Ικανή να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας είναι η πράσινη ελιά «Χαλκιδικής».
Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης εκπροσώπων των φορέων-μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ για θέματα της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου 2024/25, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες (5/11).
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε η εσοδεία του πράσινου ελαιόκαρπου των ποικιλιών «Χαλκιδικής» και «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» ενώ έγινε και η επανεκτίμηση της ηρτημένης εσοδείας των μαύρων ελιών των ποικιλιών «Καλαμών»/ «Καλαμάτα» και «Αμφίσσης»/ «Κονσερβολιά».
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής ΔΟΕΠΕΛ από τις βασικές Π.Ε. καλλιέργεια επιτραπέζιων ποικιλιών (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Καβάλας, Λακωνίας, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Φθιώτιδας και Φωκίδας) και από όλους τους κλάδους του κλάδου (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).
Με το τέλος της συλλογής η ποσότητα του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Χαλκιδικής» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση , εκτιμάται σε 185.000 τόνους, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της κατανάλωσης και των εξαγωγών της χώρας.
Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες ποικιλίες
Ο πράσινος ελαιόκαρπος της ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά» που οδηγήθηκε στην επιτραπέζια χρήση δεν ξεπερνά τους 25.000 τόνους, ποσότητα που υπολείπεται σημαντικά για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.
Σημαντική ποσότητα πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας Αμφίσσης δεν συλλέχθηκε. Η παρατεταμένη ανομβρία και οι καύσωνες του καλοκαιριού επηρέασαν το μέγεθος του καρπού ακόμα και σε αρδευόμενους ελαιώνες. Οι χαμηλές τιμές του προϊόντος από τους ελαιοπαραγωγούς που ανακοινώθηκαν αργοπορημένα σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος της άρδευσης, θεωρήθηκαν ασύμφορες από μεγάλο μέρος των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας «Αμφίσσης»/ «Κονσερβολιά», έχοντας ως εναλλακτική λύση να οδηγήσουν τον ελαιόκαρπο αργότερα στην ελαιοποίηση και ενδεχομένως και στη συλλογή μαύρου ελαιόκαρπου για επιτραπέζια χρήση.
Η ποιότητα του πράσινου ελαιόκαρπου και των δυο ποικιλιών («Χαλκιδικής», «Αμφίσσης» / «Κονσερβολιά») είναι εξαιρετική. Οι άνθρωποι του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (ελαιοπαραγωγοί, μεταποιητές, εξαγωγείς) είναι προβληματισμένοι με την εξέλιξη που είχε η αξιοποίηση του πράσινου ελαιόκαρπου της ποικιλίας «Αμφίσσης»/«Κονσερβολιά».
Οσον αφορά στην ηρτημένη εσοδεία της ποικιλίας «Καλαμών»/ «Καλαμάτα» εκτιμάται στους 110.000 τόνους, μια καλή εσοδεία, που όμως δεν βρέχει στο άμεσο διάστημα η ποσότητα που θα οδηγηθεί στην επιτραπέζια χρήση είναι σημαντικά μειωμένη.
Αγωνία για το μέλλον
Η κλιματική ανάγκη δημιουργεί επιτακτικότερη την άρδευση των ελαιώνων. Χωρίς έγγειες βελτιώσεις οι ελαιοπαραγωγοί μένουν ανοχύρωτοι ακόμη και στις Π.Ε. που είναι πλούσιες σε υδατικό δυναμικό.
Διάχυτη είναι και η ανησυχία για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, αλλά και για το μέλλον του ελαιώνα. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθίστανται πολύ δύσκολες τις οποιεσδήποτε εκτιμήσεις. Η παρατεταμένη ανομβρία έχει επίπτωση στη μελλοντική ανθοφορία και επομένως και στην καρποφορία την Άνοιξη του 2025.
Πηγή: ΔΟΕΠΕΛ