Κτίρια ισοπεδωμένα, άνθρωποι απελπισμένοι, άστεγοι και πεινασμένοι, χιλιάδες νεκροί, απόγνωση, θυμός για την απουσία επαρκούς βοήθειας και μία ιστορική πόλη που… χάθηκε κάτω από τα συντρίμμια της.
Αυτή είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή στην Αντιόχεια, στα τουρκικά Αντάκια (Antakya), την έδρα της επαρχίας Χατάι στη νότια Τουρκία.
Με την κάμερα του Thes.gr διασχίζουμε ένα σημείο στο κέντρο της πόλης και οι εικόνες πραγματικά είναι αποκαρδιωτικές. Ο πόνος απλώνεται παντού…
«Η Αντιόχεια δεν υπάρχει πια, μαζί της χάθηκε ένας πολιτισμός», σημειώνουν εύστοχα οι New York Times.
Παντού εικόνα καταστροφής
Η Αντιόχεια είναι από τις πόλεις που έχουν καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Το ιστορικό της κέντρο, όπου ισλαμικά τεμένη, χριστιανικοί ναοί, κρύπτες Αλεβιτών και η εβραϊκή συναγωγή βρίσκονταν σε αγαστή γειτνίαση, έχει καταστραφεί ολοσχερώς.
Ολόκληρες γειτονιές της έδρας της επαρχίας Χατάι έχουν… εξαφανιστεί. Παντού θα δεις ολόκληρα μπλοκ πολυκατοικιών να έχουν ισοπεδωθεί ενώ τα περισσότερα σπίτια που έχουν σταθεί όρθια δεν είναι πλέον κατοικήσιμα. Οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους τα 7,8 Ρίχτερ τη Δευτέρα, είναι ανυπολόγιστες.
Το κρύο είναι τσουχτερό και οι περισσότεροι κοιμούνται σε ανοιχτούς χώρους. Προσπαθούν να βρουν ένα μέρος για να ζεσταθούν, είτε αυτό είναι σκηνές, είτε ένα αυτοκίνητο. Και η βοήθεια που ήρθε, δεν αρκεί. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν και ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί. Το σίγουρο είναι πως η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη.
Δείτε επίσης: Σεισμός στην Τουρκία: Οδοιπορικό στην κατεστραμμένη πόλη της Αντιόχειας (ΦΩΤΟ)
Η Αντιόχεια, μία πόλη με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων
Η Αντιόχεια ή Αντάκια, που θεμελιώθηκε το 300 π.Χ. από στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχει καταστραφεί και ανοικοδομηθεί πολλές φορές.
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του ποταμού Ορόντη (τουρκ.: Asi Nehri, Αζι-Νεχρί), 22 χλμ από τη Μεσόγειο Θάλασσα, σε εύφορη, καλά αρδευόμενη πεδιάδα, στη θέση της αρχαίας Αντιόχειας.
Ελληνες, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί την αποκαλούσαν Αντιόχεια, ενώ στην ακμή της υπήρξε η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Σημάδια της ελληνιστικής, ρωμαϊκής και πρωτοχριστιανικής της ιστορίας βρίσκονται παντού.
Δείτε επίσης: Βιβλική καταστροφή και στην Αλεξανδρέττα – Αυτοψία του Thes.gr (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)
Με την κατάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στο τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αντάκια πέρασε στην κατοχή των Γάλλων, για να παραδοθεί το 1939 στην Τουρκία, από την Κοινωνία των Εθνών.
Θεωρείται πολυπολιτισμική πόλη, με δραστήριες θρησκευτικές μειονότητες Αλεβιτών και Χριστιανών Καθολικών και Ορθοδόξων, καθώς και Εβραίων, που συνυπάρχουν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τη σουνιτική πλειοψηφία.