάλιστα, όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιβάλουν το εξής: αν εγώ πάω και διαφημίσω ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, οφείλω να το πω ότι είναι τοποθέτηση προϊόντος, μια εμπορική συναλλαγή με έναν προμηθευτή, μια εταιρεία. Αν δεν το κάνω, μπαίνω στο στόχαστρο και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Η Κομισιόν ξεκίνησε μεγάλη έρευνα σε όλη την Ευρώπη για influencers που δεν δηλώνουν αυτά που βγάζουν. Μιλάμε για μεγάλες περιπτώσεις, ανθρώπους της showbiz, με εκατομμύρια followers.
Ταρίφα δεν υπάρχει γιατί μιλάμε για μαύρα χρήματα. Κινούνται διάφορα ποσά και κοστολόγια. Μπορεί και μια ανάρτηση να χρειαστεί να δώσει 5-10 χιλιάδες ευρώ για να γίνει από έναν μεγάλο influencer. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα, αυτές οι περιπτώσεις ελέγχονται. Υπάρχουν και σοβαροί influencers που κάνουν κανονικά τη δουλειά τους».