Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο έχει προκαλέσει ανάμεσα σε Ελλάδα και Βρετανία η ακύρωση της συνάντησης του Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από πλευράς του πρώτου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αναλύσουν το νέο τοπίο στις σχέσεις των δύο χωρών, που δημιουργεί αυτή η… «πολιτικά απρεπής» κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, λίγες ώρες πριν από το προγραμματισμένο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Φάουλ και πολιτικά απρεπής», λέει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση εξέφρασε αμέσως την ενόχληση της. «Ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής» η ακύρωση της συνάντησης, δηλώνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι… προφανώς ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC τα οποία ωστόσο, όπως σημειώνουν, δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θέσεις.
«Το ζήτημα δεν αφορά τη Βρετανική κυβέρνηση αλλά το Βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε» προσέθεταν.
Δείτε επίσης: Ο Σούνακ ακύρωσε την συνάντηση με τον Μητσοτάκη – Eνοχλήθηκε ο πρωθυπουργός
Τι υποστηρίζει ο ηγέτης των Εργατικών
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ακύρωση της συνάντησης έγινε την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός βρισκόταν σε συνάντηση με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ.
Υπενθυμίζεται ότι ο Στάρμερ έχει δηλώσει ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός δεν θα εμποδίσει μια συμφωνία που να είναι αμοιβαία αποδεκτή από το Βρετανικό μουσείο και την Ελληνική Κυβέρνηση, για δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Θέση που επανέλαβε και συνεργάτης του, μιλώντας στους Financial Times, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των δύο ανδρών, και στον απόηχο και της συνέντευξης Μητσοτάκη στο BBC, όπου ξεκαθάριζε τις ελληνικές θέσεις.
Η Αθήνα ποντάρει στη στάση αυτή του Στάρμερ, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν να προηγείται με διαφορά, και εφόσον οι εκλογές στη Βρετανία διεξαχθούν πρόωρα, μέσα στο 2024 αντί για το 2025, και οι Εργατικοί κερδίσουν την πρωθυπουργία, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί πιο εύφορο έδαφος για τις διαπραγματεύσεις.
Ενόχλησαν τα λεγόμενα Μητσοτάκη
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στη Laura Kuenssberg, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι… «τα γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ουσιαστικά εκλάπησαν». «Άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους» είχε προσθέσει.
«Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι’ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον… Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης» είχε τονίσει.
Πληροφορίες πριν την ακύρωση
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, δημοσίευμα του βρετανικού Independent, φιλοξενούσε διαρροές από τη Ντάουνινγκ Στριτ, ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός θα απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι το Βρετανικό Μουσείο είναι το «κατάλληλο μέρος» για αυτά.
Λίγες ώρες αργότερα ο Ρίσι Σούνακ ακύρωνε τη συνάντηση δημιουργώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Αθήνα. Η Ντάουνινγκ Στριτ αντιπρότεινε συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε αμέσως.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βρετανός πρέσβης στην Αθήνα Μάθιου Λοτζ επικοινώνησε με την διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα-Μαρία Μπούρα και την ενημέρωσε για την απόφαση του Ρίσι Σούνακ.
Η αντίδραση Μητσοτάκη
«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί.
Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.
Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση» ήταν η άμεση αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πηγή φωτό: Eurokinissi
Πηγή: newsit.gr