Το κάμπινγκ στην σκιά του… Covid-19 (ΦΩΤΟ)

Η εμφάνιση του Covid-19 ήρθε για να αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα των ανθρώπων. Η οικονομία και κατ ‘ επέκταση πολλά επαγγέλματα στήνονται ξανά, από την αρχή, προσπαθώντας να επιβιώσουν και να ισορροπήσουν σε μια, εκ των πραγμάτων, ασταθή κατάσταση…

Οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την περιφρούρηση της υγείας, μας αναγκάζουν να προσαρμοζόμαστε σε καινούριες συνήθειες και ασφαλείς πρακτικές. Ένας από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο τουρισμός, κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα νέα μέτρα ώστε να συνεχίσει με ασφάλεια να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους επισκέπτες-πελάτες, ντόπιους και ξένους.

Το Thes.gr εστίασε σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα του τουρισμού, το κάμπινγκ. Για αυτό το λόγο βρέθηκε στον Νέο Παντελεήμονα στην Πιερία και συνομίλησε με τον κ. Σπήλιο Θεοδωρόπουλο, ιδιοκτήτη κάμπινγκ στην περιοχή, εδώ και 40 χρόνια…

”Χρειάστηκαν αρκετές μετατροπές στο χώρο για να προσαρμοστούμε στα νέα μέτρα που έφερε η πανδημία του Covid-19, τόσο στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις του κάμπινγκ, όσο και στους χώρους των κατασκηνωτών”, λέει στο Thes.gr o κ. Θεοδωρόπουλος.

Μια επιπλέον δυσκολία επί του θέματος, αναφέρει ο ίδιος, συναντάται με τους μόνιμους κατασκηνωτές όπου αφήνουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους τα τροχόσπιτά τους μαζί με τις ιδιότυπες κατασκευές οι οποίες βοηθούν να περάσουν με άνεση όλους τους μήνες του καλοκαιριού.

Το πρόβλημα λοιπόν, προκύπτει με τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται μεταξύ των σκηνών και των τροχόσπιτων, όπως και των διαμενόντων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Συνέπεια ήταν ο μικρότερος αριθμός κατασκηνωτών. Κάτι το οποίο δεν επηρέασε, αφού καμία επιχείρηση δεν συμπλήρωσε το όριο αριθμού διαμενόντων.

Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος που πολλά κάμπινγκ στην Πιερία παρέμειναν κλειστά. Ένας ακόμη λόγος που δεν άνοιξαν αρκετά κάμπινγκ στο νομό ήταν ο σημαντικός αριθμός μόνιμων Βαλκάνιων γειτόνων από τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν τη χώρα μας αλλά ούτε και να αποδεσμεύσουν τα κάμπινγκ από τα τροχόσπιτά τους.

”Η προσαρμογή στα νέα αυτά δεδομένα έφερε αύξηση στο κόστος λειτουργίας της επιχείρησης”, προσθέτει χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης του κάμπινγκ. Αυτό το κόστος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της κάθε επιχείρησης.

”Σε ότι αφορά την αυστηροποίηση των μέτρων, ο κόσμος δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα”, συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ένας από τους όρους του πρωτοκόλλου είναι ότι στο κάμπινγκ εισέρχονται μόνον οι διαμένοντες και όχι οι επισκέπτες, αφού βέβαια έχουν παραδώσει στην πύλη όλα τα στοιχεία τους ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

Η φετινή επισκεψιμότητα από τους γείτονες Βαλκάνιους

Η χρονιά ξεκίνησε με Βούλγαρους και Ρουμάνους οι όποιοι μειώθηκαν σημαντικά λόγω του επιβαλλόμενου τεστ κορονοϊού που είτε δεν το ΄΄άντεχαν΄΄ οικονομικά, είτε δεν ΄΄άντεχαν΄΄ το χρονικό περιθώριο των 72 ωρών. Οι Σέρβοι δεν πρόλαβαν. Ήρθαν ελάχιστοι στην αρχή της περιόδου και μετά αποκλείστηκαν. Από τις υπόλοιπες χώρες δεν υπήρξε προσέλευση.

Η μεγαλύτερη μερίδα κατασκηνωτών είναι οι Έλληνες. Ωστόσο, παρουσίασαν μείωση συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Ο Ιούλιος φάνηκε ενθαρρυντικός. Αργότερα όμως η κίνηση μειώθηκε αισθητά λόγω της αύξησης κρουσμάτων και εν τέλει περιορίστηκε στο 4ημερο του Δεκαπενταύγουστου.

Τροχόσπιτο, σκηνή ή δωμάτιο; Τί είναι πιο ασφαλές στην εποχή του Covid-19;

Στο παραπάνω ερώτημα ο ιδιοκτήτης του κάμπινγκ απαντά πως αρχικά η ασφάλεια σε σχέση με την πανδημία έχει να κάνει με την τήρηση του πρωτοκόλλου της κάθε επιχείρησης. Τα τροχόσπιτα και τα αυτοκινούμενα είναι μια ασφαλής πρόταση και δεν είναι τυχαίο που προτιμήθηκαν περισσότερο από τον κόσμο φέτος. Επίσης ασφαλής πρόταση είναι και τα δωμάτια.

Η φετινή εμπειρία και το… 2021

”Κανείς δε γνωρίζει το πως θα προχωρήσει η κατάσταση. Ο χειμώνας θα μαρτυρήσει την εξέλιξη του προσεχούς καλοκαιριού. Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις”, αναφέρει ολοκληρώνοντας ο Σπήλιος Θεοδωρόπουλος έχοντας στην πλάτη το φετινό καλοκαίρι αλλά ταυτόχρονα και με το βλέμμα στο προσεχές καλοκαίρι του 2021…

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *