Κορονοϊός: Τα Γρεβενά ήταν μέχρι στιγμής από τους λίγους νομούς όπου δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού.
Κορονοϊός: Σύμφωνα με το e-grevena.com, χθες εντοπίστηκαν τα 2 πρώτα κρούσματα που καταγράφηκαν στο Νοσοκομείο Γρεβενών.
Πρόκειται για μια γυναίκα, και έναν άντρα 74 και 73 χρόνων αντίστοιχα. Η μεν γυναίκα έκανε εισαγωγή, ο δε άνδρας είναι σε κατ’ οίκον νοσηλεία.
Είναι μόνιμοι κάτοικοι Γρεβενών χωρίς σχέση μεταξύ τους και από σήμερα ξεκινάει η ιχνηλάτηση για να βρεθούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή.
Κορονοϊός: 34 κρούσματα είναι εισαγόμενα, 7 στη Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός: Τα 58 έφτασαν τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοινώθηκε χθες.
Αναλυτικά η κατανομή:
– εικοσιοκτώ (28) κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.
– έξι (6) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.
– οκτώ (8) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης,
– τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου,
– δυο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Άρτας,
– ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3883, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες αφορά άνδρες.
1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 76.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα. 62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Κορονοϊός – Ελλάδα: Τι δείχνουν τα στοιχεία για τους ασθενείς που χορηγείται πλάσμα
Κορονοϊός: Η θεραπεία με πλάσμα είναι έρευνα που μπορεί να έχει θετική εξέλιξη στη μάχη με την πανδημία.
Κορονοϊός: Σε εξέλιξη βρίσκεται, από τις 28 Απριλίου, πολυκεντρική μελέτη φάσης 2, που αφορά τη χορήγηση πλάσματος ιαθέντων από την νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες, η οποία λαμβάνει χώρα σε έξι νοσοκομεία της χώρας, με κύριο ερευνητή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, και συμμετέχοντες άλλους 22 ερευνητές, υπό την έγκριση του ΕΟΔΥ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ευάγγελος Τέρπος, Μαριάννα Πολίτου και Βασιλική Παππά αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού 261 εθελοντές δότες πλάσματος, με θετική δοκιμασία PCR για τον SARS-CoV-2. Οι εθελοντές είτε ήταν ασυμπτωματικοί είτε είχαν συμπτώματα και είχαν παραμείνει στο σπίτι τους ή είχαν νοσηλευθεί. Το 88% αυτών βρέθηκε να έχουν αντισώματα έναντι του ιού με μεθοδολογία που έγινε στο Ινστιτούτο Παστέρ. Ογδόντα δύο υγιείς δότες ήδη έχουν δωρίσει το πλάσμα τους για χορήγηση σε ασθενείς που νοσηλεύονται. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει αυτήν τη θεραπεία στη χώρα μας και όλοι είχαν βελτίωση της νόσου. Η μελέτη, η οποία προβλέπει τη χορήγηση πλάσματος σε 100 ασθενείς με COVID-19, θα διαρκέσει 20 μήνες. Το πρωταρχικό στοιχείο που θα καθορίσει την επιτυχία αυτής της προσέγγισης είναι η επιβίωση των ασθενών στις τρεις εβδομάδες, στον έναν μήνα και στους δύο μήνες από την ένταξη στη μελέτη.
Αρχικά ελέγχονται εθελοντικά ασθενείς που νόσησαν από τον SARS-CoV-2 για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού. Εφόσον ανιχνευθούν αυτά τα αντισώματα και οι υγιείς, πλέον, δότες πληρούν τα κριτήρια της αιμοδοσίας, ακολουθεί το δεύτερο στάδιο, που είναι η συλλογή πλάσματος. Το πλάσμα περιλαμβάνει τα αντισώματα έναντι του ιού και συλλέγεται με τη διαδικασία που ονομάζεται πλασμαφαίρεση, στοχεύοντας σε όγκο 600-700ml ανά συνεδρία αφαίρεσης. Ο όγκος που συλλέγεται μετά από μία πλασμαφαίρεση θα χωριστεί σε τρεις θεραπευτικές μονάδες όγκου 200-233 ml. Κάθε ασθενής λαμβάνει συνολικά τρεις μονάδες διαδοχικά, με απόσταση δύο ημερών μεταξύ τους. Επομένως, η αναλογία είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Ωστόσο, πολλαπλές συνεδρίες αφαίρεσης ανά δότη είναι εφικτές, και άρα ένας δότης μπορεί να παρέχει πλάσμα για παραπάνω από έναν ασθενή.
Σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι και η συλλογή πληροφοριών για την κινητική των αντισωμάτων στους υγιείς δότες που είχαν νοσήσει από τον SARS-CoV-2. Έτσι, όσοι είχαν αντισώματα θα επανεξετασθούν τρεις, έξι και δώδεκα μήνες μετά την πρώτη ανίχνευση αντισωμάτων, ώστε να φανεί αν η παρουσία των αντισωμάτων παραμένει στον οργανισμό τους και για πόσο χρονικό διάστημα.
Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19 σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Τη στιγμή που σε όλον τον κόσμο τα κρούσματα με COVID-19 αυξάνονται συνεχώς και δεν φαίνεται στον ορίζοντα αποτελεσματική θεραπεία, η χορήγηση έτοιμων αντισωμάτων έναντι του ιού, μέσω του πλάσματος ασθενών που ανέρρωσαν από τη νόσο, δίνει ελπίδες στους πάσχοντες από τη λοίμωξη COVID-19.
Κορονοϊός – Σύψας: «Αν δε δράσουμε θα έχουμε δεύτερο κύμα κορονοϊού το καλοκαίρι»
Κορονοϊός: Για την ανησυχία που προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού μίλησαν το πρωί στο MEGA, ο ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, Νικόλαος Σύψας και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Μάριος Πυρπασόπουλος.
