Θεσσαλονίκη: «Ποδήλατα στην πόλη για να χωράμε όλοι» φώναξαν οι συμμετέχοντες στη 16η γυμνή ποδηλατοδρομία (ΦΩΤΟ)

Οι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ

Σήμερα (23/6) το απόγευμα πραγματοποιήθηκε για μία ακόμη χρονιά η 16η γυμνή ποδηλατοδρομία της Θεσσαλονίκης.

Οσοι συμμετείχαν στην ποδηλατοδρομία φώναξαν μεταξύ άλλων «Ποδήλατα στην πόλη για να χωράμε όλοι».

Με ζωγραφισμένα τα γυμνά ή ημίγυμνα σώματά τους και φωνάζοντας συνθήματα για τη διάδοση και προστασία του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, οι ποδηλάτες συγκεντρώθηκαν αρχικά στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Από κει ξεκίνησαν την πορεία τους σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα σε μια γιορτή, όπως την αποκαλούν, διεκδίκησης για το ποδήλατο, το περιβάλλον και το ελεύθερο σώμα.

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα αυτοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

ποδήλατο

«Ψηφίζουμε ποδήλατο συμμετέχοντας στην γυμνή ποδηλατοδρομία δυο ημέρες πριν τις εκλογές, στέλνοντας μηνύματα με bodypainting στο σώμα μας! Ελάτε όσο γυμνές/οι τολμάτε, ελεύθερη συμμετοχή, και με ρόλερς, χωρίς μηχανοκίνητα», ανέφεραν στο κάλεσμά τους οι διοργανωτές.

Αν και η συμμετοχή των πολιτών δεν είναι μεγάλη, αρκετοί ήταν οι τολμηροί που αποφάσισαν να πειραματιστούν με το body painting.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών, «η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι ένα διεθνές αυτοργανωμένο και αποκεντρωμένο κίνημα και συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το 2008 με συναυλίες, δρώμενα, και παράλληλες εκδηλώσεις.

ποδηλατοδρομία Δήμητρα Ιορδανίδου Θεσσαλονίκη

Είναι μια γιορτή διεκδίκησης για την προώθηση, του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης και της ήπιας κινητικότητας, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και της ρύπανσης που δημιουργεί. Για την απεξάρτηση μας από το πετρέλαιο, τον λιγνίτη και τις μη ήπιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για την οικολογία, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την επανασύνδεση με την φύση, την από ανάπτυξη, την χορτοφαγία, την ειρήνη & την μη-βία, τα δικαιώματα ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ζώων, την ελευθερία του σώματος, της έκφρασης και της σεξουαλικότητας, την ισότητα και την διαφορετικότητα, την απενοχοποίηση του φυσικού γυμνού μας σώματος, χωρίς διακρίσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Φωτογραφίες αρχείου