«Τα φαινόμενα διασποράς του ιού σε πόλεις, με ορφανά κρούσματα. Θα κουβεντιάσουμε και τις πιθανές εστίες υπερμετάδοσης του ιού και το κατά πόσο θα παρέμβουμε ή όχι», σημείωσε ο κ. Σύψας.
«Είναι δυστυχώς μια αρνητική εξέλιξη η αύξηση των κρουσμάτων και αν δεν κάνουμε κάτι τώρα για αυτό θα έχουμε το δεύτερο κύμα μέσα στο καλοκαίρι.
Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να κάνουμε προτάσεις προς την πολιτεία για να αποφύγουμε αυτή την πολύ αρνητική εξέλιξη», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τα πανηγύρια ο ίδιος είπε ότι «το ζήτημα των πανηγυριών θα συζητηθεί, και ακόμα και η απαγόρευσή τους είναι στο τραπέζι. Δυστυχώς υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις, είναι η ώρα για δράση. Πρώτα από όλα είναι η δημόσια υγεία. Η οικονομία είναι αλληλένδετη με τη δημόσια υγεία. Θα προτείνουμε στην κυβέρνηση οι εμπειρογνώμονες ό,τι χρειαστεί».
«Στο plan B υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέες οδηγίες για τις μάσκες, τις μεγάλες συγκεντρώσεις, νέες ταξιδιωτικές οδηγίες.
Τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά αλλά θα αλλάξουν ενδεχομένως οι όροι λειτουργίας τους.
Κορονοϊός: Εχουμε απευθύνει έκκληση, και ήδη η πολιτική ηγεσία έχει ξεκινήσει ελέγχους αυτό το Σαββατοκύριακο. Θα δούμε αν απέδωσαν και αναλόγως θα κινηθούμε», τόνισε ο κ. Σύψας.
«Υπήρχε ένα κρούσμα σε μια κατασκήνωση στη Χαλκιδική. Σήμερα το πρωί κλιμάκια του ΕΟΔΥ και η υγειονομική περιφέρεια μεταβαίνουν στο σημείο. Δεν είναι γνωστό το πώς κόλλησε το παιδί.
Στο νοσοκομείο της Ημαθίας έγινε η διάγνωση. Αυτά που συμβαίνουν είναι αναμενόμενα, δεν μας εκπλήσσουν.
Μας προβληματίζει εδώ και ένα – ενάμιση μήνα η έλευση των τουριστών. Την Τετάρτη αυτό που θα γίνει με τον έλεγχο στις πύλες εισόδου θεωρούσαμε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει από πριν.
Ολοι που έρχονται από τα Βαλκάνια είναι “μαζεμένοι”, δεν κυκλοφορούν πολύ, έχουν περιορισμένο budget» ανέφερε σχετικά ο κ. Πυρπασόπουλος.
«Όταν συζητήθηκε το θέμα για τις κατασκηνώσεις υπήρξε μεγάλος σκεπτικισμός.
Οργανώθηκε ένα σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε στην Χαλκιδική με την έννοια ότι δεν είχαμε διασπορά. Θα το δούμε στην πορεία, ελπίζουμε να μην έχουμε άλλα κρούσματα», είπε από την πλευρά του ο κ. Σύψας.
«Η κατάσταση παρακολουθείται καθημερινά.
Ολες οι αποφάσεις που πάρθηκαν για τον τουρισμό είναι αναιρέσιμες αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Αν έχουμε το καταστροφικό σενάριο θα κλείσει ο τουρισμός. Αλλά νομίζω δεν θα φτάσουμε εκεί. Νομίζω με τις ταξιδιωτικές οδηγίες θα μπορούμε να έχουμε κάποιους τουρίστες το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο ίδιος αναφορικά με τον τουρισμό.
«Ο ιός έχει την ίδια επικινδυνότητα, απλώς τα κρούσματα είναι ανάμεσα σε τουρίστες που είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που δεν μπαίνουν εύκολα στο νοσοκομείο και δεν διασωληνώνονται.
Αν υπάρξει διασπορά, όμως, του ιού, θα προβάλει και τις ευπαθείς ομάδες και θα έχουμε και θανάτους και διασωληνώσεις.
Με τα εργαλεία που έχουμε είμαστε “τυφλοί” για δύο εβδομάδες.
Στο τέλος του Ιουλίου θα έχουμε μια καλή εικόνα για την επίδραση του τουρισμού στην επιδημία στη χώρα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.
«Η Αθήνα είναι πηγή μεγάλης ανησυχίας.
Η σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Υποδομών θα ασχοληθεί και με το θέμα αυτό. Δεν θέλουμε να έχουμε κρούσματα σε μεγάλες πόλεις.
Επειδή υπάρχει μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, αν ξεφύγει η επιδημία θα έχουμε σημαντικό πρόβλημα. Είναι πολύ κακό σενάριο το να ξεφύγει η κατάσταση στην Αθήνα.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί είναι κάτω από το 1%. Και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί όλοι οι υπόλοιποι είναι επίνοσοι», εξήγησε ο κ. Σύψας.
«Έχουμε τεράστια επιτυχία των μέτρων, στα Βαλκάνια η επιδημία ήρθε αργότερα. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ακολουθήσουμε την πορεία των Βαλκανίων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.
Θα υπάρξουν περαιτέρω ταξιδιωτικές οδηγίες, αν χρειαστεί.
Θα δούμε αν τα μέτρα αποδίδουν, αν ανακόπτεται η εισροή κρουσμάτων. Αν όχι, ενδεχομένως και να κλείσουν τα βόρεια σύνορα», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.